Linux - a GRUB és konfigurálása

>> 2008. október 16.


Mi is az a GRUB?

A GRUB egy boot loader, ix86 architektúrára. Arra való, hogy
az operációs rendszert betöltse és átadja neki a vezérlést. Emellett
még van jópár extra szolgáltatása is, melyekből önkényesen a
következőket emelném ki: nem kell minden kernel telepítés után
újratelepíteni (errõl lesz még szó!); bootoláskor van lehetőség arra,
hogy menübõl válassz operációs rendszert, sőt, akár parancssoros
módba is lehet menni, ahol kézzel lehet az egyes paramétereket
állítani; a kernel image-t hálózatról is le tudja tölteni (amennyiben
ez bele van fordítva). Körübelül ennyit tudnék mondani róla dióhéjban.
Forrás - http://hup.hu/old/stuff/grub-faq.htmlNos, biztosan feltűnt minden Linux-Ubuntu használónak, hogy minden egyes kernel frissítés után, a GRUB-hoz hozzáadódik a legújabb kernel, a régiek elé. És ez a lista bizony eléggé meg tud duzzadni. Erre a problémára a megoldás pofonegyszerű.

2 féle megoldási módszer van, a terminálos (sudo gedit /boot/grub/menu.lst), és a grafikus. Én most a grafikus megoldást fogom bemutatni az egyszerűbb érthetőség kedvéért. Legelőször is lokalizálnunk kell a GRUB mappát, amit a Places/Computer/File System/boot/grub/ elérési úton tehetünk meg. Itt nekünk egyetlen fájlra, a menu.lst -re lesz szükségünk. Ezt nyissuk meg a szövegszerkesztővel (jobb gomb, open with text editor).

Itt görgessünk majdnem legalulra, egészen a ## ## End Default Options ## bejegyzésig. Ezalatt találhatjuk meg azt a részt, amire szükségünk van. Mielőtt bármit csinálnánk, készítsünk biztonsági másolatot. Miután megvan, töröljük ki a nem kívánatos részeket. Igény szerint hagyjuk bent ami kell, ajánlott a legújabb kernel-re vonatkozó bejegyzést megtartani, plusz a recovery mode-ot.
Így a következő boot-nál nem egy hosszú lista, hanem csak a lényeges, legfrissebb kernel lesz a GRUB-ban.

Ha azt szeretnénk, hogy a windows legyen az alapértelmezetten betöltődő op. rendszer az ubi helyett, akkor keressük meg ezt a bejegyzést a GRUB menu.lst nevű fájlban, és az utolsó 0-át módosítsuk aszerint, hogy a windows hányadik opcióként jelenik meg a listában (ne feledjük, a számolás felülről, és 0-ról indul):

## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not change this entry to 'saved' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0


Ha esetleg más beállítás is szeretnénk végezni, úgy mint a Win hozzáadása GRUB-hoz, vagy az automatikus bootolás idejének beállítása, akkor látogassunk el a következő oldalra, itt szépen le van írva minden, így én ezt már nem teszem meg újra. --> GRUB helyreállítása és beállításokHa még hátteret és egyéb grafikai díszítést is szeretnénk elvégezni a GRUB-on, látogassunk el ERRE az oldalra.
(hasznos: Ubuntu 8.04 alatt synaptic manager-ből telepíthető a QGRUBEditor ami egy grafikus felület a GRUB mindenféle szerkesztéséhez, konfigolásához!)

Ha bárkinek kérdése van, vagy segítségre van szüksége, akkor írjon bátran megjegyzést.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE