Heti Windows - 7. rész

>> 2010. március 21.


Az eheti részben szó lesz többek között a MIX 2010 konferencián közölt hírekről, a megváltozott Windows XP módjáról, a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 első szervízcsomagjával érkező újdonságokról is.

Idén is volt MIX konferencia, ahol a Microsoft számos újdonságot mutatott be a nagyközönség számára. Elsőként megtudhattuk, hogy a Windows Phone 7 milyen hardveres követelményeket támaszt a jövőbeni készülékektől, melyek futtatni szeretnék az új verziójú Windows mobil operációs rendszert:
  • Kijelző: WVGA felbontású kapacitív érintőkijelző, később a HVGA megjelenítő is
  • Processzor: ARM v7 Cortex/Scorpion architektúrás processzor
  • Központi memória: 256MB RAM
  • Tárhely: 8 GB beépített háttértár, külső memóriakártyával nem lehet bővíteni!
  • Egyebek: Gyorsulásmérő, távolság- és fényérzékelő, A-GPS, iránytű, DirectX 9-kompatibilis grafikus lapka, és 5 megapixeles kamera - külön gombbal, illetve a hardveres gombok.

Szoftveres tekintetben is közölt néhány eddig nem tudott információt a Microsoft az új rendszerről, mely sok felhasználót váratlanul ért. Ilyen a multitasking hiánya, mely eddig lehetővé tette különböző programok párhuzamosan futtatását (ami nem lesz: párhuzamosan VoIP kliens használata, közben zenehallgatás, netezés). A megnyitott programok ezentúl kilépés esetén felfüggesztésre kerülnek, de ha újból megnyitjuk őket, akkor villámgyorsan a rendelkezésünkre tudnak állni. Természetesen a gyári programok futhatnak a háttérben, az Apple iPhone mintájára. A másik funkció amit kivettek az a vágólap, indoklásuk szerint ezt a funkciót a felhasználók zöme nem használja. Helyette a telefonszámok, email és lakcímek egyszerű felismerését és használatát kínálja majd valamennyi alkalmazásban. A szoftveróriás szerint ez az út a jövő.


A Windows online alkalmazásboltjáról, a Windows Marketplace-ről is megtudhattunk pár új információt. A szoftverek telepítése csak a Marketplace-ről, illetve a PC-s Zune kliensből lehetséges majd. Amennyiben egy szolgáltató saját webes boltot szeretne üzemeltetni, azt is kizárólag a Microsofton keresztül teheti meg: ez esetben a Marketplace-kliensbe integrálódik a saját kínálatuk is, és egy külön menüpontból lesz elérhető. A fejlesztők évi 99 dollárért vásárolhatják meg a publikálás jogát, a programjaik eladásából származó bevétel 70 százalékát tarthatják majd meg, és próbaverziókat is kínálhatnak majd letöltésre. A megvásárolt szoftverek a felhasználó Live-profiljához lesznek rendelve, így bármikor újra letölthetőek lesznek - ezt a rendelkezést egyetlen fejlesztő sem bírálhatja felül. Továbbá a Microsoft ingyenesen elérhetővé tette a Windows Phone 7 SDK-t, így a programok fejlesztése is megkezdődhet az új platformra.

A Microsoft leleplezte a Silverlight Symbian-os rendszerre elkészített BETA változatát is, de egyelőre még számos hiányossága van. Az Adobe Air, Adobe Flash és Java FX megoldáshoz hasonló Microsoft Silverlight különálló és böngészőben futó alkalmazásokkal is képes megbirkózni, így akár telepítés nélkül is lehetséges online szoftvereket futtatni Windows Phone 7 Series és Symbian modelleken.

Új információkat tudhattunk meg az Internet Explorer következő verziójáról, a készülő Internet Explorer 9-ről. Az új verzió a webes szabványok támogatására helyezi a hangsúlyt: HTML5, CSS3, DOM és az SVG támogatás. Az Internet Explorer 9 mostani előzetese már 55 pontot ér el azon az Acid3 teszten, melyen az előd IE8 mindössze 20 pontig jutott. Természetesen ezzel még nem merül ki az újdonságok sora, hiszen érkezik a grafikus processzorok (GPU) számítási kapacitására támaszkodó megjelenítő motor is. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, amely a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent. A böngésző nemcsak a HTML5-videók lejátszásakor, de az SVG-objektumok rajzolásakor is használja majd a grafikus chipek erejét. Az IE9 Chakra nevű új JavaScript-motorja már most gyorsabb az elődjénél, a Microsoft saját mérései szerint a WebKit SunSpider tesztben nemcsak hogy megveri a Firefoxot, de igen közel kerül a Safarihoz és a Chrome-hoz is. A Chakra többmagos processzort használó számítógépeken egy külön programszálat indít a JavaScript fordítására, amely a háttérben egy másik CPU-magon zajlik. A Microsoft ígéri, hogy a webfejlesztőknek és kísérletező kedvű felhasználóknak szánt, most kiadott előzetest nagyjából nyolchetente, egészen a béta-verzió kiadásáig frissíteni fogja. Azt, hogy a béta vagy akár a végleges megjelenése mikorra várható, egyelőre nem közölték.


A Microsoft IE-bővítmény versenyt hirdetett a vállalkozó kedvű webfejlesztőknek. A pályázóknak arra kell törekedniük, hogy bővítményeik olyan különleges funkciókkal ruházzák fel az IE8 böngészőt, amelyek igazodnak a felhasználók igényeihez: egyszerűbbé és gyorsabbá teszik az internetezést. Az elkészített bővítményeket 2010. április 30-áig kell a verseny weboldalára feltölteni. A legjobb munkákra és leggyorsabb fejlesztőkre értékes nyeremények is várnak. Az első 20 bővítményt feltöltő programozó Microsoft Wireless Mobile Mouse 6000 típusú egeret kap ajándékba, míg a közönségdíjas bővítmény gazdája egy fejlesztői feladatokra optimalizált Lenovo ThinkPad SL500-as laptopot nyerhet.

A Windows 7-hez elérhető Windows XP mód-on a fejlesztők változásokat eszközöltek hogy még nagyobb réteg használhassa Windows 7-n a csak XP-n futó programjait. Az XP mód eddig olyan processzort igényelt mely hardveres virtualizációt biztosított, viszont ez a limit mára megszűnt. A szoftvercég a lépéstől azt reméli, hogy az esetleges inkompatibilitási problémáktól tartó kis- és közepes vállalatok nagyobb számban térnek majd át a Windows 7-re, melyhez az XP mód ingyenesen elérhető. Természetesen az alkalmazás változatlanul támaszkodik az Intel VT vagy AMD-V hardveres megoldásokra, ha azok elérhetőek. Windows XP mód letöltése


Új információk érkeztek a Microsoft háza tájáról a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 első szervízcsomagja kapcsán. Várhatóan az év vége fele érkezik majd, de a bejelentésben hangsúlyozta Brandon LeBlanc hogy a szoftvereik már most is teljesen megbízhatóan működnek. A javítócsomag sok újdonságot nem fog hozni, az eddig elérhetővé vált, és a jövőben elérhetővé tett hibajavításokat és frissítéseket fogja tartalmazni. A Windows Server 2008 R2 két új virtualizációs eszközt kap a javítócsomagban: a RemoteFX-et és a Dynamic Memoryt. A Windows 7-ben a távoli hozzáférés (Remote Desktop) frissített változata lesz a főbb újdonság, melyet úgy alakítottak ki, hogy Windows Server 2008 R2 javítócsomagjában megjelenő új platformmal, a RemoteFX-szel képes legyen együttműködni.

A végére pedig egy hiba maradt, mely egy memóriakezelési hiba miatt biztonsági rést tartalmaz a Microsoft Virtual PC, a Virtual PC 2007, a Virtual Server 2005, valamint ennek R2 változata is. A Core Security által kiadott figyelmeztetés szerint a Virtual Machine Monitor komponens hibája lehetővé teszi a virtuális gépen futó alkalmazások számára, hogy írási-olvasási jogosultságot szerezzenek a 2GB feletti memórialapokra, és ezzel megkerüljék a Windowsokba épített biztonsági mechanizmusokat, például az Execution Disable Bitet és az Address Space Layout Randomizationt.

Előző rész: Heti Windows - 6. rész

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE