Google Chrome OS

>> 2009. november 20.


A tegnapi napon a Google bejelentette új operációs rendszerét, a nyílt forráskódú Google Chrome OS-t. Egyelőre csak az új rendszer koncepcióját, videókat és képeket, illetve a Chrome OS forráskódját osztotta meg a nagyközönséggel a vállalat. Az első működő Google Chrome OS 2010 végére várható.

A keresője segítségével vált népszerűvé a Google, de nekik ez hosszútávon kevésnek bizonyult. Számos szolgáltatást indítottak már el (Analytics, Gmail, stb...), és ezek rendre népszerűvé váltak, így kijelenthető, hogy amit a Google csinál, az rendre sikeres lesz. Ezek használatához a Google kiadta a saját fejlesztésű webes böngészőjét, a Chrome-t, mely a versenytársakhoz viszonyítva gyorsabb, és a felhasználótábora is egyre növekszik. De a Google nem lenne a Google, ha ezzel megelégednének. A saját alkalmazásokhoz saját operációs rendszer is dukál, első lépés a mobiltelefonokra elkészített Android volt. Erről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen szépszámmal érkeznek az Androidot futtató eszközök, amelyek sok gyártott menthetnek meg (Motorola), és a piaci elemzők szerint is hosszútávon sikeres lesz.


Az Androidra építkezve a Google elkezdte fejleszteni az új operációs rendszerét, a Google Chrome OS-t, melyet a tegnapi nap során, magyar idő szerint 19:00-kor jelentett be a nagyközönség számára. Természetesen még nem kapunk működő rendszert, csak az operációs rendszer koncepcióját közölte a publikummal a Google, illetve a fejlesztők csábítására kiadta a készülő rendszer forráskódját is. A Google nem a megszokott sémát követi az operációs rendszerével (ez lehet majd talán a jövőbeni siker kulcsa), hanem egy teljesen új alapra, a felhőre (cloud) építve fejleszti azt. A lényege ennek az elképzelésnek, hogy minden fontos adat a felhőben (az interneten) tárolódik, az alkalmazások (melyek webes elérést kívánnak) a helyi tárhelyet csak cache-ként (gyorsítótárként) használják, az adataink szinkronizálása folyamatosan történik az interneten, így bárhonnan, bármikor elérhetőek azok. Természetesen a webes alkalmazásoknak lesz egy offline része is, így ha pillanatnyilag nem rendelkezünk internetes hozzáféréssel, akkor is használhatjuk azokat. A rendszer előnye így a minimális tárhelyigény a gépen, viszont itt jön az első megkötés a Chrome OS használatához. A Google egyelőre csak és kizárólag SSD-vel ellátott eszközökre fejleszti az új rendszert, a hagyományos merevlemezzel rendelkező gépek nem futtathatják a Chrome OS-t. Maga a rendszer egy minimalizált kernelből és az azon futó Chrome webböngésző kicsit kibővített változatából fog állni. A Chrome OS-sel új értelmet fog nyerni a múlt év decemberében elindított Chrome-plugin, a Native Client. Szemben az eddigi szkriptet és saját binárist futásidőben interpretáló megoldásoktól, a Native Client natív x86-os kódot hajt végre böngészőtől és operációs rendszertől függetlenül, a szoftver képességeit a Quake-kel demózta a vállalat. A Native Client elméletileg jóval nagyobb teljesítmény érhető el, ugyanis nem állnak a kód és a gép közé vastag köztesrétegek, mint például a Sun Java, Microsoft Silverlight vagy Adobe AIR esetében. A Chrome OS egy elejtett megjegyzés szerint nem csak x86, hanem ARM-alapú rendszereken is futhat egyébként, de részleteket a Google nem árult el.


A Google szerint a Chrome OS három szóban jellemezhető: Speed/Simplicity/Security.

Speed azaz Sebesség:


A Google első számú fejlesztési irányelve a rendszer sebességének növelése volt, fontos hogy a rendszer minél hamarabb használható állapotban kerüljön. A bemutatón egy Asus Eee PC-n a látottak szerint a számítógép bekapcsolásától kezdve 7! másodperc telt el a bejelentkező képernyő megjelenéséig. Ezt az operációs rendszereknél megszokott bootolási séma teljes megváltoztatásával érték el. Míg Windows/Linux/Mac OS X alatt hozzászoktunk, hogy az általános firmware/BIOS és a standard kernel betöltődése után indulnak el a service-ek, az indításkor automatikusan startoló alkalmazások és végül a böngésző, addig a Chrome OS-nél lerövidül ez a folyamat. Egyedi firmware-t kapnak a Google operációs rendszerével ellátott netbookok, amin optimalizált kernel indul el, és ezt követően a Chrome böngészőben megszokott látvány várja a felhasználót.

Simplicity
azaz Egyszerűség:


A Google a fejlesztés során az egyszerűségre, a minél könnyeben való kezelhetőségre fekteti a hangsúlyt. Elfelejthetjük a hagyományos értelemben vett telepítéseket, minden alkalmazás webes. Újságírói kérdésre, mely azt firtatta, a Google indít-e az Apple-höz hasonló alkalmazásboltot, az a válasz érkezett, hogy nincs ilyesmire szüksége a Google-nek, hiszen az Internet tele van webes alkalmazások millióival. Az ezek által generált adatokat pedig - amint azt már írtam - helyileg csak cache-ként tárolják, minden más egyéb a felhőbe kerül.


Az alkalmazások megjelenítésével is szakít a Google a hagyományokon, böngészőszerű felhasználói élményt szeretne nyújtani. Az alkalmazások füleken keresztül érhetőek majd el, de természetesen ezek minimalizálására is lesz lehetőség. A Google alkalmazásokat integrálták a rendszerben, ezt úgy demonstrálta a cég, hogy egy keresőben felbukkanó dal linkjére való kattintással egyből megindult annak lejátszása.

Security azaz Biztonság:


Mivel az egész rendszer maga a weben alapul, így folyamatos támadási lehetőségeknek lesz kitéve. Ezért a Google nem a hagyományos biztonsági koncepciókat használja a fejlesztés során. A rendszer maga biztonságosan indul (verified boot), ami azt jelenti, hogy kétszer is ellenőrzi a bootolási folyamat során a futtatásra kerülő komponenseket. Ha valami nem bizonyul biztonságosnak, megváltozott a digitális aláírása, akkor azt a Chrome OS újra beszerzi az Internetről, majd újraindítja magát. Mindezt automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül. Másrészt digitálisan aláírt állományokat használ a Chrome OS működés közben, a felhasználó összes, helyileg tárolt adatát titkosítja. Így ha még be is jutnának a rendszerünkbe, akkor is nehéz dolga lesz a behatolónak, hiszen az állományok védetten vannak az SSD-n. Mindemellett alkalmazza az úgynevezett security sandboxing technikát, vagyis az egyes panelek teljes mértékben külön vannak választva egymástól, a Google állítása szerint nem tud az egyik a másiktól jogtalanul adatot szerezni.

A Google Chrome OS a jövő év végére várható, netbookokra előretelepítve érkezik meg. Mivel a rendszer nyílt forráskodú, így kikerülte azon kötelezettségét (ami miatt a Microsoftnak sok fejfájása van), hogy a többi webböngésző telepíthetőségét is biztosítsa a rendszerre, így várhatóan még szélesebb körben elfog terjedni, az amúgy igen jóra sikeredett Chrome webböngésző. Látszik hogy egy teljesen új koncepciót próbál meg megvalósítani a Google az új operációs rendszerével, így a kipróbálása majd mindenképp ajánlott lesz. A rendszer maga, mint a Google szolgáltatások zöme, ingyenes lesz.

További információk, videók és képek a Google Chrome OS-ről

2 megjegyzés:

pzstm 2009. november 20. 13:41  

http://prohardver.hu/dl/upc/2009-11/94956_login.png
http://prohardver.hu/dl/upc/2009-11/94956_chromium.png

Már szivárgás is van

Des1gnR,  2009. november 21. 0:13  

Jujj de várom :)
Remélem hamarosan ki is próbálhatjuk a betat.

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE