Windows 7 - Töredezettség-mentesítő

>> 2009. június 26.


A mostani írásban a Windows 7 beépített töredezettségmentesítőjéről lesz szó. Többek között kiderül milyen újítások találhatóak benne, milyen változások történtek a Vista alatt működő változathoz képest. Illetve megnézzük, hogy milyen lehetőségeket tartogat számunkra, hogyan is legyen a lemezünk töredezettségmentes.

Elsőként kezdjünk egy kis visszatekintéssel, hogy lássuk, és megértsük a változásokat. A Vista alatt lévő töredezettség-mentesítő számos újítást hozott az XP alatt lévőhőz képest. A felhasználói felület teljes átszabásra került, melyben szerepe volt a felhasználói visszajelzéseknek. Kikerült a folyamatjelző csík, mivel volt hogy percekig állt, majd hirtelen begyorsulva, pillanatok alatt a végére ért. Vista alatt a várakozást jelző karika forog, így jelzi vissza a felhasználó számára hogy dolgozok, légy türelemmel. A grafikusan megjelenő lemeztöredezettség is kikerült a Vista-ból, mivel sok felhasználó nem tudott vele mit kezdeni.


A Windows XP lemeztöredezettség-mentesítője

A töredezettségmentesítő algoritmusa is megváltozott: XP alatt minden olyan fájl, ami több részben került tárolásra töredezettnek minősített, míg Vista alatt a 64MB-nál kisebb részekben tárolt fájlok vannak töredezettnek minősítve. Ennek oka, hogy 64MB-os méret felett már elhanyagolható a töredezettségmentesítéssel nyerhető sebességnövekedés, így a rendszer terheltsége és a töredezettségmentesítési idő is csökken, a lemez élettartama nő, de közben a fájlrendszer töredezettsége megfelelő szinten marad. Így fordulhat elő az az eset, mikor a Vista nem minősíti töredezettnek a merevlemez bizonyos partícióját, míg az XP szerint töredezettségmentesítésre szorul. Az utolsó változást az ütemezett töredezettségmentesítés jelenti, így a fájlrendszer töredezettsége mindig megfelelő szintű marad.


A Windows Vista lemeztöredezettség-mentesítője

Nem telhetett el úgy egy generáció a Microsoft háza táján (Vista->7), hogy ne nyúltak volna hozzá ismét a lemeztöredezettség-mentesítőhöz. A grafikus felhasználói felület ismét változott, hogy a felhasználó számára még könnyebb legyen a különböző partíciók ellenőrzése, és azok töredezettségmentesítése. Lehetőség van a töredezettség-mentesítőből kijelölni bizonyos partíciókat, azok töredezettségét leellenőrizni, majd ha szükséges akkor töredezettség-mentesíteni.


A Windows 7 lemeztöredezettség-mentesítője

Az ütemezés beállítása ismét igen egyszerű, ehhez csak menjünk a programban az Ütemezés beállítása gombra, majd a megnyíló ablakban tudjuk konfigurálni az automatikus töredezettségmentesítés gyakoriságát, időpontját, illetve az ellenőrizni kívánt meghajtókat választhatjuk ki.


Az ütemezés beállítása igen egyszerű

A Windows 7-ben lévő töredezettség-mentesítő újdonságokat hordozz a motorháztető alatt is. Képes a lemezek ellenőrzésére párhuzamosan, így az ellenőrzési idő lényegesen lerövidül, mivel nem kell várni az egyik kötet töredezettségmentesítésének befejezésére. Az alábbi kis ábrán jól látszik hogy szükség van a párhuzamosításra, mivel a CPU manapság igen sok időt tölt a merevlemezre való várakozással, ami a párhuzamos töredezettségmentesítés bevezetésével jobb CPU kihasználtságot biztosít.


A CPU teljesítménye folyamatosan nő, míg a merevlemez teljesítménye stagnál - Forrás: Engineering Windows 7

Míg a processzor órajel emelkedésével a teljesítmény nőt az évek során, addig a merevlemez I/O teljesítménye stagnál, minimális mértékben nő.
A másik újdonság az egyelőre a netbookokban terjedő SSD meghajtókat illeti, mivel ezek fizikai adottsága révén nem szorulnak töredezettségmentesítésre. Ennek oka az SSD véletlenszerű adatelérése, így a töredezettségmentesítés nem járna semmilyen előnnyel, miközben az SSD élettartama csökkenne, ezért ha ilyen meghajtót észlel a Windows 7 a gépben, a töredezettségmentesítés le van tiltva.
Természetesen a beépített töredezettség-mentesítőt kiválthatjuk más fejlesztők töredezettség-mentesítőjével, de véleményem szerint ez is bőven elegendő a mindennapok során. Az ütemezett ellenőrzés kikapcsolása nem javasolt (inkább állítsunk be egy számunkra megfelelő időpontot), kivétel ha manuálisan megtesszük ezt. Így a töredezettség minimális szinten marad, és a rendszer sebessége is kielégítő lesz.

6 megjegyzés:

Máger János 2010. május 24. 18:34  

Mager vagyok szeretném a wndows 7 töredezettség mentesitötletölteni ez hogy lehetséges a jelszöt nem fogadja el ujjat kértem azt sem kérem adjaak tanácsot előre is köszönöm cimem magerjanos@gmail.com

Névtelen,  2010. augusztus 15. 22:57  

ez bolond -.-

Névtelen,  2010. szeptember 27. 18:54  

xDDD LOL :DDD

Névtelen,  2010. október 15. 23:08  

a legegyszerűbben úgy tudnád megoldani, hogy fogod és megveszed ;) a windows 7-et

Névtelen,  2011. október 15. 22:23  

:DDDDD "ujjat kértem" AZTAKURVA :D:D:D:D:D

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE