Ubuntu vs. Vista vs. Windows 7

>> 2009. február 6.


Egy igen érdekes tesztet hajtottak végre a TUX RADAR oldalán. Egymásnak eresztették az alábbi operációs rendszerek mindkét változatát (32/64bit): Ubuntu 8.10/9.04, Vista, Windows 7. Nézzük hát milyen eredmények is születtek.

De még mielőtt megnéznénk a grafikonokat, pár információ a tesztben szereplő rendszerekről. Az Ubuntu 9.04-es verziója a január 22-én elérhető alfa verzió, a Vista az SP1-es javítócsomagot tartalmazza, a Windows 7 pedig a Microsoft által letölthető publikus BETA volt. Az installációs időt a számítógép bekapcsolásától a munkaasztal megjelenéséig mérték. A fájlrendszer benchmarkját, boot időt, leállítási időt, és a Richards benchmarkot 3 alkalommal ismételték meg mindegyik oprendszeren, a lehető legkedvezőbb és legpontosabb értékekért. A tesztrendszer mindegyiknél ugyanaz:

Intel Core i7 920 2,67Ghz 8MB L3 cache (4 mag)
6GB RAM
2x500GB 16MB HDD


Akkor nézzük is a teszteket:

Installációs idő


A kisebb eredmény a jobb, így hamar kiderül hogy a győztes az Ubuntu 8.10 64 bites változata. A Windowsoknál hozzátartozik az eredményhez, hogy ők még végrehajtanak a telepítés végén egy rendszer benchmarkot is.

Installáció közbeni egérkattintások


Ez egy kicsit "érdekes" teszt, de jól látható, hogy a legkevesebb beavatkozást (egér kattintás) az Ubuntu 8.10-es verziója igényli.

Telepítési méret


A legkevesebb helyet az Ubuntuk igénylik. A legtöbbet a Vista igényli, 5x annyit mint az Ubuntuk.

Bootolási idő


A győztes a Windows 7 32 bites verziója. A vesztes is a Windows 7, de a 64 bites verzió.

Leállítási idő


A kisebb érték a jobb, így a győztes az Ubuntu 8.10-es 32bites verziója.
Most fájlrendszer műveletek jönnek. A nagy fájl tesztnél 39 fájlt másoltak 1 mappából, 399MB méretben, a kis fájl tesztnél 2154 fájlt másoltak 127 mappából, 603MB-os méretben.

Kis fájlokkal való teszt USB-ről HDD-re


Kis fájlokkal való teszt HDD-ről HDD-re


Nagy fájlokkal való teszt USB-ről HDD-re


Nagy fájlokkal való teszt HDD-ről HDD-re


Mindegyik eredménynél a kisebb érték a jobb. A kis fájlokkal való tesztnél az abszolút vesztes a Windows 7 64bites verziója, a győztes az Unbuntu 8.10-es verziója. A nagy fájlokkal való tesznél a Vista 64bites verziója érte el a legrosszabb eredményt összesítésben, a legjobbat az Ubuntu 8.10 32bites verziója. A HDD-ről HDD-re történő tesztnél a Windows 7 szépen szerepel, még az Ubuntu-t is megelőzte, de az USB-ről HDD-re tesztnél viszont ez már nem mondható el.

Richards benchmark


A teszteknél a legjobb eredményt a Windows 7 érte el, de ami ennél is jobban látszik, az a 64bites rendszerek előnye a 32bites változatukkal szemben.

ext3 az ext4 ellen Ubuntu 9.04 64bit


Itt már csak a Linux új fájlrendszerét mérték össze a régivel. Nagy általánosságban elmondható, hogy megéri ext4-re váltani. Akit érdekel hogy miben különbözik az ext4-es fájlrendszer az ext3-tól az itt tudhatja meg. A tesztekből kiderül hogy érdemes váltani a Windows 7-re a Windows felhasználóknak, de szépen látszik, hogy aki Ubuntut vagy valamilyen Linuxot használ, az is egy remek alternatívát kap (Vagy a Windows egy remek alternatíva :)).

Forrás: TUX RADAR

3 megjegyzés:

medve125,  2009. április 21. 22:33  

Nagyon tetszik ez a teszt! Azért majd ha megjött az RC1 -es Windows 7 ill. a végleges Ubuntu 9.04 akkor is kíváncsi lennék egy ilyenre! Mert szerintem sokat módosultak a rendszerek azóta! Legalábbis nálam az Ubuntu RC az sokkal combosabb mint az Alpha.

ley,  2009. szeptember 3. 18:19  

igen, jó lenne az aktuális állapotot is megvizsgálni

Blue@X 2009. szeptember 3. 19:22  

A Tuxradaron található egy újabb összehasonlítás, bár teljesítményügyileg csak 1 diagramm van. De ha érdekel valakit, itt érheti el

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE