Hasznos alkalmazások - Msconfig

>> 2009. február 19.


Aki már használt Microsoft operációs rendszert, az már találkozott a boot képernyővel. Míg mi a boot képernyőt láthatjuk, addig a rendszer töltődik, hogy használatba tudjuk venni. Ezen töltődési folyamatot tudjuk szerkeszteni az msconfig segédalkalmazással.


Az msconfig működését a Windows 7 BETA verziója alatt mutatom be.
Hogy az msconfigot megnyissuk, írjuk be a Start menü keresőjébe hogy msconfig, vagy nyomjuk le a Windows jel + R (Futtatás megnyitása), majd írjuk be a megjelenő ablakba az msconfigot.


A megjelenő ablakban szabhatjuk majd testre a Windows bootolási folyamatát. A General fülön tudjuk kiválasztani hogy milyen indulást is szeretnénk, az alábbi lehetőségek közül választva:

Normál indulás: Betölti az összes eszköz driverjét, és a szolgáltatásokat
Diagnosztikai indulás: Betölti a szükséges alap drivereket, és a szolgáltatásokat
Szelektív indulás: Itt tudjuk megadni hogy induljanak-e el a Windows szolgáltatásai, és indítsa-e el a rendszer az automatikusan induló programokat.


A boot fülön lehet szerkeszteni az adott operációs rendszer indulási opciót. Lehetőség van Csökkentet módban (Safe boot) indítani az operációs rendszert, az alábbi opciókkal:

Minimal: Csökkentett mód hálózat nélkül
Alternate shell: Csökkentett mód parancssorral
Active Directory repair: Címtárszolgáltatás helyreállítása
Network: Csökkentett mód hálózattal

Továbbá még lehetőség van az alábbi opciók kiválasztására:

No GUI boot: A Windows indításánál lévő kép kikapcsolása
Boot log: Indítási naplózás bekapcsolása, amit a systemroot\Ntbtlog.txt fájlba ment
Base video: A rendszert 640x480-as felbontású 16 szín megjelenítésére képes szabványos VGA üzemmódba kényszeríti, ezzel lehetővé teszi, hogy a rendszer akkor is betöltődjön, ha nem megfelelő videofelbontást vagy frissítési gyakoriságot választottunk ki.
OS boot information: Operációs rendszer bootolása során kiírja az információkat
Timeout: időtúllépés beállítása
Ha szeretnénk, hogy az itt eszközölt beállítások maradandóak legyenek, akkor pipáljuk ki a Make all boot settings permanent opciót.


Ha az Advanced options gombra klikkelünk, akkor ott még megadhatjuk, hogy hány processzor dolgozzon és mennyi memóriát használhat fel maximum a rendszer boot során, illetve apróbb hibafeltáró funkciók állnak rendelkezésünkre.


A Services fül mutatja meg számunkra a boot során elinduló szolgáltatásokat, itt tudjuk akár kikapcsolni az adott szolgáltatást, és láthatjuk azt is hogy most fut-e vagy nem.


A Startup fülön tarthatjuk karban a programok által generált automatikus indulásokat. Ha már lassúnak éreznénk a rendszert, akkor itt tudjuk kivenni az automatikus indulásból a nem használt programokat.


Az utolsó fül a Tools, ahol a fontosabb rendszereszközöket érhetjük el.


Remélem sokak számára hasznos lesz az itt leírt dolgok, és még gyorsabbá és hatékonyabbá tudják majd tenni sokan a bootolási folyamatot.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE