Android SDK telepítése Windows-ra

>> 2010. március 20.


A következőkben az Android SDK telepítését nézzük meg Windows és Linux rendszereken, illetve a mobil eszközök futtatásához szükséges driverek telepítését hajtjuk végre Windows rendszer alatt.

Az egyik alapkövetelmény az Android SDK futtatásához a JAVA futtatókörnyezet megléte. Aki még nem telepítette fel, az látogasson el az JAVA honlapjára, töltse le, és telepítse fel: JAVA letöltése. Az alábbiakban leírt telepítési menet mindegyik Windows rendszeren alkalmazható (Windows XP/Vista/7).
Nézzük akkor hát a telepítés menetét Windows rendszeren:

1. Töltsük le az Android SDK-t a Developers oldalról: Android SDK letöltése

2. Csomagoljuk ki, majd másoljuk egy kívánt helyre Windows rendszer alatt a kicsomagolt könyvtárt, célszerű a C: meghajtó gyökerébe helyezni

3. Tallózzuk ki a bemásolt Android SDK mappájában lévő tools mappát, majd másoljuk ki az elérését. Nálam a következő: C:\android-sdk-windows\tools

4. Nyissuk meg a Start menüt, jobb-egér a Sajátgépre -> Tulajdonság, Speciális fül alatt a Környezeti változok (System Variable) gombra kattintsunk. A rendszerváltozok résznél menjünk a Path változóra és módosítsuk azt az alábbi módon: írjunk az utolsó elem után egy ; majd hozzá a kimásolt elérési utat. Pl: ;C:\android-sdk-windows\tools

5. Mentsük a változtatást és készen is vagyunk a telepítéssel. Ha szeretnénk az Android eszközökhöz szükséges drivereket installálni, akkor folytassuk a leírást.

Aki Linux alatt szeretné telepíteni az SDK-t, akkor annak is hasonló a helyzet mint a Windowsnál:

1. Töltsük le az Android SDK-t a Developers oldalról: Android SDK letöltése

2. Csomagoljuk ki, majd másoljuk egy kívánt helyre Linux rendszer alatt a kicsomagolt könyvtárt, célszerű a home könyvtárba helyezni helyezni

3. Nyissuk meg a Terminált, majd adjuk ki a következő parancsokat:
export PATH=${PATH}:< a teljes elérési út az Android SDK mappában lévő Tools mappához>

4. Készen is vagyunk


Ha Androidot futtató mobil eszközt használunk, és szeretnénk azt az SDK-val használni (pl.: képernyőmentés, parancsok kiadása), akkor kövessük az alábbi útmutatót Windows alatt, hogy telepítsük a szükséges drivereket (Linux alatt nem kell elméletileg driver):

1. Menjünk a bemásolt Android SDK főkönyvtárában, majd nyissuk meg a SDK Setup.exe fájlt.

2. Ha a megnyitás után hibát találunk (ahogy a fenti videón is), akkor menjünk a Settings opcióra bal oldalt, majd pipáljuk ki a Force https.... opciót. Ezután már észleli a letölthető frissítéséket, köztük a driver csomagot is.

3. Töltsük le az SDK segítségével, majd installáljuk fel a driver csomagot.

4. Csatlakoztassuk fel az eszközt, és hagyjuk hogy a Windows felismerje és megkeresse a megfelelő illesztőprogramokat. Az ADB driver telepítésénél hibát fog jelezni, de ezért töltettük le az SDK-val a driver csomagot.

5. Menjünk az Eszközkezelőbe: Sajátgépre jobb-klikk -> Tulajdonságok -> Eszközkezelő. A hibás ADB bejegyzésre kattintsunk jobb-egérrel, majd illesztőprogram frissítése. A megjelenő ablakban menjünk az Illesztőprogramok keresése a számítógépen lehetőségre. Tallózzuk ki az Android SDK-ban lévő usb_driver mappát (itt van a letöltött drivercsomag), majd menjünk tovább, hogy befejezzük a telepítést.

6. Most már megnyithatjuk az Android mappa Tools könyvtárában lévő ddms fájlt, hogy elkészítsük a képernyőkép mentést.

14 megjegyzés:

Névtelen,  2010. április 17. 18:08  

Kérdés. Olyankor mi lehet a probléma, ha a "Nem lehetett telepíteni ezt a hardvert" üzenetet kapom az 5. pont után? Annak ellenére, hogy letöltöttem a driver-t és ott is van, ahol lennie kell.

Androidboy,  2010. április 18. 12:50  

Nem adtál meg rossz mappát a driver kereséséhez?

Névtelen,  2010. április 18. 14:16  

Sajnos nem, mégis a fenti választ kapom ill. azt, hogy a "hardver nem lett telepítve, mert a varázsló nem találta meg a szükséges szoftvert". Telefon csatlakoztatva, debugger bekapcsolva, a mappában ott a driver és az SDKManager telepített összetevői között is látszik. Passz.

Névtelen,  2010. április 18. 16:59  

Végül megoldottam HTCSync-el :-)

Névtelen,  2010. április 23. 13:07  

win7 x86-os és mindent végig játszottam de mikor feljön a dos-os fekete ablak akkor utána semmi. Próbáltam rendszergazda módban, kompatibilis módban is, de semmi. Felugrik majd eltűnik. Ötlet?
(win7 x64 alatt is kipróbálva, dettó)

Névtelen,  2010. április 30. 3:44  

Üdvözlöm!
XperiaX10-es gépem van, a fenti telepítéseket elvégeztem, a Xperiát hiába csatlakoztatom, nem jelenik meg az eszközkezelőben az ADB eszköz. Van még valamilyen módszer, hogy felismertessem a géppel a telefont?
Windows7/64 bites op rendszert használok.
Köszönöm a segítségét.

Névtelen,  2010. június 4. 16:33  

Nekem ez sehogy nem jön össze. Minden előírás szerint, bedugom a N1-t (2.2), és nem történik semmi. Felismeri mint adattárat, a telefonon megjelenik az usb-mount lehetőség, kijelzi, hogy remote debug bekapcsolva, de nem jelenik meg az adb devices -ban. Próbáltam már mindent, amit a neten megtaláltam: regedit, usbdeviewer, stb. Vége az ötleteimnek. Lehet, hogy a mókolt 2.2 update-tel nem lehet adb-zni?

Névtelen,  2011. január 18. 13:41  

Nekem egy olyan problémám lenne, hogy nem találja az ABD fájlt:S:S olyankor mit tehetek??

Névtelen,  2011. január 28. 11:57  

Hogyan lehet bekapcsolni a Marketet az SDK-val, volt egy oldal ahol leírták, hogy a HTC oldalán van egy fájl amit le kell tölteni és azzal megy 1.6 alatt, de nem találom :(

Tomi 2011. március 27. 19:47  

Akinek nem megy, itt egy szájbarágós leírás:
http://androidunderground.info/mithogy/611-android-sdk-telepitese-hasznalata

Ennek mennie kell...

Miklós 2011. május 22. 17:28  

hali nekem be se rakja az eszközkezelőbe h egyéd eszközök hogy valamit keressek hozzá ez miért lehet?

Pederito 2012. április 7. 1:07  

Hello!
Nekem az a problémám, hogy mióta rootolva van a telefon, nem ismer fel semmilyen memokártyát és a gép sem ismeri fel a HtC Desiremet.... Tudnátok segíteni ?

Névtelen,  2014. december 15. 12:25  

Szereted a focit?Legyen saját csapatod.Regisztrálj a sokker manager böngésző alapú online focimenedzser játékra és saját névvel indithatsz csapatot, amit irányithatsz a siker felé.Bár elsőre nehéznek tűnik, a játék könnyen játszható, magyar segitők várnak rád, akik szivesen segitenek elinditani csapatodat a siker felé.Aktiv magyar fórumközösség is vár ott, akik válaszolnak esetleges kérdéseidre.A játékban egyedi 2D, illetve 3D-s mérkőzésmegjelenités található, láthatod kedvenceidet amint játszanak, edzheted hétről-hétre, szerkeszthetsz rengeteg egyéni taktikát,játszhatsz a barátaiddal is és természetesen küzdhetsz a bajnoki ranglistán a legjobb helyekért.

Unknown 2017. január 11. 2:14  

Sziasztok!

Nos. Én még az SDK letöltésénél elakadtam, ugyan is egy appot találok csak a linken. Én a bootloadert szeretném megnyitni. De sehogy sem megy.
Kezdem feladni. Sajnos az Xperyaknal kemény dió. De nem gondoltam, hogy ennyire. 100 módon megpróbáltam. 2 napja csinálom, de valahol mindig hibába ütközök. Vagy egy link a rossz, vagy a telepítéssel van a baj.
Ha valakinek valami ötlete van, azt megköszönném.
Sony Xperia Z3 D6603-as telefonról lenne szó.
Ha lesz válasz, azt előre is köszönöm.

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE