LiveDosGames - egy szelet a múltból

>> 2008. október 31.


Alig látszottam ki a földből olyan fiatal voltam, amikor már lenyűgöztek a monitoron mozgó pixelhalmazok. És itt kezdődött a vesztem, egy nagy szerelem. :)
Emlékszem gyerekként micsoda kihívásnak és milyen elképesztő dolognak tartottam egynéhány játékot, órák tucatjait töltve az adott univerzumban, egészen magaménak érezve azt.
Abban az időben amikor nem a játék grafikája, hanem inkább a játékmenet, az alapötlet és a kreativitás volt egy jó játék ismérve.


Erre mindig öröm visszaemlékezni, hiszen múltunk ismerete nélkül, nem ismerhetjük jövőnket sem. Ezért is dobbant nagyot a szívem, amikor megtaláltam a hasonló jelmondattal fémjelezett LiveDosGames weboldalát, és realizáltam, hogy a kedvenc DOS játékaim visszatértek!




A mostani palettán 74 játék található meg, köztük jónéhány örök klasszikus nagyágyúval, mint pld. a Stunts, Dyna Blaster, Prince of Persia, Duke Nukem 3D, Lemmings, Another World vagy a Warcraft 1 és 2 és így tovább... A játékok egy csomagban tölthetők le, egyelőre CD méretben, de a fejlesztő srácok nem vetik el a DVD lehetőségét sem, ahogyan egyre több játék gyűlik össze a számítógép (h)őskorából. Mindegyik játék DOS alapú és a DosBox Emulátor segítségével jutnak el képernyőnkre. Az optimalizálást a srácok már megoldották, így nekünk már nem kell bajlódnunk ezzel, elég csak a játékra koncentrálni. A csomag érdekessége, hogy egy Linux Live CD-n található, ami az XFCe ablakkezelőrendszert használja. Így elég berakni a lemezt a gépünkbe, bármilyen operációs rendszer legyen is rajta, és anélkül indithatjuk el a LiveCD-t és játszhatunk, hogy bármilyen módosítást is végrehajtanánk az alaprendszerünkön. A LiveCD természetesen bővíthető modulokkal, így akár komplexebb feladatok végrehajtására is képesek lehetünk, mint például irodai munka, csevegés és üzenetküldés (MSN és Skype), valamint médialejátszás és így tovább. A csomagban megtalálható böngészővel természetesen a web-re is kapcsolódhatunk, viszont ha ADSL-ről szeretnénk kapcsolatot létrehozni, akkor szükségünk lesz az oldalon elérhető ADSL modulra. A játék és egyéb teendőink végeztével mentéseinket elmenthetjük, majd a lemezt kivéve visszatérhetünk eredeti rendszerünkhöz.

A palettát a fejlesztők, - akik mellesleg diákok - folyamatosan fejlesztik és egy rövid regisztráció után megadják mindenkinek a lehetőséget, hogy aktív részt vállaljon a projektben, ötletekkel, hasznos tanácsokkal támogassa az előrehaladást, valamint ajánlhatunk új játékokat, amik még nincsenek a gyűjteményben. Ugyanis a választék egyre csak bővül, így lehetővé válik, hogy a kollekcióból ne maradhasson ki egy korszakalkotó játék sem. Magam is tettem néhány ajánlást a fejlesztők felé, és ha már az ajánlásoknál tartunk, ajánlom mindenkinek, hogy ajánljanak ők is mind játékokat mind segítséget, hogy kötelezően ajánlottnak tekinthessük az amúgy is erősen ajánlott LiveDosGames-t! ;)


A mostani verzió a 0.2.1-es verziószámot viseli, és az oldalon közzé tett információk alapján a következő kiadás a 0.3.0, 2008 december 22.-én jelenik meg még több játékkal. A LiveDosGames LiveCD GNU/GPL liszensz alatt áll.

Rendszerkövetelmények:
Minimum követelmény:
- Intel 1 GHZ or same AMD processzor
- 256 MB RAM
- CD-rom olvasó
- 1024x768 felbontás
- Videókártya 16 MB RAM -al

Ajánlott követelmény:
- 2 GHZ Intel processzor
- 512 MB RAM
- USB port vagy CD-rom olvasó
- Gyors internetkapcsolat (legalább 1MB/s a gyors modulaktiváláshoz)
- Merevlemez, Pendrive vagy más hordozható eszközök a mentett állásokhoz
- Videókártya 64 MB RAM -al

Merevlemez egyáltalán nem szükséges.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE