Ubuntu alatti titokzatos processzorterhelés

>> 2011. február 17.


Na kezdjük is el a személyes bejegyzések sorát egy a munkahelyi gépemen lévő furcsaság ismertetésével. Itt a "cégnél" az öreg T60-asomon jelenleg Ubuntu operációs rendszert futottak, mivel szeretném kihozni a maximumot ebből az öreg vasból. Igaz maga a gép teljesítménye nem annyira rossz (Core Solo T1300 1.66Ghz, 2GB RAM, 60GB HDD), bőven elegendő lenne egy XP futtatásához, de azért úgy éreztem hogy az XP helyett (ami a másik opció lehet nálunk) ellátogatok a Linuxok világába.

Előnye több is van az XP-hez képest számomra: bármikor frissíthetem a legújabbra, a felhasználói felülete barátságos (XP-nek is), mindig is érdekelt a Linux operációs rendszer, illetve a legnagyobb előnye, hogy ezen a vason gyorsabban is fut mint az XP. Több kollégámnak is az XP futkározik a gépén, és velük összehasonlítva az én T60-Ubuntu kombóm szinte verhetetlen. De mint minden, ez is tartogat számomra egy-két meglepetést. Mint a címben is utaltam rá, azt vettem észre, hogy bizonyos idő elteltével (átlagosan 10-15 perc), a gépem elkezd 100%-on dolgozni, és ez nem marad abba amíg újra nem indítom. Gondoltam hogy egy program lehet ezért a felelős, így kicsit mélyebre hatolva a rendszerben próbáltam megkeresni a hibát. Ehhez a kereséshez, és a hiba elhárításához elengedhetetlen partnerem volt a Terminal. Hogy mit is tettem a hiba megszüntetéséhez? Első lépésben meghatároztam a hiba okát, ami az Ubuntu beépített feladatkezelőjével próbáltam meg detektálni. Mint írtam, a Terminal az Ubuntu lelke módosítások tekintetében, így az ottani feladatkezelőt használtam. Mint a terminálban minden, ez is karakteres felületen mutatja számomra az információt, ami igazán részletes képet ad a rendszerem működéséről. Hogy előcsalogassuk az Ubuntu Terminalban lévő feladatkezelőt, írjuk be a következő kulcsszót:
top
Ennek hatására egy listát kapunk az aktuális folyamatokról, azok erőforrás használatáról. A listából egyből kiderült, hogy számomra a 98%-os terheltésget a python nevű folyamat okozta. Legjobb tudomásom szerint a python egy programozási nyelv, így gondoltam hogy ennek a futtatási környezetét hívhatta meg egy applikáció, mely a python folyamat neve alatt futott. Ennek tudatában rákerestem a futó folyamatok között a python-ra, az alábbi módon:
ps -ef | grep python
Hogy itt a szintaktika mit jelent, azt talán majd egy későbbi írásban részletezem. A lényeg, hogy ennek hatására az Ubuntu okosan kiírta hogy a python név alatt melyik applikációk futnak, melyből egyből kiderült, hogy a céges regisztrációs tool próbál meg alkotni valamit. Gondoltam hogy ha 1 nap nem volt neki elengednő, akkor nyugodtan kukázható is. A program futásának megszüntetéséhez beléptem root módba:
sudo su -


majd megadtam a jelszavam, újra rákerestem a folyamatokra, melyek előtt a 4 számjegyből álló számsor az adott folyamat azonosítója. Ennek tudatában kiadtam a következő parancsot:
kill 1234 2222


mely megöli a folyamatot kérdezés nélkül. Ennek hatására a processzorterhelés visszaesett a 1-5% közötti tartományba, így nagy megelégedésemre a hibát sikerült megszüntetni. Konklúzió: A Terminal jó, a céges regisztrációs tool szar.

1 megjegyzés:

Observer 2011. február 17. 14:50  

Tetszenek ezek a személyes bejegyzések. Csak így tovább.

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE