Android, a lehetőségek tárháza

>> 2010. január 11.


Talán már mindent megírtak arról, hogy milyen jó, hogy a Google is beszállt a telefon szoftverek piacára, de azzal kevesen foglalkoznak, hogy vannak fejlesztőcsapatok, akik a tökéletest még tökéletesebbé akarják tenni. Ez azt jelenti, hogy a kiadott Android verziókat még tovább fejlesztve, újabb és újabb módosított szoftvereket – azaz ROM-okat – készítenek a telefonhasználók számára. Ezekre a módosított ROM-okra való frissítés nem egyszerű, de nem is annyira bonyolult, hogy akár egy átlagosnál egy kicsit jobb informatikai érzékkel megáldott telefonhasználó ne tudná megtenni. Ebben próbál meg segíteni ez a cikksorozat.


Akik egy kicsit is beleásták már magukat az Android rendszerbe, találkozhattak már olyan fogalmakkal mint rootolás, „goldcard” készítés, de nem biztos hogy mindenki tudja mit is jelentenek ezek a varázsszavak.

A telefon rootolásának a lényege, hogy bizonyos szoftverek segítségével lehetséges a telefon operációs rendszerén rendszergazdai jogokat szerezni. Ez azért jó, mert így lehetséges bizonyos root jogot igénylő szoftvereket futtatni, és más fejlesztők jobb rendszerét – ROM-ját – telepíteni a telefonra.

A rootoláshoz szükséges egy fejlesztőkörnyezet úgynevezett SDK - Software Development Kit – letöltése és telepítése. Ez az Android Developer oldalról tölthető le, Windows esetén ez a fájl kell: android-sdk_r04-windows.zip. Ezt a zip fájlt kell kitömöríteni valahova a merevlemezre – a lenti példában a C: meghajtó gyökerébe - majd a program letöltése és kicsomagolása után a számítógép és a telefon összekötése következik az USB-n keresztül. Miután a szükséges driverek feltelepültek, ki lehet próbálni, hogy tényleg minden sikerült-e. Első lépésként indítani kell egy parancssort a Windows Start menüjének Futtatás parancsába beírva azt hogy cmd, majd megnyomni az OK gombot. Ekkor megjelenik egy fekete ablak, amibe be kell írni:
cd szóköz

pl: cd C:\android-sdk-windows

Ha ez sikerült, akkor be kell lépni a tools könyvtárba, azaz a fekete ablakban be kell írni:

cd tools

Ha ez is sikerült, akkor már csak egy parancs van hátra:

adb devices
Ami megadja a kapcsolódott telefon sorszámát:


Mára ennyi, legközelebb a rootolás menetéről lesz szó. Addig is jó Androidozást!

4 megjegyzés:

Makói Krisztián 2010. január 11. 15:42  

Üdv az oldalon, szép írás!

Névtelen,  2010. április 22. 11:10  

Üdv!Köszönöm-végre sikerült megértenem a "rootolást"!Nagyon tiszta,világos,hasznos cikk.Vérszemet kaptam: nagyon szetném tudni,hogy olyan progikat,amiket zip. fájlként,közvetlenül lehet letölteni(tehát NEM apk. fájlként) hogy lehet telepíteni?! Kösz:bandurkandi

Névtelen,  2010. április 22. 13:53  

Tömörítsd ki, valószínűleg van benne egy kompatibilis fájl, amit tudsz telepíteni.

Névtelen,  2010. április 22. 23:46  

Vagy ha nem működik az előző megoldás, csak simán nevezd át a .zip-et .apk-ra vagy mire...

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE