A sors fintora - Linux

>> 2007. október 25.


Elérkezettnek láttam az időt, hogy körülnézzek az operációs rendszerek egyre bővülő piacán. A kezdőlöketet a Vista körüli herce-hurca, és a Microsoft - szerintem eléggé eltúlzott - üzletpolitikája adta. A választásom a kritikusok által is jól fogadott, ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszerre, a Vistát néhol megszégyenítő Linux disztribúcióra, az Ubuntu-ra esett (Ubuntu Linux 7.10 "Gutsy Gibbon"). Természetesen egyénfüggő, hogy kinek mi jön be, így több választási lehetőségünk is van, mint pld. az Edubuntu, Xubuntu, Kubuntu ... stb. ezek mind különböző verziók egy azon alapra épülve, más más előnyös tulajdonságokkal - én az Ubuntu-t választottam ki.
A program legszembetűnőbb előnye, hogy teljesen ingyenes, mind vállalatoknak, mind magánembereknek. Természetesen fel kell hagynunk a Windows féle világszemlélettel és az új dolgokat nyitottan kell fogadni, ugyanis a linux lehet, hogy sokban különbözik, de a különbségek módja, mikéntje egyaránt logikusan felépített, így érthető is.Az Ubuntu telepítését egy - nem forradalmi, de - zseniális módszerrel oldották meg. Maga a CD egy boot-lemez, amiről - bármi maradandó változás nélkül - tölthetjük be az Ubuntu-t, és tesztelhetjük, hogy az operációs rendszer megfelel e igényeinknek.
Ha tetszett amit láttunk, akkor a telepítés gombra kattintva az asztalon, kedvünk szerint véglegesíthetjük az Ubuntu helyét a gépünkön, vagy esetleg a CD-t kiszedve hagyjuk betöltődni a régi op. rendszerünket.
Az Ubuntu természetesen tud magyarul is.Egy pár szó a kompatibilitásról. Ama tévhit szerint, mely azt mondja, hogy linux alól nem érhetünk el egyes dolgokat, funkciókat - tévhit lévén :) - hamis. Mindössze csak tudni kell a módját a megvalósításnak.
Az Ubuntuban mellékelve megtalálható a népszerű Mozilla Firefox webböngésző és Thunderbird levelezőprogram, valamint az OpenOffice programcsomag, mely a Microsoft Office használhatóságát felúlmúlva, teljesen ingyenesen biztosítja nekünk komplett irodai csomagját (kompatibilis a microsoft office által használt fájlformátumokkal).
Ugyanakkor aki nem tud elszakadni a Microsoft azonnali üzenetküldő programjától, az "MSN"-től, annak ideális lehet a beépített azonnali üzenetküldő program, a Pidgin, ami nem csak az MSN hálózatára, hanem a yahoo, az ICQ, a google és akár az AIM hálózatára is képes kapcsolódni.Azok számára akik nem tudnak megválni egynéhány fontos programtól, vagy játéktól, ellenőrízniük kell az egyes forgalmazók honlapján, ügyfélszolgálatán, hogy van e elérhető verzió a programból linuxra, ha nincs, akkor sem kell elkeseredni, ugyanis léteznek még emulátorok, melyek windows környezetet szimulálva engedik a windows-os alkalmazások futtatását. Részletes információ a következő linkre kattintva! Köszönet Blu@X-nek!
http://users.atw.hu/bluex/news.php?extend.20

Másik nagy előnyként megemlíthető a biztonság. Jónéhány esetben egy hagyományos vírus még elnézést is kér, majd bemutatkozik a linuxnak, mint idegennek. :) Egyelőre elég kevés vírus létezik ezen operációs rendszerekre. Akiket nem nyugtat meg az "elég kevés" kifejezés, azoknak a Grisoft ingyenes vírusírtóprogramot kínál, az AVG-t, mely teljes mértékben biztosítja a rendszer vírusvédelmét.
Az Ubuntu ugyanakkor folyamatos rendszerfrissítésekkel is próbálja növelni a biztonságot.

ubuntu videó működés közben: [link=http://hup.hu/old/images/hup/Ubuntu/Feisty_Gutsy/3D_desktop_video/gutsy_3d.ogg]videó letöltése - 40 MB[/link]
lejátszáshoz például vlc --> http://www.videolan.org/vlc/

Ezen disztribúcióban a telepítés után nem találhatók meg egyes olyan funkciók, melyeket egy átlagfelhasználó naponta használ, ilyen az mp3 és a divx fájlok támogatásának hiánya (ha beletennék a telepítőbe, akkor az ellenkezne a szabad szoftverekre vonatkozó szellemiségnek, felfogásnak), ami természetesen csak addig hiány, amíg az első adandó alkalommal elinditjuk az mp3/divx lejátszást. Ilyenkor ugyanis automatikusan megkérdezi az Ubuntu, hogy letöltse e a szükséges kodekeket (codec), az ajánlást elfogadva lejátszási problémáink is megszünnek.
Természetesen ez nincs így minden fájlformátumnál, nem kell aggódni, csak néhány esetben fogunk ezzel a problémával találkozni.Az eddigi fejezetek leginkább a belcsínről szóltak, de az Ubuntunak nincs miben szégyenkeznie külcsín tekintetében sem. Néhol Vistát megszégyenítő effektekkel kápráztatja el, az erre éhes felhasználókat, a többiek pedig gond nélkül ki is kapcsolhatják ha úgy tetszik nekik, esetleg a gépüknek. :)
Az Ubuntu egészére jellemző a letisztult, szép felület, melyet öröm kezelni.

Konklúzióként elmondhatom, hogy nem is gondoltam volna, hogy mennyi minden rejlik a linuxban (itt speciel az Ubuntu-ban), és bár a Microsoft helyzeti előnyből indulva jóval nagyobb felhasználótábort tudhat maga mögött, a Linux kiváló alternatívát nyújthat a Microsoft dolgait megeléglő felhasználóknak. Ráadásként a kor előrehaladtával, a világ egyre növekvő tendenciát mutat a nyílt forráskódú operációs rendszerek (pld. linux) léte és használata felé egyaránt. A jövő talán errefelé bújik meg valahol, egyre jobban megnyílva a linuxnak, köszönhetően olyan kezdeményezéseknek, melyekben a linux váltja fel a windows-t a kormányzati szférában, s néhol a vállalatiban is.

Aki csalódott a Vistában, és valami másra vágyik, annak feltétlen megéri egy próbát adni az Ubuntunak.
Ha nem is teljes állású főrendszerként, de érdemes felrakni, akár a Windows mellé is.Negatívumként megemlíthetem, hogy sajnos a Fu-Si Amilo laptopomra, amiben VIA grafikus chip van, a világért se akart felkúszni a rendszer, illetve minden redben ment a telepítésnél, eltekintve a videókártya inkompatibilitásának köszöhető sötét, vibráló képernyőt... :) Remélem ezt hamarosan kijavítják, mert már szeretném felrakni oda is. :)

A sors fintora, hogy nekem eddig eszembe sem jutott más operációs rendszert használni, mint windows-t, de köszönhetően a Microsoft demagóg próbálkozásainak, hogy elhitessék velünk, hogy egy félkész, foltozatlan operációs rendszerre feltétlen szükségünk van, ami nem feltétlen jobb, mint az eddig kiválóan teljesítő XP, csak fel van turbózva egy pöpec Aero skinnel, tettre késztetett. Így a Microsoftnak köszönöm, hogy váltásra ösztönöztek, csak ők rossz célpontotot adtak meg... Linux-Ubuntu.

MCkey

INGYENES UBUNTU LETÖLTÉS
egyéb linkek:
http://www.thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots/index.php?linux_distribution=Ubuntu%207.10
http://distrowatch.com/ubuntu
http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major

Hír folytatása:
Továbbá az Ubuntunak, és a Linuxoknak hibaként, sőt nem is akármilyen hibaként, fel lehet róni, hogy vannak kissebb nagyobb kompatibilitási gondjaik, amik - jelen esetben számomra - megakadályozták a váltást. 2 gépen próbáltam, (laptop mind2 - ubuntu, xubuntu, kubuntu, opensuse, debian) de nem ment problémamentesen. A telepítésdeket addig ismételgettem míg elment a kedvem az egésztől... sajnálom, de úgy érzem a linuxok majd akkor állnak készen, ha sikerül leküzdeniük ezen kompattbilitási problémákat és bármely gépre zokszó nélkül fognak felkúszni, addig sajnos marad nekünk a windows...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE