Microsoft Security Essentials áttekintés

>> 2009. június 24.


Kedden a Microsoft közzétette a Microsoft Security Essentials BETA-ját, de a mai napon már le is zárta a letöltési lehetőséget, mivel elérték a kívánt tesztelői létszámot. Ezt a nagy érdeklődés övezte programot kívánom bemutatni részletesen azok számára, akik nem tudták letölteni, illetve akik kíváncsiak a programra.

A Microsoft Security Essentials (Morro) váltja fel a fizetős Live OneCare biztonsági csomagot (a Security Essentials hivatalosan nem érhető el hazánkban). Mivel az előd nem aratott túl nagy sikereket, révén egy évre 49,95$ volt, ami vírusvédelmet, tűzfalat, rendszerkarbantartó/optimalizáló programot és adatmentő alkalmazást is tartalmazott. Az utód ezt a szemléletet megfordítva ingyenesen kínál vírus/spyware/malware elleni védelmet, ami talán közkedveltebbé teheti a Microsoft termékét, illetve a biztonsági csomaggal nem rendelkezők számára egy remek alternatíva lehet majd. Ingyenessége miatt az AVG, Avast! vetélytársának tekinthető. A komplett biztonsági csomagoknál kisebb erőforrásigény is fontos szempont volt a fejlesztése során, amit talán sikerült megvalósítani (30-40MB RAM fogyasztás).


A Security Essentials komplett erőforrás igénye 30-40MB közé tehető

A Security Essentials még a tegnapi napon, és a mai nap folyamán is letölthető volt, de mivel elérték a kívánt tesztelői számot (~75000 felhasználó), így jelenleg szünetel a letöltési lehetőség.
Alap állapotban a program a háttérben marad (valós idejű védelem), a futásáról a tálcán lévő ikonja tájékoztat minket.

A Security Essentials ikonja a tálcán

Maga a program felépítése igen felhasználóbarát, mivel könnyen áttekinthető, és nem igényel semmilyen szakértelmet a testreszabása sem.


A Security Essentials főmenüje

Ha megnyitjuk a programot, akkor a szemünk elé tárul a program főmenüje (Home), ahonna azonnal indíthatjuk a kártevők felderítését 3 módban: Gyors (Quick), Minden ellenőrzése (Full), és az Egyéni keresés (Custom...). A gyors keresési módban az ellenőrzés hamar lefut, lévén csak a kritikus fájlokat ellenőrzi. A Full opcióval van lehetőség a teljes gép ellenőrzésére, ami a tárterület méretétől függően több időt vesz igénybe. A Custom... opcióval egyéni helyeken kereshetjük a kártevőket, amit magunk adhatunk meg a program számára.


Az ellenőrizni kívánt helyek kiválasztása

Továbbá itt tájékozódhatunk még a valós idejű védelem állapotáról (ON/OFF), a kártevőket leíró adatbázis naprakészségéről, illetve az automatikus ellenőrzés idejéről is.
A Frissítés (Update) fülön indíthatunk manuális frissítést, ha ezt a program nem tenné meg. Itt nézhetjük meg hogy mikor frissült utoljára a leíró adatbázis, és annak melyik verzióját használjuk.


Az Frissítés fül tartalma

A Események (History) fülön nézhetjük meg a program által lefülelt kártevőket, amit karaténba helyezhetünk, illetve törölhetjük azt.


Az Események fül tartalma

A program testreszabása a Beállítások (Settings) fülön lehetséges. Az Ütemezett ellenőrzés (Scheduled scan) opciónál állíthatjuk be az automatikus ellenőrzés pontos idejét, az ellenőrzés előtti frissítést, illetve az üresjáratban való ellenőrzést is.


Az automatikus ellenőrzés beállítása

A Default actions-nél (Alapértelmezett cselekvés) lehet beállítani azt, hogy mit is tegyen alapértelmezetten a Security Essentials ha kártevőt talál. Különböző riasztási szintekhez köthetjük ezt, illetve a programra bízhatjuk ezek kezelését.


A riasztási szintekhez tartozó cselekvések beállítása

A valós idejő védelem (Real-time protection) opciónál kapcsolhatjuk be a valós idejű védelmet, ennek kikapcsolása nem ajánlott. Monitorozza a fájlok és programok működését, illetve a letöltött fájlok ellenőrzésére vonatkozó beállításokat is itt eszközölhetjük.


A valós idejű védelemre vonatkozó beállítások

Ha nem kívánunk ellenőrizni bizonyos helyeket a számítógépen, akkor az Excluded files & locations opciónál van lehetőség ennek beállítására, a helyek kitallózása után.


Ha nem kívánunk bizonyos helyeket ellenőrizni, akkor ezt itt állíthatjuk be

Ugyanígy beállíthatjuk a kívánt fájltípusok ellenőrzésének kihagyását is a Excluded file types-nál. Ide csak írjuk be a kiterjesztéseket *.kiterjesztés formátumba.


A kihagyni kívánt fájlokat itt adhatjuk meg

Az Excluded processnél pedig a kihagyni kívánt folyamatok, futtatható fájlokat adhatjuk meg.


A folyamatok, futtatható fájlok kihagyásának megadása

Az Haladó (Advanced) résznél állíthatunk be olyanokat, hogy ellenőrzésnél ellenőrizze-e a csomagolt fájlokat tartalmát, az eltávolítható eszközök (pendrive) tartalmát, hozzon-e létre rendszer-visszaállító pontot mielőtt valamit tenne a gyanús elemekkel, és elérhető legyen-e mindenki számára a gépen az Események fül.


A Haladó opciónál még több beállítás lehetséges

A legutolsó opciónál a Microsoft SpyNet bázisához való kapcsolódás típusa adható meg. A Basic membership bejelölésével csak az alap adatok lesznek elkülde a SpyNet részére. Az Advanced membership már több adatot küld el a SpyNet-nek, többek között részletesebb kártevő jelentést, esetlegesen személyes adatokat is, de ezt a Microsoft a jövőben nem használja fel, állításuk szerint.


A SpyNet-re vonatkozó beállítások megadása itt lehetséges

Maga a program működésének sebessége igen ígéretesre sikeredet. Az erőforrás használata is minimális, így észrevétlen marad a hétköznapi munka során. A keresések hatásfokáról nem tudok nyilatkozni, azt majd az erre szakosodott intézmények publikálják tesztjeikben. Mindenesetre vonzó alternatíva lehet minden olyan felhasználó számára, aki ingyenesen akar kártevők ellene védelmet, illetve fontos számára a kis erőforrás igény is. A program végleges megjelenése az év végére várható, talán a publikus BETA letöltése is újraindul valamikor.

Hivatalos oldal

2 megjegyzés:

Névtelen,  2009. június 26. 13:34  

"A keresések hatásfokáról nem tudok nyilatkozni, azt majd az erre szakosodott intézmények publikálják tesztjeikben"

Tesztelték a tudását és kiválóan szerepelt.

Teszt: http://href.hu/x/9e6s

Blue@X 2009. június 26. 16:11  

Igen, elég szépen szerepelt, biztató. Köszönöm a linket!

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE