Windows 7 - Beépített tűzfal

>> 2008. december 18.


A Windows 7 egyik legfontosabb biztonsági eleme a beépített tűzfal. Ennek a programnak a funkcióit mutatom most be.

A Windows tűzfalat a Start menü, Firewall beírásával érem el. Itt a legfontosabb dolgokat tudhatjuk meg, ez a hétköznapi felhasználónak tökéletesen elég. De ha szeretnél többet megtudni a tűzfal állapotáról, illetve a tűzfalat mégjobban beállítani, akkor a te menüd a Windows Firewall with Advanced Security.
A Windows Firewall with Advanced Security programot megnyitva az alábbi kép tárul elénk:

Itt egy kis jelmagyarázat fogad minket, hogy melyik jel mit jelent az adott környezetben. Lehetőség van a nyitóképernyő jobb oldali menüjében exportálni a tűzfal beállításait, illetve importálni egy létező fájlból. Továbbá lehetőség van még Visszaállítani az eredeti beállításokat, hogyha véletlen elkonfigurálnánk, illetve a hibákat diagnosztizálni, majd kijavítani automatikusan. A nézetet is itt állíthatjuk be. A bal oldali menüben a bejövő programok szabályait, illetve a kimenő programok szabályait tudjuk elérni. Továbbá lehetőség van még itt a forgalom monitorozására is. Elsőként nézzük meg a bejövő programok szabályai opciót:

Láthatjuk a megjelenő ablakban a program nevét, melyik csoporthoz tartozik, milyen a profilja (Domain, Private, Public), engedélyezve van-e vagy nem az adott programra a szabály, hol helyezkedik el a program maga fizikailag, milyen protokollt használ(TCP,UDP, stb...), melyik porton kommunikál. Ha rákattintunk egy programra nevére, akkor az ahhoz tartozó beállításokat tudjuk módosítani a jobb oldali Properties gombbal(illetve le is tudjuk tiltani az adott szabályt a programhoz kapcsolódóan, vagy a magát a szabályt tudjuk törölni):

A kimenő programok szabályai-nak a beállítása ugyanúgy történik mint a bemenőnél.

Ha új szabályt akarunk létrehozni, akkor először kattintsunk a bemenő szabályokra, vagy a kimenőre, attól függ hol akarunk új szabályt létrehozni. Majd a jobb oldali menüből válasszuk ki a New Rule... opciót.
A megjelenő ablakban tudjuk meghatározni, hogy mire vonatkozzon az új szabály. Ez lehet egy program, egy port, egy előre definiált, illetve teljesen egyedi is. Én egy programra szeretnék új szabályt hozni, ezért kiválasztom a Program lehetőséget, majd a Next > gombra kattintok.

Ez a szabály vonatkozhat minden programra, illetve egy általunk kiválasztott programra is. Ha mi csak egy bizonyos programra szeretnénk szabályt létrehozni, akkor tallózzuk be a program-ot(általában az .exe fájlt). Ha ez sikerült, akkor menjünk a Next > gombra.

A következőkben azt kell beállítanunk, hogy mi történjen, ha az adott program kapcsolódni akar. Engedélyezhetjük a programnak a kapcsolódást, letilthatjuk, vagy megadhatunk speciális paramétereket is adhatunk.
A következő lépésben azt kell megadni, mely kapcsolat esetén lépjen érvénybe a szabály(Domain hálózatba lépéskor, Privát hálózatba lépéskor, illetve Publikus hálózatba lépéskor).

Utolsó lépésben adjuk meg a Szabály nevét, illetve a szabály leírását.

A tűzfalat valós időben is monitorzhatjuk, hogy éppen milyen programok kommunikálnak. Ez azoknak lehet hasznos, akik még jobban finomítani akarják a védelmüket.

A tűfalat be is állíthatjuk a Properties menüpont alatt, a jobb oldali menüben.

Itt lehetőség van a tűzfalat kikapcsolni, a bemenő forgalmat vagy a kimenő forgalmat blokkolni, vagy a blokkolást feloldani, beállítani melyik hálózathoz szeretnénk kapcsolódni (ha több hálózat áll rendelkezésre, kiválaszthatjuk a legbiztonságosabbat számunkra). Továbbá lehetőség van egy log fájlba kinaplózni a tűzfalat.
Ennyi lett volna a Windows 7 beépített tűzfalának bemutatása, ami elég jó alternatíva az otthoni gép védelmére. Kikapcsolni nem érdemes, jól konfigurálható, könnyen használható. Remélem sokak érdeklődését felkeltettem eme írással.

1 megjegyzés:

Névtelen,  2012. április 26. 2:13  

Korrekt és frappáns leírás.Köszönöm nekem segítettél vele sokat!

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE