UHU Linux 2.1 (Bumm) - telepítés és tapasztalatok

>> 2008. november 5.


Napsütéses vidám szép napot minden Bloglakónak!


Mai cikkünk tárgya egy újabb Linux disztribúció, a magyar fejlesztésű, Made in Hungary UHU Linux.

Rögtön csapjunk is a dolgok közepébe, töltsük le a hivatalos oldalról az UHU Linux legfrissebb verzióját (jelen pillanatban 2.1) DVD méretben (ez az ajánlott a szélesebb körű programválaszték miatt), majd írjuk ki a megfelelő adathordozóra, aztán helyezzük be gépünkbe.

Ez a képernyő fog fogadni minket újrainditás után, miután bent van az UHU a meghajtóban. Értelemszerűen válasszuk a Telepítés menüpontot. Fogadjuk el a következő ablakban a feltételeket, majd lépjünk tovább a partíciónáló felületre.

Itt válasszuk ki, melyik beállítás felel meg jobban az igényeinknek. A teljes merevlemez használata értelemszerűen akkor ajánlott, ha egy teljesen üres, leformázott, direkt az UHU-nak szánt partícióval rendelkezünk. Ha ez az eset nem áll fent, akkor kattintsunk a Meglévő, vagy új partíció menüpontra. Ide kattintás után átkerülünk a cfdisk nevü partíciónálóprogramba, aminek a kínézete elég ilyesztő lehet a kezdőknek első ránézésre, de ne ijedjünk meg, nincs benne semmi ördöngősség, én azonban a másik verziót ajánlanám annak aki nem biztos a dolgában. (cfdisk-es partícióbeállítások 1 2 3) Ezt a partícionálást szerény véleményem szerint jobban is meg lehetett volna oldani, grafikus, a telepítőbe integrált egyszerű felülettel. Pont ugyanúgy, ahogyan a másik menüpont megnyomása esetén tapasztalhatjuk. Ugyanis, ha a Teljes merevlemez használatára kattintunk, akkor egy szép és ami a legfontosabb, egyszerű felhasználói felületet kapunk.

Itt a kívánt lemez kiválasztása és a swap nagyságának beállítása után, nincs más dolgunk, mint az OK gombra kattintani, majd tájékozódni arról, hogy ezen változtatás végrehajtása után, minden adat el fog veszni a kijelölt partíción.
A telepítés partíciónáló részével készen is lennénk. A következő kép, ami fogad minket, az a Programok telepítése menü, ahol először is ajánlott egy CD/DVD ellenőrzést lefuttatni az esetleges hibák elkerülése végett (A program automatikusan felajánlja ezt a tesztet nekünk).


Az ellenőrzés után neki is vághatunk a telepítendő programok listájának összeválogatásához.

Az UHU Linux teljes telepítése: 12,5 GB - szép darab.A szöveges op. rendszer telepítése, minden egyéb extra nélkül: 677 MBÉs az ajánlott telepítés: 2,5 GB. Én ezt alkalmaztam. Aki hosszú távon tervez az op. rendszerrel és elég szabad helye is van, az megpróbálkozhat a teljes telepítéssel, a számomra szükséges dolgok az ajánlott verzióban is megtalálhatóak. A programok kiválasztása után az OK gombra kattintva elkezdhetjük a telepítést:

Itt állítsuk be a dolgokat úgy, ahogy szeretnénk, ha nem tudjuk mi ez, vagy csak nem akarunk rajta változtatni, akkor válasszuk az első opciót, az alapértelmezettet, majd OK gomb.

Értelemszerűen kitölteni (megjegyezném szintén van automatikus bejelentkezési funkció).

Majd a Grafikai beállítások. Válasszuk ki a számunkra megfelelőt. Majd az OK gomra helyezzünk virtuális nyomást.

És a nap csúcspontja, az UHU feltelepült, Juhhu! :)
Az indítás utáni első pillanatok:
És az asztalunk rögtön telepítés után:

Tapasztalataim:
A rendszert elsősorban azoknak ajánlanám, akik alapfeladatokra fogják ezt használni, kitűnő elsősorban szülőknek, átlagfelhasználóknak. A tesztidőszak alatt stabil volt, komolyabb gond nem akadt vele, internetezésre, alapdolgokra kíváló.
Az UHU nagy hátránya a csomagkezelés és támogatottság. Itt nem kereshetünk kedvünkre a Synaptic-ban, mint ahogy már kényelmesen megszokhattuk ezt az Ubuntu alatt.
Itt azokkal kell élnünk amink van, vagy saját magunknak kell fordítanunk programot. Szerencsére a DVD verzión általában megtalálhatók alternatívák, így az alapfelhasználóknak nem lesz gondja ebből adódóan, egyedül csak a szabadságunk korlátozódik picit.


Ezen hátrányokon kívül nem kapunk egy rossz rendszert, sőt. Néhány dolog jóval egyszerűbben megoldható itt, mint más disztríbúciókban. Összességében ajánlott irodákba és kezdőknek, azoknak, akik most ismerkednek a linux-al, vagy számítógépükön nem akarnak ABLAKOKAT, de még is szeretnének egy jól működő MAGYAR rendszert, amin megnézhetik e-mail-jeiket, szörfölhetnek a weben és etc.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE