Virtuális gép készítése VMware Workstation 6.5 alatt

>> 2008. október 28.


Az alábbiakban leírom, hogyan is készíthetünk elő egy operációs rendszernek a virtuális gépet VMware Workstation 6.5 alatt (6.5-nél kisebb verziójú VMware-eknél előfordulhat hogy egyes lépések nem ugyanezek.) A VMware Playerrel (ami freeware, ingyenes) nem lehet virtuális gépet készíteni, csak a virtuális gépet lehet vele futtatni!

1. lépés: Válasszuk ki mit is szeretnénk. Lehetőségeink: "New Virtual Machine" (ezzel hozhatunk létre új Virtuális Gépet, az írás ezzel foglalkozik); "New Team" (új csapat létrehozása, amihez hozzáadhatunk Virtuális Gépeket); illetve az "Open Existing VM or Team" (Itt megnyithatunk egy már meglévő virtuális gépet, illetve Team-et).

2. lépés: Ha ráklikkeltünk a "New Virtual Machine" -ra, akkor kiválaszthatjuk milyen konfigurációt emuláljon a VMware. Ebben az esetben menjünk a Typical-ra, majd Next gomb.


3. lépés: 6.5 alatt lehetőség van egyből telepíteni, a Virtuális gép készítésénél, egy megadott meghajtóból, vagy ISO fájlból. De én a régi módszert ajánlom, ahol a telepítést a Virtuális gép elkészítése utánra hagyom. Tehát menjünk az "I will install the operating system later"-re majd a Next gombra.

4. lépés: Válasszuk ki milyen operációs rendszert (és annak melyik verzióját) szeretnénk telepíteni a Virtuális Gépre, persze ezt később akár módosíthatjuk is. Az operációs rendszerek listája elég hosszú, tehát nem panaszkodhatunk.


5. lépés: Adjunk nevet a Virtuális Gépnek(bármi lehet, amit szeretnél), és válasszuk ki hova mentse a VMware nekünk.

6. lépés: Adjuk meg mekkora méretet szánunk az operációs rendszernek, mekkora helyet foglalhat maximum a Virtuális Gép. Lehet a tárhely egybefüggő, illetve képes a program feldarabolni 2GB méretű fájlokba(ez akkor jöhet jól, ha van egy 2GB-s pendrive, és mondjuk foglal az Virtuális Gép 4 GB-t. Így 2x-re eltudjuk vinni egyik gépről a másikra.)

7. lépés: Immár készen vagyunk a Virtuális géppel, a VMware megjeleníti számunkra a fontosabb adatokat. Ha nem szeretnénk testreszabni a memóriahasználatot, illetve egyéb dolgokat, akkor Finish gomb, ha igen (én ezt is leírom, mert fontosnak tartom), akkor Customize Hardware... gomb.

Hardver testreszabása:

RAM(memória): megadhatjuk a Memory-nál, hogy mennyi RAM-ot használhat maximum a Virtuális Oprendszer. Az ajánlott 512MB, de ha több RAM-mal rendelkezünk, akkor ízlés szerint állíthatjuk.(Max méret XP alatt a teljes RAM mennyiség mínusz 256MB RAM, tehát 2 GB esetén 1,75GB)

CD/DVD meghajtók: Beállíthatjuk melyik meghajtókat láthatja a Virtuális Oprendszer. Ha akarjuk semelyiket nem látja, vagy akár mindegyiket (Akkor ha több mint 1 meghajtóval rendelkezünk, az Add gombbal hozzáadhatunk még meghajtókat.). Továbbá ha azt szeretnénk, hogy egy ISO fájlt lásson meghajtónak, erre is lehetőség van. Ez esetben a "Use ISO image file:" -hoz tallózuk be az ISO fájlt.

Floppy meghajtók: Ugyanúgy kell testreszabni mint a CD/DVD meghatjókat.

Hálózati adapter: Megadhatjuk hogy a Virtuális Oprendszerrel tudjunk-e hálózatra kapcsolódni. Ha igen, akkor lehetőség van Bridged, NAT, Host-only, illetve egyénileg definiált hálózatra is.

USB eszközök: Itt lehet beállítani, ha akarjuk hogy használja az USB portokat. Az USB port sebességét(Akarjuk-e hogy USB 2.0 sebességű legyen, 480 Mbit/sec elméleti maximum), automatikus csatlakozását, illetve az USB portra csatlakozott eszközöket megjelenítse-e.

Hangkártya: Ha több hangkártyával rendelkeznénk itt adhatjuk meg melyiken is halljuk a Virtuális Oprendszer hangjait, illetve akarjuk-e hogy lásson hangkártyát a VO.

Monitor: Monitor beállításait szabhatjuk testre, illetve a 6.5 nagy újdonsága, hogy már grafikus felületen is beállíthatjuk hogy használjon a VO hardveres DirectX 9.0c gyorsítást(eddig is lehetőség volt rá, de ahhoz fájlt kellett módosítani).

CPU(Processzor): A processzora vonatkozó beállításokat hozhatjuk meg. Ha több processzormaggal rendelkezünk, akkor megadhatjuk hogy hány magot használhasson a VO. Illetve ha rendelkezünk megfelelő processzorral, ami képes hardveres Virtualizációra, akkor azt is beállíthatjuk. Ez jelentés sebességnövekedést okozhat a hardveres virtualizáció nélküli processzorokhoz képest. Az Intelnél ez az Intel® Virtualization Technology (Intel® VT), az AMD-nél ezt AMD Virtualization™ (AMD-V™) -nek hívják. Nem minden CPU rendelkezik ezzel, érdemes megnézni a gyártó honlapján hogy a jelenlegi processzorunk rendelkezik-e ezzel a képességgel.

Ennyi lett volna a VMware Workstation 6.5 alatt Virtuális gép készítése, remélem sokak számára hasznos lesz ezen írás.

VMware hivatalos oldal, illetve a VMware Workstation 6.5 beszerzése (TRIAL!), vagy ha rendelkezünk kész Virtuális géppel, akkor a VMware Playerrel futtathatjuk azt(FREE, azaz INGYENES).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE