VirtualBox 3.1 BETA

>> 2009. november 11.


Kicsit több mint 4 hónapja jelent meg a végleges 3-as verziója a VirtualBoxnak, de a fejlesztők az azóta eltelt időt sem pazarolták el, és készítik a következő verziót, mely számos hasznos, és eddig hiányolt újdonságot fog hozni a felhasználók számára.

A Sun Microsystem által készített ingyenes virtualizációs megoldást kínáló VirtualBox eddig is igen népszerű volt a felhasználók körében, a rivális VMware (fizetős) és Microsoft által készített Virtual PC-vel (ingyenes) egyetemben. A virtualizáció használatáról, és annak előnyeiről már régebben írtunk, így most azt kihagynám. A VirtualBox fejlesztőitől már megszokhattuk a gyors tempót, hiszen ha megjelenik egy teszt verzió, akkor azt heteken belül követi a végleges verzió. A mostani BETA újdonságai igen hasznosak, és régóta hiányoltak számomra. Ilyen az EFI (Extended Firmware Interface) támogatása, amely az Apple által készített MAC operációs rendszer futtatásához lehet majd hasznos. Eddig igen sok trükközéssel volt elérhető a telepítése, reméljük a beépített EFI támogatás hatására ez működni fog (még nem teszteltük). Azonban ha ez lenne az egyetlen újítása az új verziónak, akkor valószínűleg a VirtualBox programozói a közeljövőben éhen halnának, így még számos újdonság is bekerült.


A VirtualBox 3.1 BETA kezelőfelülete semmit sem változott

Ilyen az élő migráció, amit fantáziadúsan Teleportation névre kereszteltek. A Teleportation segítségével megvalósítható a különböző virtuális gépek két fizikai gazda közti élő migrációja. Eddig ez a funkció szervereken volt főként elérhető, de a mindennapokba becsempészték a VirtualBox-os fiúk számunkra. A következő újítás az immáron több snapshotból (úgymond pillanatkép) való visszaállítási lehetőség a Virtuális gépek alatt. Természetesen a teljesítmény is fontos tényező egy virtuális gép esetén, így annak fokozására is sor került. A gyorsulás leginkább a 64bites és a PAE-t (Physical Address Extension) használóknál lesz a legszembetűnőbb. A Windowsok esetében 2D-s gyorsítást is kapnak a virtuális gépek, így overlay feladatok esetén már a fizikális videohardvert is tudjuk használni. Javult az OpenGL gyorsítás is VBO (Vertex Buffer Object) feldolgozásakor, amely szerver-kliens felépítésű grafikus megjelenítésekor használatos, ha az adatok a szerveren találhatóak. Szintén javulást eredményez a VirtIO hálózati eszköz támogatása, amely esetében az I/O műveletek paravirtualizáltak lesznek, így egy API-n keresztül kommunikál közvetlenül a VirtualBox-szal a hardver, így megspórolhatjuk a teljes virtualizációval járó emulációt és megfeleltetéseket. A hálózati teljesítmény ennek hatására drasztikusan javulni fog a korábbi megoldásokhoz képest. A hálózati részhez kapcsolódó újítás a menet közbeni hálózati kapcsolatok cserélése is. Természetesen számos hibajavítást is tartalmaz a 3.1 BETA, de a végleges verzió megjelenéséig éles rendszeren való használata nem javasolt.

VirtualBox 3.1 BETA Windows alapú rendszerekre való letöltése
VirtualBox 3.1 BETA egyéb rendszerekre való letöltése

1 megjegyzés:

pzstm 2009. november 12. 12:30  

Kíváncsi vagyok, hogy MAC OSX-et lehet-e majd telepíteni....régóta ki szerettem volna már próbálni Virtuális környezetben... Remélem közöltök róla majd valami infót, ha lehetőségetek nyílik letesztelni.

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE