Windows 7 - Szülői felügyelet

>> 2009. július 31.


A Windows Vistaban jelent meg először a Szülői felügyeletre keresztelt szabályozási lehetőség, amit a Windows 7-ben is továbbvittek a fejlesztők némi változtatás végrehajtásával. Ezt a hasznos funkciót vesszük szemügyre, hogyan is tudjuk megvédeni a gyermekeinket a számukra még káros tartalmaktól.

Az egyik legszembetűnőbb változás a Vistaban lévő felügyeleti eszközhöz képest az, hogy eltűnt a webszűrési és a tevékenység monitorozásának lehetősége. Természetesen ez nem került véglegesen törlésre, csupán átkerült a Windows Live programcsomag Családbiztonsági részébe (egy másik írásban bővebben megnézzük a Családbiztonsági programot). További változás még, hogy lehetőség van külső fejlesztők által készített szabályozási rendszerek telepítésére. Így a Windows 7 alapértelmezetten lévő eszközeinek kibővítésével egy igen ütős védelmi vonalat húzhatunk fel a gyermekünk és a kártékony tartalmak között.
Nézzük akkor hát, milyen szabályozási lehetőségeket ad a számunkra alapértelmezetten a Windows 7. A Szülői felügyelet konfigurálása a Vezérlőpult\Felhasználói fiókok és családbiztonság\Szülői felügyelet helyen lehetséges. Természetesen a Szülői felügyelet nem alkalmazható rendszergazdai jogosultságú felhasználóra, de a gyermeknek szánt fióknak amúgy sem ajánlatos kiemelt felhasználói jogokat adni.


Innen választhatjuk ki melyik fiókra szeretnénk alkalmazni a felügyeletet

A kívánt felhasználó fiók kiválasztása után a Szabályozási ablakban választhatunk a különböző szabályozási lehetőségek közül. A felület könnyen áttekinthető, a számítástechnikában kevésbé jártas emberek is könnyen betudják állítani a kívánt szabályozást.


A Szabályozási ablak könnyen kezelhető bárki számára

Az Időkorlátok opciónál tudjuk szabályozni a számítógép használatának időszakát. A hét minden napjára és azon belül óránként lebontva tudjuk korlátozni a számítógép használatának idejét és hosszúságát. Így a kezdeti időpont előtt nem léphet be a korlátozott felhasználó a fiókjába, illetve az időszak végén a felhasználónak ki kell jelentkeznie a korlátozott fiókból.


Az időkorlátok beállításának lehetősége

A következő szabályozási lehetőség a játékokkal kapcsolatos. Ennek szabályozása is igen egyszerű, hiszen a Windows 7 készen kínálja nekünk a különböző játékminősítési rendszereket. A minősítési rendszer kiválasztása a felhasználói fiók kiválasztásánál lehetséges, egy igen hosszú listából választhatjuk ki a számunkra megfelelőt.


Igen bőséges a játékminősítési rendszerek listája

Ha valóban korlátozni szeretnénk a futtatható játékok körét, akkor erre két lehetőség van: különböző minősítési rendszerek által szabályozunk a futtatható játékok körét, vagy magunk adjuk meg játékonként a futtatási lehetőséget.


A játékok korlátozásának lehetősége

A Játékminősítési beállításoknál tudjuk kihasználni a különböző testületek által korhatárra és tartalomra való megkötéseit. Így lehetőség van a bizonyos korhatár feletti besorolású játékok tiltására, illetve az egyéb tartalmak szűrése is megvalósítható (erőszak, félelem, stb.). Az itt megadott ajánlott kor feletti játékokhoz nem lesz hozzáférése a korlátozott felhasználónak a számítógépen.


A különböző játékkorhatárok beállítása

Természetesen ha mi szeretnénk megadni kézileg a futtatható játékok körét, akkor erre is lehetőség van az Adott játékok blokkolása vagy engedélyezése menüpontnál.


A telepített játékok manuális korlátozásának lehetősége

Az utolsó korlátozás lehetőség a Megadott programok tiltása és engedélyezése menüpont. Itt tudjuk beállítani az összes gépen lévő futtatható programra való korlátozást. Ilyenkor a gép első körben átnézi a gépet, és kilistázza a futtatható programokat. Ezután a listán megjelenő programok kiválasztásával tudjuk engedélyezni az adott program futtatását.


A lista igen hosszú, itt lekorlátozhatunk mindent

A Windows 7-ben alapértelmezetten megtalálható korlátozási lehetőségek szépen lefedik a szükséges korlátozások körét. Természetesen aki még jobban beszeretné állítani a korlátozási köröket, illetve monitorozni szeretné a felhasználói tevékenységet, vagy különböző webhelyek elérhetőségét szeretné tiltani, az a Windows Live programcsomagban lévő, Családbiztonsági néven futó alkalmazás telepítésével megteheti ezt. Így a különböző webböngészők együttműködve a Szülői felügyelettel blokkolni tudják a tiltott weboldalakat.

Az ígért Windows Live Családbiztonság írás

1 megjegyzés:

Lázár 2016. július 21. 23:37  

A Time Boss nagyon jól végzi a dolgát, segít, hogy ne feledkezzek el magamról. A kényszerített pihenőknek, programok bizonyos időszakbeli letiltásának nagy hasznát veszem, sokkal könnyebb beosztani az időmet. A hétköznapi ember számára feltörhetetlen, a fájlok egyszerű törlése nem segít, nem lehet kijátszani. Bár én magam ellen használom, gyerekek számítógép-használatának szabályozására is kitűnő, a szülő beállíthatja a korlátozások mértékét minden egyes felhasználói fiókra külön-külön. Csak ajánlani tudom!

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE