Heti Windows - 3. rész

>> 2010. február 20.


Ismét eltelt egy újabb hét, amely idő alatt a nagyvilágban történtek változások a Microsoft háza táján. A héten számolhattunk egy kisebb üzemszünettel, lokalizált ingyenes biztonsági szoftverrel, nemsokára bemutatkozó Microsoft-os webböngészővel és még pár aprósággal. Ha érdekelnek az elmúlt hét legfrissebb hírei, akkor mindenképp olvass tovább.

Kezdjük a sort egy félig Microsoft és egy félig Apple hírrel. A múlt héten tartott MacWorld keretén belül mutatták be a Microsoft illetékesei az Apple Mac OS X operációs rendszerére szánt Office irodai programcsomag készülő változatát, az Office for Mac 2011-et.


Jobb lesz az átjárhatóság az egyes platformok között, fejlettebb csoportmunka eszközöket ígér, és a felhasználói felületét is jelentősen átalakították (végre megkapják a szalag menüt) a Microsoft állítása szerint. Számos változás történik az előző verzióhoz képest, ilyen lesz az eddigi Entourage levelezőkliens lecserélése a Microsoft levelezőkliensére, az Outlookra. Így lehetőség nyílik a .PST fájlok támogatására, az általuk kifejlesztett tartalomvédelmi (Information Rights Management, IRM) rendszer is alkalmazható lesz, és könnyebben csatlakozhatnak majd ezáltal a céges Exchange és az Office Communications szerverekhez. Az új verzióban a Visual Basic is támogatott lesz, így egyedi scripteket készíthetünk majd. Az Office for Mac 2011 végleges változata a karácsonyi szezonban, az első nyilvános bétája a nyári hónapok során várható.

A február havi patchkedd keretén belül kiadott frissítések között lévő MS10-015 telepítése után a felhasználók az újraindítást követően kékhalál szembesültek XP és Vista rendszerek alatt, melyet a csökkentett módban való elindítás sem orvosolt. A felhasználók hibajelzésére reagálva a Microsoft kivizsgálja az esetét és addig a hibás hibajavítás is visszavonásra került a Windows Update-ről. A Microsoft Security Response Center (MSRC) információi szerint a kernelben lévő hiba javítására kiadott patch telepítése okozza a hibát (MS10-015), de azt még nem tudják hogy csak és kizárólag a patch felelős a hibáért, vagy más szoftverrel akad össze a gépen. Patrick W. Barnes biztonsági kutató állítása szerint semmiképpen sem a frissítés, hanem a System32/drivers könyvtárban lévő, előzőleg megfertőződött atapi.sys állomány okozza a hibajelenséget. A fájlt kicserélve egy hibamentes változatra a rendszer probléma nélkül indult újra. Továbbá még hozzáteszi azt is Barnes, hogy más megfertőződött eszközmeghajtók is okozhatnak hibát, így érdemes végigvizsgálni a számítógépet vírusok után.

Hamarosan megjelenhet a Windows Embedded Standard 7 (előző nevén Windows Embedded Standard 2011), mivel február 15-én a Microsoft elérhetővé tette a kiválasztott tesztelőknek az RC változatát az operációs rendszernek.


A WES 7 egy beágyazott operációs rendszer, mellyel a Microsoft a rendszerépítők és az egyedi eszközök gyártóját kívánja megcélozni. Az előzetes információk szerint a WES 7 számos funkciót megörököl majd a Windows 7-ből: Active Directory kezelés, System Center Configuration Manager és a Terminal Services and Virtual Desktop Infrastructure (VDI), Internet Explorer 8, a Windows Media Player 12, a Remote Desktop Protocol 7.0, Aero, Windows Touch, .NET Framework 3.5 és 64 bites rendszerek támogatása.

Új közösségi résszel bővül a Microsoft Outlook levelezőkliense. Az Outlook Social Connector tesztváltozatának letöltése és feltelepítése után a felhasználók az Office 2003/2007/2010-ben lévő Outlook program alatt érhetik el az új szolgáltatást, ami teljesen ingyenes. Az új funkció lényege, hogy amikor a felhasználó megnyitja a levelet olvasásra, akkor megtekintheti a küldő fél legfrissebb aktivitási jegyzékét, melyet a kiegészítő a legnépszerűbb közösségi felületekről nyer majd ki, de egyelőre csak a LinkedIn-hez fér hozzá a kiegészítő. A Facebook és MySpace oldalakkal való bővítésre júniusig kell majd várni a felhasználóknak.

A Microsoft Windows Live működésében léptek fel hibák a hét folyamán. A pár órás időtartam alatt a felhasználók nem tudtak bejelentkezni a Windows Live szolgáltatásába, akiknek a mobil eszközükről viszont sikerült, azok másik felhasználó fiókjában találták magukat. Természetesen a hibát hamar orvosolták a Microsoft mérnökei, mely idő alatt a többi jó szerver kapta meg a terhelést, így ezért akadozott ez idő alatt a szolgáltatás, illetve nem tudtak sokan bejelentkezni. A szoftvercég jelenleg is vizsgálja, mi okozta a szerver kidőlését, az érintett ügyfelektől pedig elnézést kértek a fejlesztői blogban.



Sokak örömére a Microsoft ingyenes vírusirtója - a Microsoft Security Essentials - további 18 országban vált elérhetővé, köztük Magyarországon is, magyar nyelven. A magyar nyelvű ingyenes vírusirtó letöltéséhez erre az oldalra kell ellátogatnunk: [link]. Részletes bemutatást az oldalunkon már korábban közzétettünk, amit itt olvashattok el: Microsoft Security Essentials áttekintés. Az MSE hatékonyságáról a konkurenciával szemben pedig itt olvashattok: Microsoft Security Essentials - teszt és összehasonlítás a konkurenciával

Sokak szerint újabb információkkal gazdagodhatunk majd március 15-17 között megrendezésre kerülő MIX10-es konferencián az Internet Explorer legújabb, 9-es változatával kapcsolatban. A bizakodásra az ok, hogy Dean Hachamovitch, a böngésző fejlesztéséért felelős részleg vezetője tart majd előadást: „Dean beszél majd azokról az újdonságokról és fejlesztésekről, melyek a PDC09 óta belekerültek az Internet Explorer 9-be. Az előadásában biztosan szolgál majd jó néhány meglepetéssel”. Sokan várnak egy IE9 tesztverzió megjelenését is bejelentéstől, de ez egyelőre még csak egy kívánság, a részletek majd akkor derülnek ki. A tavaly novemberben megrendezett PDC09 szakkonferencián már megtudhatunk pár újdonságot a készülő új webböngészőről. Ilyen újdonság a GPU (Grafikus processzor) számítási teljesítményének kihasználására a weboldalak megjelenítésénél, Direct2D interfész használata az eddigi (Graphical Device Interface) GDI helyett, amely minőségi ugráshoz vezet majd. Továbbá javítanak az Acid3 teszten jelenleg elért gyenge pontszámon, a JavaScript-végrehajtás sebességén, illetve támogatva lesz a CSS3 is.

Távozik a Microsofttól George Stathakopoulos, a Microsoft Trustworthy Computing Group vezető menedzsere 19 év után. Az Amazonnál a biztonságtechnikai csoport menedzseri pozícióját fogja betölteni, helyét Matt Thomlinson, a biztonságtervezési csoport korábbi vezető igazgatója veszi át. Stathakopoulos az Internet Explorer csoport egyik alapító tagja, a Microsoft egyik legelismertebb vezetője volt, aki nagyban hozzájárult a vállalat és a hackerközösség közötti viszony barátságosabbá tételéhez.

Az amerikai és európai versenyhatóságok feltétel nélkül jóváhagyták a Microsoft és a Yahoo! tavaly kötött megállapodását, amelynek értelmében a Microsoft átveszi a Yahoo! keresőit.

Ennek értelmében a Yahoo! a Microsoft népszerű Bing keresőjét fogja alkalmazni a sajátja helyett, a Yahoo! pedig a saját oldalán elért reklámbevétel 88%-át fogja kapni. A fúzió hatására nagyobb piaci részesedést fog elérni a Bing kereső, hiszen megkapja a Yahoo! keresőtáborát, így a keresőpiac 65%-t birtokló Google egyik nagy kihívója lesz a Bing, mely a keresőpiac megélénkülését fogja eredményezni.

A korábban megírt EU-s döntés nyomán a Microsoft elkészítette a böngészőválasztóját, mely a jövő héten tesztüzemben lesz kipróbálható, utána pedig fokozatosan vezetik majd be az európai piacon. A böngészőválasztó lényege hogy a felhasználó a Windows operációs rendszer telepítése után maga döntheti el, hogy melyik webböngészőt szeretné majd használni. Öt böngésző közül tud majd választani a felhasználó (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera és a Safari), melyet a program automatikusan befog szerezni.

Jövő héten is jelentkezünk az újabb résszel, addig is figyeljétek és olvasgassátok az oldalt.

Előző rész: Heti Windows - 2. rész

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE