Playstation 3 - értékelés és lehetőségek

>> 2008. szeptember 25.


Konzol? Az nem nekem való... Gondoltam ezt egészen az előző hétig.Miután összeszedtem magamban az elkövetkezendő gépfelújítás anyagi vonzatait, ezeket mérlegelve arra jutottam, hogy lehet, hogy más alternatíva is felmerülhet. Illetve nem lenne rossz ha felmerülne, ugyanis itt nem rövid távú és kis beruházásról van szó.

Legelőször is, tisztázzuk, hogy mennyiből lehetne felújítani egy számítógépet. A felújítás szóban benne van, hogy ezen akció elengedhetetlen kelléke egy már birtokolt számítógép, ami ugye: nem lehet sem túl régi (max 3-4év, inkább 2-3) a technológiai kompatibilátás problémaköre miatt, sem túl rossz állapotú, gondolva itt az alkatrészek minőségétől a jelenlegi kondícióig, de ez mellékes... a lényeg, hogy ha van egy alapgépünk, abba biztos, hogy kell: egy videókártya és processzorcsere, és ha az alaplap még bírja (és a pénztárcánk is) akkor memória. Ezt a legjobb esetben is (ha megfelelő hardverek mellé újítunk akkor) 100-150 ezer Ft között úszhatjuk meg.

Gondoljunk csak bele, van kb. 100-150 ezerünk, mi másra tudnánk ezt elkölteni, ha a következő szempontokat akarjuk figyelembe venni.
-Szeretnénk játszani, alkalomadtán több emberrel is, ugyanazon szobában, vagy a világhálón keresztül
-Hosszú távon szeretnénk befektetni, ergó ha most kifizetünk ennyit, ne kelljen nagyobb költségbe vernünk magunkat egy ideig, jó sok ideig...
-Szeretnénk filmet nézni, zenét hallgatni, böngészni, barátokkal levelezgetni... stb.

Én azt mondom tartsuk meg régi gépünket, használjuk azt internetezésre, barátainkkal való kapcsolattartásra, esetleg filmnézésre és zenehallgatásra.
Majd a pénzünkből ruházzunk be egy Playstation 3-ba (88900 Ft 80GB -2008/09). Ide mindig a legújabb játékok fognak megjelenni és nem kell többet a grafika miatt aggódnunk. A PS3-as beruházás optimális esetben tovább fog tartani időben, mintha a gépünkbe ölnénk a pénzt. Gondolhatunk itt egy 3-4 éves periódusra. Addig csak a játékokat kell megvenni rá, ami szintén nem kis pénz, de nagyon jó csere és vételi lehetőségek vannak kis hazánkban is. Én személy szerint a számítógépemen 2-3 játékkal játszom állandóan, ebből az egyikkel rendszeresen, a másodikkal akkor ha meguntam az elsőt és így tovább... :)
Így nekem előreláthatólag 3 játékra lesz szükségem, és aztán amelyiket meguntam, azt elcserélhetem.
A másik probléma a TV/monitor ügy. Én azt ajánlanám, hogy kösd monitorra a PS-t, ha nincs HD-s TV-d. Vagy keress egy olyan monitort amin van mind dvi és hdmi csatolófelület. Persze ez az egyéni igényektől változhat, van aki a TV-t preferálja, nekem nincs bajom a monitorral.

(dobozban)

Biztos PS3? Konkurencia? Ne inkább Xbox? Nézzük meg őket...
Felmerül 3 lehetséges játékkonzol neve: Playstation 3, Xbox 360 és a Nintendo Wii.
Kezdjük a rögtön kiesővel, a Nintendo Wii-vel. E konzol nem azért esik ki mert rossz lenne, még nem próbáltam ki, de az innovatív és szórakoztató újdonságokkal tarkított Wii biztosan megér egy próbát, de nem nekem.
Az én játékszokásaim nem egyeznek a Nintendo által kreált "fogjuk kézen a nagypapát és nunchakuteniszezzünk együtt" életstílussal. De elismerem a Nintendo érdemeit, remek konzolt raktak össze. De egyszerűen nem vonzanak a konzolra megjelent játékok.

Második esélyesként az Xbox lépett a színre. Nos, eredeti célpontom ez a konzol volt, de aztán a nagyon sok panasz, a fagyások, az MS, a túlmelegedés, és a Xbox Live rendszer hivatalosan nem támogatottsága miatt visszaléptem.

Utolsó esélyesünk, a nálam győztesként befutott Sony PS3. Kezdjük a rosszal. Világéletemben is azt gondoltam, hogy a Sony mintha saját magát szivatná a folyamatos zsákutcába rohangálásaival az üzleti életben. Ilyen botrányosan rossz és nevetségesen... nincsenek is szavak milyen üzleti modellről beszélünk... a lényeg, hogy a Sony-nak jön a pénz a CD-kből a zenei iparban, a filmiparban és ezért NAGY ÍVBŐL TESZIK MINDENKIRE és MINDENRE. Erőlteti a saját formátumait, (ATTRAC) és amikor végre megnyer egy formátumháborút, még azt se tudja kihasználni, lásd Blu-ray. Elhiszem, hogy ehhez idő kell, de könyörgöm, erre már évekkel ezelőtt fel kellett volna készülni.
Playstation Network és Store. Az Xbox Live a világ egyik legjobb konzolos online játszó és bevásárlótere. (PC-n Steam :)) Ez sajnos nagyon rosszul jön a Sonynak, mert ha nem lenne Xlive, akkor lehet, hogy elviselnénk azt a nevetséges dolgot, amit a Sony hozott ki konkurenciaként. De ez nem így történt. Már a Playstation 3 megjelenése előtt elő kellett volna rukkolni egy működőképes, életrevaló és használható rendszerrel, ami TÁMOGATOTT. Gondolok ezen arra, hogy legyen minden játék letölthető ami megjelent a konzolra (én STEAM-et használtam, nálam ez a viszonyitási alap), ne legyen bekorlátozva a vásárlás országokra... komolyan, ennél nevetségesebb dolgot nem is hallottam, hogy nem költhetem el a pénzem a Sonynál, hanem nekem kell utánajárnom, hogy hogy csinálhatok álnevet, állakcímet és egyebek, hogy el tudjam költeni a pénzem a drágalátos méltóságos nagy cégnél. Oh, Sony... Nevetséges.
A másik vicc, hogy a játékkínálat elég szegényes. Csak a Sony által kiadot és forgalmazott játékok tölthetők le, ha sikerül a banki tranzakció (a Sony szerint) Európán kívüli kis rántotthús alakú porfészkünkből (Magyarország).
Hát, röviden azt hiszem ezek voltak a negatívumok. És nem véletlen, hogy a Sony elég sokat szívott/szív is ezek miatt. De ők szerencsére tesznek rá, így legalább Ők jól alszanak, nem úgy mint néhány szerencsétlen PS tulaj.Pozitívumok. Végigolvasva saját írásom, úgy tűnhet, hogy én egy Sony-t utáló PS ANTIFAN vagyok, aki képes lenne véget vetni az életének ha meglát egy PS sziluettet a falon, de nem ez a helyzet.
Először is, én személy szerint több potenciált látok a Sony PS3-ban mint konkurenseiben, és a Sony a csőd elkerülése végett talán idővel rátalál azokra a dolgokra amikre évekkel ezelőtt kellett volna, és beéri önmagát. Reménykedem ebben. Ugyanakkor ez egy nagyon jó összekovácsoló erő az összes PS3 tulajdonosnak, hogy közösen alakítsák a PS sorsát, és nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is. (PS online petíciók, linux támogatottság... stb egyebek)
Nem azt mondom, hogy az egész rendszer nem működik, DE MŰKÖDIK és kielégit minden alapvető igényt, de mi nem ezt várjuk a Sonytól. Mi azt szeretnénk ha a márka méltóan régi nevéhez és híréhez, MINŐSÉGI, JÓL ÁTGONDOLT ÉS TÁMOGATOTT rendszert adjon nekünk, játékosoknak és felhasználóknak. Már sokan megtették a piacon, most rajtuk lenne a sor.

A Playstation 3 egy eszméletlen jó gép. Kinézetre nagyon dögös, teli van kihasználatlan lehetőséggel. Hála a linuxnak egy új számítógépet varázsolhatunk PS3-unkból. Technikailag a PS3 az egyik legfejlettebb a piacon, és amint elkezdenek jönni rá a húzócímek, és minden fejlesztő ráérez a PS3-ra való programozásra, akkor talán eljön egy szebb jövő.
Addig pedig azzal kell beérnünk amink van, és amit kapunk, de ez még így is több mint elég.

(a kábel a töltés miatt van a kontrolleren)

Irányítás és a PS kontroller. Az új Dualshock 3 Sixaxis Bluetooth kontroller. Kinézetre mint elődjei, a szokásos PS stílus. Abban tér el a legelső verziós PS3 kontrollertől, hogy rezgőfunkcióval is felvértezték, ami egyszerűen fun, és néhol sokat dob a játékélményen. A sixaxis mozgásérzékelő szintén jó móka, a GTA-ban játszottam vele, motorvezetés, helikoptervezetés, bowling, darts és egyebek, ötletes dolog, tetszett.
Második kontrollerként szintén ugyanezt ajánlanám, minőségileg nagyon jó, fogásra is kellemes, vezetéknélküli és érezni, hogy minőségi anyagokból készült. Szintén tetszik.
Nos, sok PC-s el sem tudná képzelni magát, ahogy kontrollerrel FPS-t játszik, nos én is közéjük tartoztam, tartozom... ki tudja? :) Fura, ez kétségtelen, az is igaz, hogy soha nem lesz olyan hatásos, mint az egér billentyűzet kombó (már erre is van megoldás PS3-on), de ha csak a játékélményt nézzük, akkor mindenki egyenlő esélyekkel indul, és nem zavaró, hogy nem oszt mindenki minden másodpercben fejest. Szerintem megszokás kérdése, és rögtön játszható lesz az az FPS, bár kétségtelen, hogy még a legjobb kontrollerest is ki fogja nyírni az első útszéli egér+billentyűs farmerfiú. Nekem talán az irányítást volt a legnehezebb megszokni PS3-on, de már kezdek belejönni, habár még mindig néhol gáz amit csinálok, de alakul. :) Csak egy kihívás, nem olyan nagy ügy.Hozzám a GTA4 érkezett kézenfogva a PS3-al, erről írnék még néhány szót. Elképesztően jó. És ebben benne van minden. Realisztikusabb mint valaha, a story elsőosztályú, szinkron, zene, környezet, grafika, tűzharc, autóvezetés... minden nagyon ott van, kötelező darab. Próbáld ki, de tényleg!Végszóként azt tudnám írni, hogy reméljük a Sony megújulását, várjuk az újabb játékokat és ha a Sonynak tanácsadóra, vagy tanácsokra lenne szüksége, hallgasson az emberekre, akik szeretnék jobbá tenni a PS-t. Ámen


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE