Windows Live Családbiztonság

>> 2009. szeptember 3.


Egy korábbi írásban már szemrevételeztük hogy a Windows 7 milyen felügyeleti lehetőséget ad a kezünkbe. A korlátozási lehetőségek köre igen széles, de mindegyik a lokális gépre vonatkozik, és egyikkel sincs lehetőség a mára már szinte minden háztartásban jelenlévő internet korlátozására. Ennek az az oka, hogy átkerült a Windows Live programcsomagba ez a funkció Családbiztonság néven. Nézzük akkor meg, hogy a Családbiztonsági program segítségével milyen remek webes korlátozási lehetőségek vannak a kezünkben.

A Családbiztonsági program a Windows Live programcsomag része, így a Live programcsomag letöltése után feltelepíthetjük a segítségével a Családbiztonság programot a kívánt számítógépre.


A Családbiztonság programot válasszuk ki a telepítőből

Feltelepítés után a Szülői felügyeletből érhetjük el, az alábbi helyen: Vezérlőpult\Felhasználói fiókok és családbiztonság\Szülői felügyelet. A megjelenő ablakban alul válasszuk a További vezérlő lehetőségnél a Windows Live Családbiztonságot szolgáltatónak, ahogy az alul lévő képen is látszik.


A szolgáltató a Windows Live Családbiztonság legyen

Ha ez megtörtént, kattintsunk rá a szabályozni kívánt felhasználói fiókra. Ilyenkor egy ablak jelenik meg, ahova meg kell adnunk egy Windows Live ID azonosított, mivel maga a szolgáltatás beállítása webes felületről történik, így bármikor bárhonnan szabályozható, illetve ellenőrizhető a korlátozott fiók, de erről bővebben később.


Adjunk meg egy Windows Live ID azonosított

Ha megadtuk az azonosított (ne a szabályozni kívánt felhasználó Live ID-je legyen!) akkor kitudjuk választani melyik fiókot szeretnénk felügyelni.


Jelöljük ki a felügyelni kívánt fiókot

Ha ez megtörtént akkor a Családbiztonság program feltelepíti magát, és az alapértelmezett beállítások (Webszűrés: alapszint, Tevékenységlista készítése) szerint beállítja a fiókot.


A felügyelt fiókok

A további beállítások már a Családbiztonság webes felületen zajlik, ahova be kell jelentkeznünk a megadott Windows Live ID-val. Ennek több előnye is van: a felügyelni kívánt fiók beállításai távolról szabályozhatóak, akár menet közben is, így nem zavarjuk meg a felhasználót, illetve az általa végzett tevékenység listája is itt érhető el, így nem kell mindig a felügyelt géphez menni.


Be kell jelentkeznünk a Családbiztonság weboldalára

A Családbiztonság főoldalán láthatjuk a "Családtagokat", így a felügyelni kívánt fiókok, és a "szülő" is. A felügyelt fiók beállításaihoz kattintsunk a kívánt felhasználóra.


A felügyelhető fiókok listája

Ha rákattintottunk a felügyelni kívánt fiókra, akkor megtekinthetjük hogy milyen korlátozások érvényesek az adott fiókra jelenleg.
Nézzük akkor hát az első felügyeleti lehetőséget, a Webszűrést. 3 kategória létezik a Webszűrési lehetőségnél:
  • Szigorú: Letiltja az összes webhelyet a gyermekbarát és az általunk engedélyezett weboldalak kivételével
  • Alapszintű: Ez az alapértelmezett, itt a felnőtteknek szánt tartalom, és az általunk tiltott oldalak kerülnek letiltásra
  • Egyéni: Kategóriák közül választhatunk, hogy mit is szeretnénk engedélyezni a gyermekünk számára

A webhelycímek akár kézzel is megadhatóak, így szigorú módban csak azokat látogathatja meg a gyermek, amiket mi adtunk meg neki kézzel, alapszintű mód esetén a kizárt webhelyek adhatóak meg. Továbbá még lehetőség van a fájlletöltések tiltására is, így a gyermek az internetről nem tölthet le semmilyen tartalmat a felügyelt gépre.


A Webszűrési lehetőségek

A Tevékenységlista minden kíváncsi szülő álma, hiszen az itt lévő listából jól látszik, hogy gyermeke mely oldalakat látogatta meg. A Családbiztonság program az oldalon elhelyezett modulok hivatkozási helyeit is megjeleníti, így nem feltétlen biztos, hogy a listában lévő összes webhelyet meg is látogatta. A webes tevékenységnél látjuk a meglátogatott oldalak címeit hivatkozásként, így akár mi is ellátogathatunk arra a webhelyre. Látjuk hogy milyen időpontban, és hányszor látogatta meg a webhelyet, és történt-e valami tiltás a Családbiztonság programtól. Akár a tiltásokat utólag feloldhatjuk, vagy az engedélyezett oldalt tilthatjuk is. A tevékenységlista dátum szerint akár adott időszakra is lekérhető.


A webhelyekre vonatkozó tevékenységlista

A számítógépes tevékenységek fülnél látjuk a lokális gépre vonatkozó tevékenységeket. Megtekinthetjük hogy a felügyelt fiókra hányszor jelentkeztek be, melyik számítógépről, milyen időpontban, és összesen hány órát töltött a gyermek a gép előtt. A felügyelt gépen futtatott programok listáját is megtekinthetjük, amelyek körét a már korábbi írásban ismertetett alap szülői felügyeleti eszközökkel szabályozhatjuk. Ha engedélyeztük a fájlletöltést, akkor a letöltött fájlok listáját is megtekinthetjük, azok hivatkozásával együtt, így mi magunk is lementhetjük azt.


A lokális gép tevékenységlistája

Még lehetőség van a felügyelt fiók ismerőseinek kezelésére és a felügyelt fiókról érkező kérések megtekintésére is, amit a későbbiekben ismerhetünk meg.
A szülő szemszögéből megnéztük a Családbiztonsági programot, most nézzük meg a felügyelt személy szemszögéből, hogy ő ebből mit is vesz észre. Elsősorban a tálcán megjelenő családbiztonsági logó lesz neki feltűnő az értesítési területen, erre rákattintva ellenőrizhető hogy rá milyen beállítások érvényesek. Ha ki akarja kapcsolni, akkor ahhoz szüksége lesz a Live ID-s azonosítóra, és a hozzá tartozó jelszóra, így ezért érdemes a saját Live ID-nket megadni a telepítéskor, és nem a felügyelt fiók tulajdonosának azonosítóját.


A felügyelt fiókra vonatkozó beállítások

A puding próbája az evés, így próbáljuk ki hogy működik a Családbiztonság internetezés közben. A gyermek szépen internetezik, közben a Családbiztonság a háttérben futva folyamatosan frissíti a tevékenységlistát a webhelyen a mi legnagyobb örömünkre. De mi van akkor ha olyan oldalra fut, ami számára korlátozva van? Ilyenkor megjelenik a böngészőben (bármilyen böngészővel együttműködik a program) Családbiztonság tiltó lapja, amin figyelmezteti a felhasználót, hogy az adott weblap megjelenítését letiltotta, és a letiltott oldalt csak akkor tekintheti meg, ha mi erre engedélyt ad neki a korlátozó személy (a szülő). Itt jön be a korábban említett kérések menüpont, hiszen a gyermek kérheti tőlünk a Kérés küldése e-mailben feliratú gomb megnyomásával a webhely tiltásának feloldását, ami a Családbiztonság weboldalon megjelenik a szülő számára, de lehetőség van akár személyes jóváhagyásra is, ilyenkor a gépen hagyhatjuk jóvá a gyermek számára kérést, a korlátozó Windows Live ID és az ahhoz tartozó jelszó segítségével.


Na ilyenkor szidja a gyerek a szülőt :)

Jól látható hogy akár több számítógép esetén is csodálatosan felügyelhető a gyermek, hiszen csak telepítenünk kell a Családbiztonsági alkalmazást, és kiválasztani a felügyelt fiókot, így teljes biztonságban tudhatjuk az általunk károsnak ítélt tartalmaktól. A szülőknek ezúton kívánunk sok sikert, a gyermektől meg elnézését kérünk, de kitartás, majd eljön a ti időtök is :).

Windows Live Családbiztonság webhelye
Windows Live programcsomag letöltése (ebben található meg a Családbiztonság program is)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE