Lockhunter - Melyik folyamat használja az adott meghajtót?

>> 2009. augusztus 26.


Bizonyára sokan találkoztak már azzal a helyzettel, mikor megpróbáljuk lecsatlakoztatni a külső meghajtónkat, de a Windows kiírja hogy a lecsatlakoztatás nem lehetséges, hiszen még az eszköz használatban van. Pedig mi nem futtattunk róla semmit, és nem is tudunk olyan folyamatról ami őt használná. Ilyenkor lehet hasznos a számunkra a Lockhunter nevű ingyenes segédprogram.

A Lockhunter képes felderíteni melyik folyamat(ok) használja a kiválasztatott meghajtót. Maga a program akkor jöhet jól, mikor leszeretnénk csatlakoztatni a külső adattárolónkat, de a Windows kiírja hogy az eszköz használatban van, és ameddig nem zárunk le minden rá irányuló folyamatot, addig a leválasztása nem lehetséges biztonságos módon.


Valami még használja a leválasztani kívánt meghajtót

Ilyenkor csak megnyitjuk a Lockhuntert programot, aminek kezelése igen egyszerű, köszönhetően a felhasználóbarát felületnek. A meghajtó kiválasztásához nyomuk meg a szövegdoboz melletti ... feliratú gombot, és válasszuk ki a megjelenő ablakban a kívánt meghajtót, vagy mappát (nemcsak a külső adathordozó kiválasztására van lehetőség).


A Lockhunter főmenüje

Ezután kilistázza az adott meghajtóra irányuló folyamatokat a Lockhunter, és lehetőség van ezek bezárására is.


A kilistázott folyamatok használják a meghajtót, ezek miatt sikertelen a lecsatlakoztatás

Ilyenkor még felugrik egy megerősítő ablak, mely szerint a folyamat bezárásával adatvesztés is előfordulhat, így jól gondoljuk át annak bezárását.


A bezárt folyamattal akár adatvesztés is előfordulhat

Ha minden folyamatot letiltottunk akkor sikeres lesz a meghajtó biztonságos eltávolítása a rendszerből, amit a Windows az alábbi módon ad tudomásunkra.


Most már sikeres a lecsatlakoztatás

A program maga ingyenes, 32/64 bites verziója is létezik a programnak, amit a készítők honlapjáról tudtok letölteni az alul lévő link segítségével.

A Lockhunter letöltése

4 megjegyzés:

Névtelen,  2009. október 12. 15:57  

Alkalmas a folyamatos merevlemez aktivitást (szinte egyfolytában világító HDD Led) okozó program/folyamat kiderítésére?

Blue@X 2009. október 12. 19:10  

Ha ha kiválasztod az adott merevlemez összes partícióját, akkor talán... Viszont ha Vista-t vagy 7-t használsz, akkor van ennél egy sokkal tutibb módszer. Nyisd meg az Erőforrás-figyelőt (Start menü keresőbe üsd be), és a lemez fülőn tökéletesen fogod látni hogy melyik folyamat mit ír, mit olvas. Ezen a képen tökéletesen látszik, most csináltam: http://picasaweb.google.com/lh/photo/DeWOPCImOB8DJ4hSX9GUtg?authkey=Gv1sRgCNX_4LTQ7trIoAE&feat=directlink
Hogy mi mindenre jó az Erőforrás-figyelő, azt egy korábbi bejegyzésből tudhatod meg: http://i4s.hu/2008/11/windows-7-megjult-resource-monitor.html

Névtelen,  2010. augusztus 16. 16:08  

hájder,
ez az alkalmazás jó arra az esetre, ha új Win 7 telepítés után letilt a D:/ meghajtómról, és a rajta lévő adatokhoz való hozzáféréstől? Azt olvastam, hogy biztonsági szempontból olyan "erősre" sikeredett a Win 7, hogy az adminisztrátor számára se teszi elérhetővé a meghajtót...
Van tapasztalat, vagy próbáljam meg máshogy menteni az adatokat mielőtt formatálom?
Ja igen, és szerintetek a formatálás segít??

Névtelen,  2014. október 20. 12:52  

én a lochunter el megvizsgáltam nem használja semilyen folyamat és az erőforrásfigyelő sem lát rajt használatot mégsem engedi eltávolítani.

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE