Heti Windows - 1. rész

>> 2010. február 6.


Egy most induló új, reményeink szerint heti rendszerességgel elérhető cikksorozatot olvashattok az i4s.hu-n, mely megpróbálja összeszedni a héten történt Windows-al kapcsolatos fontosabb eseményeket, amelyek nem kerültek ki külön írásban az oldalra. Ne is vesztegessük tovább a karaktereket, nézzük akkor hát mi is történt Windows fronton 2010 februárjának első hetében.

A hét első felében a híroldalak a Microsoft bejelentésétől voltak hangosak, mely szerint a Windows Azure szolgáltatásuk most már élesben is elindult, így jelenleg 21 országban érhető el. Egyelőre Magyarországon még nem, de április elsejétől hazánkban is használható lesz a Windows "cloud computing" rendszere. Az Azure lényege hogy nem kell külön megteremteni egy vállalatnak a szükséges informatikai infrastruktúrát, helyette a Microsofttól bérelnek egy "cloud computing" szolgáltatást - a Windows Azure-t - természetesen különböző fizetős csomagok formájában. Bővebb információt a hivatalos oldalon érhettek el: Windows Azure


A Windows Azure felépítése

Az Androidon meglévő QR kódhoz hasonlóan a Microsoft is elkészítette a saját variánsát, a Microsoft Tag-et, mely segítségével egy speciálisan elkészített vonalkódot olvashatunk be a telefon kameráján keresztül egy erre a célra megírt programba, így online tartalmak kapcsolhatóak ezekhez az offline médiában. Bővebben a technológiáról a hivatalos oldalon olvashattok, illetve az alul lévő videón tekinthetitek meg működés közben: Microsoft Tag


Elkészült az Office 2010 RC változata is, így a kijelölt csoportok már elérhetik és tesztelhetik az új változatot, melynek a végleges változata valószínűleg júniusban lesz elérhető a boltokban. Ide kapcsolódó hír, hogy állítólag a Microsoft Office 2010 Technology Guarantee Program keretein belül akik Office 2007 verziót vásárolnak március 5. és szeptember 30. között, azok ingyenesen megkaphatják majd az Office 2010-es változatát. Egyelőre még hivatalos megerősítés nincs, bővebb információk a későbbiekben várhatóak a Microsoft részéről.

Újabb sebezhetőséget találtak az Internet Explorer böngészőben, mely segítségével a támadók képesek az áldozat gépén tárolt adatok olvasására. A sebezhetőség az Internet Explorer összes változatát érinti, egyetlen védekezési módszer a hibajavításig a védett módban való futtatás (Windows Vista/7). Windows XP esetén ez védett mód nem érhető el, így ott a Network Procoll Lockdown alkalmazásával lehet kivédeni a sebezhetőséget, mely ezzel a Microsoft segédprogrammal állítható be: [link]. A hiba sikeres kihasználásához egy speciálisan megírt weboldalra van szükség, a sikeres támadás esetén pedig olyan jogokkal fog rendelkezni a behatoló a gépen, mint az aktuális felhasználó.

A Microsoft a Windows 7 kapcsán vizsgálódik, mivel több felhasználó is panaszkodik az energiagazdálkodására, azon belül is a notebookok esetén lévő akkumulátor kezelésére. Sokak szerint a Windows 7-t használva a telep élettartama hosszú távon csökken, illetve az egy feltöltéssel biztosított üzemidő is csökken, holott a Microsoft éppen a fejlett energiamenedzsment miatti hosszabb üzemidőről írt Windows 7 esetén. Egyelőre a Microsoft vizsgálódik az ügyben, további fejlemények a későbbiekben várhatóak. Bővebb információk itt: [link].

A jövő heti szokásos havi "patch kedd" keretén belül a Microsoft 13 biztonsági frissítést fog kiadni (11 Windows, 2 Office), amik 26 sebezhetőséget hivatottak orvosolni. A 11 Windows-os hibajavításból 5 kritikus besorolást kapott, melyek a távoli kódfuttatást fogják megakadályozni. Továbbá végre betömik az oldalon már korábban közölt 17 éves hibát is a hibajavítással, így végre biztonságosan használhatjuk a virtuális DOS gépet (VDM). A hibajavítások közül lesznek olyanok is, melyek mindegyik Windows rendszert érinteni fogják, így érdemes lesz futtatni a beépített Windows Update programot minden Windows-t futtató gépen.

Jövő hétvégén újabb résszel jelentkezünk az oldalon, így érdemes lesz akkor is minket olvasni.

1 megjegyzés:

Névtelen,  2010. február 6. 23:37  

Tetszett, érdekes cikksorozat lehet belőle!

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE