Windows 7 - Képmetsző

>> 2009. június 27.


Bizonyára sokan vagyunk úgy, hogy néha jó lenne a képernyő egész, vagy bizonyos részeit lementeni egy képfájlba, hogy megosszuk azt másokkal. Mindenki biztos ismeri a Print Screen -> Paint lehetőség, de már Vista alatt is elérhető volt egy fejlett eszköz, ami a képernyőkép mentését hivatott elősegíteni. Ennek a kis programnak fantáziadúsan a Képmetsző (Snipping Tool) nevet adták. Nézzük akkor hát meg, hogy milyen lehetőségeket tartogat Windows 7 alatt.

A Képmetsző alkalmazást a Windows Vista/7 rendszerek alapértelmezetten tartalmazzák. Hogy ezt megnyissuk, gépeljük be a keresőbe a képmetsző (angol rendszer esetén snipping tool) szót, majd nyissuk meg a találatot. A programmal képesek vagyunk az egész képernyő tartalmának lementésére (Print Screen módszer), de lehetőség van egyéni területek lementésére is, amit mentés előtt még módosíthatunk is a Képmetszővel, de erről bővebben később.
A program maga igen könnyen kezelhető, köszönhetően az egyszerű felhasználói felületnek.

A képmetsző főmenüje

Lehetőség van a főmenüből új kép készítésére, a mégse gombbal szüneteltethetjük a képlopást, a beállításokkal pedig a program működését állíthatjuk be. Először nézzük a beállításokat, hiszen mielőtt képernyőképet mentenénk, érdemes beállítani a programot.
A beállításokban lehetőség van a főmenüben lévő utasítások elrejtésére (az előző képen a gombok alatti súgó rész eltüntetése), a kimetszett kép automatikusan vágólapra küldésére, így bárhová könnyen beilleszthető azonnal a kép mentése előtt, URL-címek hozzáfűzésére, nem mentett képek esetén a programból való kilépésnél rákérdezzen a program a mentésre, a képernyő "fóliázására" (a homály) amikor a program fut, illetve beállíthatjuk hogy milyen színű legyen a kijelöléskor a határvonalak, illetve az elmentett képeknél is megjelenjen-e ez a határvonal.

A képmetsző beállítási lehetősége

Ha beállítottuk a programot, akkor jöhet a képernyőkép lementése. Előtte kattintsunk az új gomb melletti nyílra, hiszen itt beállíthatjuk a kijelölés módját. Lehetőség van szabadkézi kijelölésre, így bármilyen formában menthetünk le képet. A téglalap alakú metszetnél kizárólag téglalap alakú képernyőmentéseket készíthetünk, de azt bármilyen méretben. Az ablakmetszet segítségével komplett ablakokat menthetünk le, így nem kell azokat kijelölni, feltéve ha egy ablakra van szükségünk. Ilyenkor csak kattintsuk a megfelelő ablakba, és a képmetsző kimenti nekünk az adott ablakot. A teljes képernyős metszet készítésével a Print Screen lehetőséghez hasonlóan valósul meg, ilyenkor az egész képernyő tartalma mentésre kerül.

A metszési lehetőségek

Ha kijelöltük a megfelelő területet, akkor a program automatikusan megmutatja a kimetszett képet előnézetét a mentés előtt, ahol lehetőség van a képek utólagos szerkesztésére, illetve elküldésére (e-mail). Az utólagos képszerkesztési lehetőségek kimerülnek a rajzolási (beállíthatjuk milyen színű, stílusú legyen a rajz), kiemelési, radírozási lehetőségekben.

A szerkesztési, küldési lehetőségek

A program az alábbi formátumba tudja elmentni a képernyőképeket: PNG, GIF, JPEG, HTM. Remélem sokak használják ezt az apró, de annál hasznosabb programot a képernyőkép lementésekhez.

2 megjegyzés:

Pásztorné H Erika 2018. január 2. 13:15  

Köszönet az érthető pontos magyarázatért. Én is szívesen használtam, de most nem tudom menteni a kimetszett képet a szokott módon. Nem tudom mi történhetett?

Unknown 2018. január 27. 10:06  

hogy kell le tölteni ?

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE