Linux telepítés - Ubuntu 8.04

>> 2008. október 27.


Üdvözlet újra minden kedves Bloglakónak!

A most következő sorokban, az Ubuntu Linux telepítése lesz részletezve, képekkel illusztrálva.
A telepítés VirtualBox virtuális gépen futott, bővebb infó majd Blue@X-től.

Nos, a telepítés legelső lépése, hogy letöltjük az ubuntu képfájlt az ubuntu.hu-ról (vagy megrendeljük ingyenesen, ami 6-10hét) és a képfájlt Nero-val, PowerISO-val vagy Brasero-val kiírjuk. Nekünk a sima Desktop verzióra lesz szükségünk, itt ez lesz telepítve.

Miután kiírtuk a CD-re, győződjünk meg arról, hogy a boot-sorrend első helyén a CD-DVD meghajó áll (BIOS), rakjuk be a CD-t és inditsuk újra a gépet. Az ubuntu boot menü betöltődik, és nekünk 30 másodpercünk van arra, hogy eltaláljunk egy gombot, vagy a régi op.rendszer fog betöltődni. Ez a kép fogad minket:
Menjünk át a "Magyarul" menüpontra a kurzorbillentyűk segítségével, és nyomjuk meg az entert.
Ezen a ponton eldönthetjük, hogy telepítés előtt meg szeretnénk e nézni az ubuntu-t működés közben CD-DVD-meghajtóról futtatva semmilyen változtatással a rendszerben. Ha igen, tegyünk úgy, ha biztosak vagyunk dolgukban, akkor nyomjuk meg a második menüpontot.
Az enter megnyomása után a gép már el is kezd dolgozni.
Majd ez a felület fogad minket:
Itt még várunk egy picit, és következhet a konfiguráció.
Alap esetben ha a legelső pontban kiválasztottuk a magyar nyelvet, akkor itt már automatikusan az fog megjelenni, ha nem, akkor keressük meg újra, olvassuk el a szöveget és kattintsunk az előre gombra.
Válasszuk ki földrajzi adatainkat (alap esetben ismét be lesz jelölve a magyar verzió), majd katt az előre gombra ha mindent helyesnek találtunk.
Billentyűzetünk, szintén automatikusan magyaron lesz, teszteljük betűinket, majd ha minden rendben, katt az előre gombra.
Most jön a sokak számára félelmetes rész... a partícionálás. Nem kell megijedni, nem Windows az kétségtelen, de az új nem biztos, hogy rossz. Ha teljesen üres a merevlemez, akkor használjuk az 1.-es menüpontot és bízzuk az Ubira a partícionálást, viszont ha van mit féltenünk, inkább végezzük el ezt kézzel.
Előre gombra katt.

Itt ki lesz listázva az összes partíciónk ami a gépben található. Ezeket szerkeszthetjük, növeljük, kissebbítjük, töröljük, amit akarunk, a lényeg, hogy optimálisan minimum 7GB helyet adjunk az Ubuntunak. Ha már eleve van ennyi szabad helyünk, akkor csökkentsük le az adott partíció méretét, és a szabad helyre hozzunk létre egy ext3 fájlrendszerű partícíót. Én egy teljesen üres, formázatlan területre hozok létre egy partíciót.
Állítsuk be Elsődleges partíciónak, ext3 fájlrendszerrel, és ne felejtsük el a Használáat menüponthoz a "/"-et berakni, illetve kiválasztani. Ezzel jelöljük meg az ubuntu számára a rendszerpartíciót.
A többi partíciónkkal nem kell foglalkoznunk, például a Win-es partíciókkal, azokat utána gond nélkül csatlakoztathatjuk, böngészhetjük, írhatjuk a már telepített rendszerben. Itt csak a rendszerpartíciót kell beállítani.
Ez után még létre kell hoznunk egy SWAP, vagyis csere-partíciót. Ez optimálisan a memória méretének másfél-kétszerese, az én rendszermemóriám jelen esetben 256 MB volt, ezért én kb. 500 MB-ot állítottam be ezen célra.
Így néz ki a végeredmény:
A partícionálás részével készen is volnánk, most kattintsunk az előre gombra.
Értelemszerűen töltsük ki a mezőket, majd szintén a tovább gombra helyezzünk nyomást.
Végezetül olvassuk el a szöveget, ha akarjuk. Amint készen vagyunk, ismét tovább.
És igen, elkezdődik a várva-várt telepítés... innen már csak várnunk kell. Gyengébb gépeken is maximum egy óra az elejétől kezdve mire a rendszer feláll és működőképes lesz minden alap beállítással együtt.
A telepítés vége felé...
Az utolsó képernyőkép, mielőtt felállna a rendszerünk. Kattintsunk az újrainditásra, vegyük ki a CD-t, majd nyomjuk meg az enter-t.
Írjuk be felhasználónevünket, jelszavunkat és nyomjuk meg az enter-t.
Betöltés után, íme a kész asztalunk.

Programokat a Synaptic csomagkezelőből a program nevére való rákereséssel, a Hozzáadás/eltávolítás menüpontból pedig értelemszerűen X-elgetéssel telepíthetünk.
Az Ubi nem sokára sípolni fog, hogy frissítsük a gépet, ezt ajánlatos megtenni.
Kétségtelenül lesz mit frissíteni, de ha ez kész, rendszerünk harcra kész, bevethetjük magunkat a linux világába! Sok sikert mindenkinek!

Beállítási és telepítési segédlet:

Ubuntu telepítés - A szükséges beállítások és alkalmazások


Program ajánlatok:
Linux program-alternatívák

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE