Újdonságok az Ubuntu 9.04-ben

>> 2009. április 7.


Ebben a blogbejegyzésben szeretném összegyűjteni azokat az újdonságokat, amik várhatóan az új Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope operációs rendszerben fognak feltűnni.



Jelentős változásként egy új fájlrendszer, az ext4 is elérhető lesz a 9.04 alatt, amiről már korábban cikkeztünk.

Továbbá megismerkedhetünk az új bejelentkező képernyővel, ami úgymond szériatartozék minden új kiadáshoz, nem nagy dolog, de mégis újdonság.



Új témák. Dust, Dust Sand és New Wawe. Nem sok változás, de reméljük a következő LTS kiadásra végre előállnak valami igazán káprázatos témával. :)

Új értesítési rendszer, ami a fejlesztők szerint nem igényel beavatkozást, nem zavaró, ha a képernyő azon területén van dolgunk, akkor pedig eltűnik az útból.
Itt láthatunk belőle egy kis ízelítőt:
UBUNTU 9.04 NEW NOTIFICATION SYSTEM DEMO

Gyorsabb boot-olás, kevesebb várakozás. Teszt itt.



Hála az új GNOME 2.26-nak, még egyéb érdekességekkel is találkozhatunk, úgy mint:

A brasero, mint all-in-one cd-író alkalmazás (nem túl nagy újdonság, mivel már benne volt a 8.10-ben is alapértelmezetten, így nem lesz teljesen ismeretlen számunkra, de mostantól minden feladatot ő lát el). Mindenféle CD-t és DVD-t ír, van benne borítókészítő és minden amire még szükségünk lehet.



Továbbfejlesztett multi-monitor kezelés, hála a frissített gnome-display-properties -nek.



Legújabb X.org server 1.6-os verziószámmal. (X.org magyarul, X.org a Wiki-ben)

Az Evolution levelezőkliens már támogatja az Outlook személyes könyvtárának közvetlen importálását, valamint az Exchange MAPI protokollját (ezt használja az Exchange és az Outlook egymás között).



A totem médialejátszó fegyverarzenálja is bővült egy néhány hasznos tulajdonsággal. Egy plugin segítségével képes megkeresni és letölteni a nekünk kellő feliratot, megkönnyítve ezzel az idegen nyelvű filmek nézését. Ha ez tényleg így fog működni, ahogyan itt le van írva, akkor meglesz a személyes kedvencem, de szerintem várjuk meg, hogy a gyakorlatban ez hogyan fog lezajlani. :)
Másik újdonságként a tartalmak uPnP és DLNA protokollokon történő megosztása is elérhetővé válik.



Új Ekiga kezelőfelület. (infó az ekigáról)



Új GIMP.



És előreláthatólag ennyi. :) Természetesen még van sok más egyéb újdonság is, én legfőképpen ezeket szerettem volna kiemelni, ha kihagytam valami fontosat - ami remélem nem történt meg - akkor azt bátran lehet jelezni hozzászólásban.

Addig is kellemes várakozást Mindenkinek!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE