Windows 7 - Asztali lehetőségek

>> 2009. május 26.


Az asztal minden operációs rendszer szerver része. Itt jelennek meg a felhasználó számára a programok ikonjai. Ezeket elhelyezheti ő, vagy a telepített programok az asztalon. Ezen asztal beállításait lehet még jobban testreszabni, mint amit a mezei felhasználó gondolt volna.

A csoportházirend a felhasználók és a számítógépek csoportjaira vonatkozó konfigurációk létrehozásához használható, az igények igen precíz beállítására. Itt érhető el az írás témájának, az asztalnak a bővebb beállítási lehetősége is többek között. Ezeket a beállításokat vesszük szemügyre, hogy az egyszeri felhasználó számára is lehetőség nyíljon a bővebb konfigurálásra. Az alapértelmezett módosítások elállítása nem ajánlott, az ebből eredő hibákért felelősséget nem vállalunk!

Első lépésként elkell indítani a csoportházirend-szerkesztőt. A szerkesztő megnyitásához menjünk a Start menü keresőjébe, és írjuk be az alábbi kifejezést: "gpedit.msc", majd a találati listán nyissuk meg a programot. Ami most számunkra érdekes, az a Felhasználó konfigurációja -> Felügyeleti sablonok -> Asztal helyen található. Itt találhatók azok a kapcsolok, amik segítségével beállíthatjuk az asztalra vonatkozó dolgokat. Nézzük hát mit is lehet állítani:


(A csoportházirend-szerkesztő)

A Profil mappák felhasználó által történő ...: Itt állíthatjuk be, hogy a felhasználó új elérési utat adhat-e a profil mappájának (Dokumentum, Zene, stb.). Ha engedélyezzük a letiltást, akkor a felhasználó ezt nem módosíthatja, és a Windows által alapértelmezett helyet használja.

Az asztal összes elemének elrejtése és letiltása: A asztalon megjelenő összes ikon eltávolításra kerül (Sajátgép, Lomtár).

Az Asztal karbantartása varázsló segítségével: Bizonyára sokan találkoztak már az Asztal karbantartásáért felelős varázslóval (több nem használt elem található az asztalon buborék). Ezt a varázslót tilthatjuk le, így nem kapunk értesítést a nem használt ikonokról az asztalon, illetve nem érhetjük el magát a varázslót.

Az Internet Explorer ikon elrejtése az Asztalon: Eltávolítja az Internet Explorer ikonját az asztalról, illetve a gyorsindítási menüből. Természetesen az Internet Explorer továbbra is használható, a Start menüben továbbra is megtalálható

Sajátgép ikon eltávolítása az asztalról: Elrejti az asztalon, és a Start menüben található Sajátgép ikont. Továbbá elrejti az összes Sajátgépre mutató hivatkozást is. Ennek a kapcsolónak az állítása nem ajánlott!

A Dokumentum ikon eltávolítása az Asztalról: Eltávolítja a Dokumentumok ikont az asztalról, Intézőből, az Intéző ablakait használó programokból. A Start menüben továbbra is elérhető lesz.

A Hálózati helyek ikon elrejtése az Asztalon: Eltávolítja az asztalon lévő Hálózati helyek ikont.

A Tulajdonságok parancs eltávolítása a Sajátgép ...: A sajátgép helyi menüjéből rejti el a Tulajdonságok parancsot.

A Tulajdonságok parancs eltávolítása a Dokumentumok ...: A dokumentumok helyi menüjéből rejti el a Tulajdonságok parancsot.

A Tulajdonságok parancs eltávolítása a Lomtár ...:A lomtár helyi menüjéből rejti el a Tulajdonságok parancsot.


(A kapcsolók szerkesztése grafikus felületen zajlik)


A legutóbb megnyitott dokumentumok megosztásait ne adja ...: Nem lesznek automatikusan hozzáadva a megosztott mappák a Hálózati helyekhez, amikor megnyit abban egy dokumentumot.

A Lomtár ikon eltávolítása az Asztalról: Eltávolítja a Lomtár ikonját a legtöbb helyről (Asztal, Intéző és azok ablakai).

Kilépéskor ne mentse a helyi beállításokat: A felhasználók módosíthatják az asztalt, de néhány változtatás nem kerül elmentésre a kilépéskor. A parancsikonokat nem érinti a változás.

Turn off Aero Shake windows ...: A Windows 7 egyik hasznos újítása, az Aero Shake kerülhet itt letiltásra (Ablak rázásra történő műveletek).

Az eszköztárak hozzáadásának , áthúzásának ...: A felhasználó nem módosíthatják (hozzáadni vagy eltávolítani) az asztal eszköztárait.

Az Asztalon lévő eszköztárak beállításának tiltása: Nem lehet módosítani az asztali eszköztár hosszát a kapcsoló engedélyezésével.

Továbbá még az Active Directory asztalra vonatkozó beállításait állíthatjuk, de ez otthoni felhasználásnál nem fontos. A másik mappa az Active Desktopra vonatkozó beállításokat határozhatjuk meg. Az Active Desktopról bővebb információkat itt tudhattok meg: [link]


(Az Active Desktopra vonatkozó beállítások)

2 megjegyzés:

Blue@X 2009. május 26. 17:53  

Várom az észrevételeket az írással kapcsolatban. További beállítási lehetőségekről még fognak az idő folyamán megjelenni írások.

Unknown 2011. április 20. 8:47  

Nekem a windows 7 nem engedi a gpedit.msc parancsot.

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE