Windows 7 - megújult Resource Monitor

>> 2008. november 23.


A Windows Vista-ban bevezetett Resource Monitor-t fejlesztették tovább a Microsoft programozói, hogy még jobban nyomon tudjuk követni az aktuális folyamatokat, még részletesebben. A Windows Resource Monitor elérhető a START-> Accessories -> System Tools -> Resource Monitoron keresztül, vagy a CTRL+SHIFT+ESC, majd Resource Monitor lehetőségen.


(a Windows 7 RM-jének a névjegye)
Az első szembetűnő különbség, hogy a Win7 RM-jében külön fülön érhető el a Processzor, Memória, HDD, és a Hálózat, de megmaradt az Overview fül is, ahol összesítve láthatjuk őket, mint a Vistaban:

(bal oldalt a Win7 RM, jobb oldalt a Vista RM)
Az Overview fülön láthatjuk összesítve a CPU, RAM, HDD, Hálózat használatát. Egy újdonság a checkbox lehetőség. Ha kiválasztunk egy folyamatot a CPU lehetőségnél (az előtte lévő checkboxba kattintva), akkor annak a folyamatnak (több folyamat kijelölése is lehetséges) a részleteit láthatjuk, mennyi memóriát használ, melyik fájlok tartoznak hozzá, milyen lemezműveletet hajt végre.

(a képen látható, mi történik ha egy futó folyamatot monitorozunk)
A CPU fülön érhetjük el a processzorral kapcsolatos információkat részletesebben. Itt is láthatjuk az éppen futó folyamatokat, mellette a Process ID-jüket, leírásukat (hogy mik is ezek a folyamatok), státuszuk (futnak-e), hány szálon futnak, CPU használatuk, illetve hogy átlagosan mennyi CPU használata van a folyamatnak. Alatta a Service lehetőségnél a futó szervizek vannak, amik a Win7 (+programok) működéséhez kellenek. Ha kiválasztunk egy folyamatot, akkor az Associated Handles-nél, illetve az Associated Modules résznél megjelennek a folyamattal összekapcsolt modulok (amik a folyamat futásához kellenek). Az Associated Handles résznél még keresésre is van lehetőségünk, a Search Handles ablakban.


(bal oldalt az összes folyamat, jobb oldalt a kijelölt folyamat)
A Memory fülre áttérve a RAM használatról kapunk bővebb információt. A Win7 RM-je alatt lehetőség van a memória használat grafikus megjelenítésére is. A grafikus megjelenítésen láthatjuk a rendelkezésre álló RAM-ot egy csíkként, ami különböző részekre van felosztva. A szürke rész a hardver által lefoglalt rész (jellemzően a VGA), a zöld a használatban lévő memória, a piros a módosítás alatt lévő memóriaterület, a kék a felhasználható memóriát jelzi. A felette lévő ablakban a folyamatokat láthatjuk, azok memória használatát.
(alul látható az új grafikus kijelzése a RAM-nak)
A Disk fülön a merevlemez használatot figyelhetjük meg, hogy a futó folyamatok milyen merevlemez műveleteket hajtanak végre a fájlokkal, mekkora sebességgel, milyen prioritással és várakozási időkkel.

(A Disk fülön a merevlemez-műveleteket figyelhetjük meg)
Az utolsó fülön, a Network-nél a hálózati müveleteket követhetjük nyomon. Milyen IP címmel kommunikálunk, melyik folyamat miatt, melyik porton, mekkora sebességel, a tűzfal blokkolja-e.

(A hálózati kapcsolatok részletes megfigyelése lehetséges)
Jól látszik, hogy a megújult Resource Monitor segítségével még részletesebb megfigyelés lehetséges, jobb erőforrás-kezelés valósítható meg. Jó irányba halad a Win7 fejlesztése, ez a Resource monitor kidolgozottságában is látszik. Igaz hogy pár újításról van csak szó, de ezek mindegyike egytől-egyig hasznos.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE