Windows 7 RTM benchmark

>> 2009. augusztus 5.


Kai Schmerer a német ZDNet csapatából a megjelenő Windows 7 RTM verzióját tesztelte a már régóta piacon lévő XP/Vista ellen. 3 különböző konfiguráción futtatta a teszteket, hogy minél jobb képet kapjunk a Windows 7 RTM sebességéről.

Amikor a Vista megjelent megannyi teszt árasztotta el az internetet a rendszer sebességéről. Az előd XP-hez képest mindenki előrelépést remélt, de ezek a vágyak nem teljesültek, sőt sok helyen a rendszer sebessége lassabb is volt. Aztán jöttek a friss driverek, a korszerűbb hardverek amiket a Vista jobban használt ki, és természetesen a szervízcsomagok is hoztak némi gyorsulást, de még így sem volt tökéletes a sebesség. Ez sokakat elriasztott a váltástól és mindenki úgy várja az október 22-én megjelenő Windows 7-t mint a Messiást, a véglegest megelőző tesztverziók sebességéből természetesen ez várható is. A Microsoft már lezárta a Windows 7 RTM kódját, így a 7600.16385-ös verzió lett az, amit a tesztben is használnak. Mindegyik rendszer 64bites verzióját használják, Vista esetén az SP2-vel bővített változat, XP esetén az SP3-mal. Nézzük akkor hát mire képes a sebesség tekintetében is optimalizált Windows 7 az elődökhöz képest.
Az alábbi konfigurációkon futottak a tesztek:


A rendszerek ismertetése után jöjjön az első teszt, a bekapcsolási és kikapcsolási idő. A mindennapi használat során sokat találkozunk eme két metódussal, ami sokat számít a felhasználó számára. Mielőtt elindították a tesztet, természetesen feltelepítették a legfrissebb drivereket, és hogy maximalizálják a háttértárolók teljesítményét engedélyezték az AHCI módot a BIOS-ban.



A grafikonból kiderül, hogy a Windows 7 átlagosan jobb sebességeket ért el mint a másik két rendszer, de ez várható is volt, hiszen a fejlesztők már előzetesen is tudatták mindenkivel, hogy faragják a Vistahoz képest be/kikapcsolási időt.
Jöjjön akkor a Vista egyik legjobban kifogásolt része, a memóriahasználat. De mielőtt megnéznék a grafikont több dolgot tudnunk kell. Az első dolog a Vista alatt bevezetett SuperFetch technológia. Ennek lényege röviden: a gyakran használt alkalmazásokat úgymond "előretölti" a rendszer, hogy annak megnyitásához minél rövidebb idő kelljen. Ennek egyik legláthatóbb következménye az átlagfelhasználó számára a magas memóriafelhasználás. Ez sok fórumon vita tárgya, de azt leszögezhetjük, hogy maga a SuperFetch technológia igen hasznos. Természetesen ez Windows 7 alatt is megmaradt, csak mint mindenen, ezen is csiszoltak egy kicsit a fejlesztők. Vista esetében a SuperFetch technológia azonnal megpróbálja "előretölteni" a gyakran használt dolgokat, míg a 7-es ezt fokozatosan oldja meg. A második dolog amit le kell szögezni, az az SSD háttértárolók kapcsán merül fel. Az SSD fizikai felépítéséből adódóan a SuperFetch technológia kikapcsolása ajánlott, ezt a Microsoft alapértelmezetten kikapcsolja, mint a töredezettségmentesítőt és a ReadyBoost technológiát is. Az XP-ben még nincs SuperFetch technológia (így jellemzően igen alacsony a memóriahasználata) és nem lenne sportszerű összehasonlítani a Vista/7 párossal, így az kimarad a következő tesztből. A grafikonon érdemes megfigyelni a SuperFetch ki/bekapcsolásának következményeit a memóriahasználat terén.


Jól látható hogy az új 7-s alatt sokat javítottak a memóriahasználaton a Vistahoz képest, illetve az előretöltési algoritmus munkája is szépen látszik (Vistanal azonnal, 7-nél fokozatosan). A SuperFetch technológia bekapcsolása viszont továbbra is ajánlott, hiszen ahol sok a RAM, ott mindegy hogy tárol is valamit, vagy üresen áll, viszont bekapcsolva a sebességnövekedés érezhető lesz.
A következő tesztből ismételten nem tudhatunk meg többet az XP sebességéről, hiszen a PCMark Vantage futtatásához Vista/7 rendszerre van szükség. A PCMark Vantage a rendszer teljesítményét hivatott felmérni, a különböző kategóriákban nyújtott teljesítménye alapján. Az alábbi kategóriák vannak a programban:

  • Memória (Memories): Ez a teszt ellenőrzi a Windows Photo Gallery és Windows Movie Maker programok sebességét fotó és videó kezelésénél
  • TV és Film (TV and Movies): Nagyfelbontású videót játszik le, illetve konvártál át a tesztek alatt
  • Játék (Gaming): A grafikus kártya teljesítményét méri a teszt
  • Zene (Music): WAV kiterjesztésű zenefájlt konvertál át a teszt alatt MP3 és veszteségmentes WMA hangformátumba, majd azokat hozzáadja a Media Playerhez
  • Kommunikáció (Communication): A teszt a weboldal megjelenítés, CNG AES CBC titkosítás, Windows Mail keresés és audio transzkodólásának sebességét méri le
  • Termelékenység (Productivity): A teszt az alábbiakat hajtja végre: szöveget szerkeszt, a Windows Névjegyekben keres, a folyamatok elindulásának és a weboldal megjelenítésének sebességét méri le
  • Merevlemez (HDD): A lemez sebességét ellenőrzi az alábbi programokkal: Windows Defender, Windows Photo Gallery, Windows Movie Maker, Windows Media Center és Windows Media Player.


A grafikonból kiderül hogy átlagosan 20%-al gyorsabb a Windows 7 a Vistanal PCMark Vantage alatt.
A Windows 7 sok újdonsága, és számtalan teljesítményoptimalizálása miatt veri az elődöket, így nagyobb népszerűségre tehet szert mint a hányattatott sorsú Vista. Aki még nem váltott XP-ről Vista-ra annak a grafikonok alapján nem is érdemes, hiszen októberig kihúzza az RC verzióval bőven, és onnan már boldog tulajdonosa lehet a végleges Windows 7-nek.

Forrás: ZDNet

2 megjegyzés:

Névtelen,  2009. augusztus 6. 20:40  

Ez az egész egy nagy fostalicska, és ilyet leközölni is a hozzánemértésről tesz tanúbizonyságot. Windows XP SP3 64 bit NINCS!

Blue@X 2009. augusztus 6. 21:14  

Valószínűleg a cikk eredeti készítője így próbálta meg kifejezni azt, hogy az SP2 után kiadott frissítéseket is tartalmazza a rendszer. Valóban nincs hivatalos SP3 az XP x64-es verzióhoz, hiszen a 2003 Serverrel azonos a Service Packjuk, és annak csak SP2-s verziója van. Köszönöm az észrevételed...

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE