Windows 7 - Videólejátszó programok

>> 2009. július 25.


A Windows 7 alatt alapértelmezetten lévő videólejátszó a Windows Media Player 12. Elődjéhez képest sok újdonságot hozott, a lejátszott médiák terén támogatja az Xvid, DivX és H.264 kódolású videóanyagot és az AAC hangformátumot is. De mi van akkor, ha más formátumú videót hozunk, és nem játssza le? Lehetőség van codecet telepíteni, vagy különálló videólejátszót hívunk segítségül. Nézzük akkor hát a lehetséges alternatívákat.

Első lépésben nézzük meg azt az esetet, mikor nem szeretnénk videólejátszó programot telepíteni, hanem a Windows Media Player 12 tudását szeretnénk bővíteni. Két lehetőség van: rábízzuk magunkat a WMP beépített letöltőjére, ami megpróbálja leszedni nekünk a szükséges codecet, vagy mi magunk telepítünk fel codecet. A legjobb codec csomag véleményem szerint a K-LITE által összeállított codec pack, ami a létező összes formátum lejátszásához tartalmaz codecet. Ennek beszerzése a Letöltések menüpontunkból lehetséges a legkönnyebben. Ezt feltelepítve automatikusan beépül a Windows Media Playerbe is, így mostantól már nem fog problémát okozni a különböző formátumok lejátszása. A Windows Media Player 12 gyorsbillentyű kombinációi az oldalon részletesen megjelentek: [link].

Nézzük a második esetet, mikor nem szeretnénk tovább használni a WMP 12-t. Ekkor nincs más dolgunk, mint telepíteni egy számunkra szimpatikus videólejátszó alkalmazást. A piac igen telített, én csak az általam ismert, népszerűnek tartott programokat említeném meg. Mélyebben nem mennék bele a lejátszó programok taglalásába, akit részletesebben érdekel a működésük, a lejátszott formátumok pontos köre, az látogasson el videólejátszót készítők oldalára.

Media Player Classic:
A K-LITE codecpack feltelepítésénél lehetőség van egy külső videólejátszó program telepítésére is, ez a sokak által kedvelt Media Player Classic (külön is telepíthető). A programról érdemes tudni hogy kis erőforrás igénye van, és képes lejásztani szinte bármilyen formátumú videót (zenét is). A felhasználófelület igen egyszerűen kezelhető, a beállításokban szépen testreszabható a program működése. A Media Player Classic teljesen ingyenes.


A Media Player Classic működés közben

VLC:
A VLC lejátszó program igen népszerű a felhasználók körében, hiszen a program feltelepítése után már szinte bármilyen formátumot letudunk játszani. A felhasználói felület kezelése igen egyszerű, erőforrásigénye szintén csekély. A beállítási lehetőségek tárháza itt is bő, és nem olyan rég érte el az 1.0-s verziót. A VLC teljesen ingyenes lejátszóprogram.


A VLC lejátszó is szépen játssza a filmeket

BSPlayer:
Személyes kedvencem a BSPlayer nevezetű lejátszó. Ennek a programnak szüksége van külső codechez a filmek lejátszásához, amit már telepítésnél fel is telepít a számunkra. A felhasználói felület barátságos, könnyen kezelhető, a beállítások lehetősége is igen bőséges. A külső codectől való függőség jó tulajdonság is, hiszen mindig naprakészen tarthatjuk a lejátszáshoz szükséges codeceket, a program frissítése nélkül, illetve mi választhatjuk meg melyik codec-kel szeretnénk lejátszani a filmet. A BSPlayer Free ingyenes, a PRO verzióért fizetni kell.


A BSPlayer sem panaszkodhat a felhasználói felületre

JetAudio:
A JetAudio az egyik legérdekesebb versenyző a lejátszók között. A Cowon által fejlesztett lejátszó elsősorban a hanglejátszás terén remekel, hiszen az egyik legjobb hangminőséget nyújtja a felhasználó számára. Viszont a videólejátszó funkciója is elég bőséges, az ismertebb formátumokkal simán elboldogul a program. Tartalmaz beépített konvertert is, amivel audio és videó anyagainkat is áttudjuk konvertálni a nekünk szükséges formátumba. A felhasználói felülette a mezőny egyik legszebbje véleményem szerint (a többiek is skinezhetőek természetesen). A beállítások itt is bőségesek, szépen testreszabhatjuk eme remek programot. A programról részletes írás jelent meg itt az oldalon: [link]. A JetAudio Basic ingyenes, a Plus verzióért fizetni kell.


A JetAudio felhasználói felülete az egyik legszebb, bár Win7 alatt vannak esztétikai hibák még

Ezek az általam kedvelt videólejátszó program, természetesen ennél sokkal több létezik, amik mások számára a befutóak: GOMPlayer, MPlayer, QuickTime, REAL Player, stb.
A lejátszóprogramok letöltése a Letöltések menüpontunkban lehetséges

1 megjegyzés:

David,  2010. január 5. 10:12  

Sziasztok,

GOMPlayer-t használok, most már W7 alatt, viszont az XP-hez képest nem tetszik egy dolog, itt egy kép: http://img30.imageshack.us/img30/825/moviesample.jpg
Mint látható, a playing szöveg és a filmhez tartozó felirat szélei elmosódottak, homályosak, nem élesek (a film minősége sem túl jó, de az most mindegy, HD filmeknél is ugyanez a helyzet). XP-nél ilyet soha nem tapasztaltam. A GOM varázslójával próbáltam high quality módba átállni, ott sem volt jó. Codec hibára gyanakszom, de nem tudok rájönni, mi lehet a hiba. Próbáltam külön divx, xvid codeceket telepíteni, ill. bár nem szeretem a codecpack-eket, a K-Lite-tal is megpróbálkoztam, de semmi változás.
A vga driverem is a legfrissebb.
Volt már valakinek ilyen gondja, tudna valaki segíteni?
Köszönöm előre is. :)

David

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE