Windows 7 - Homegroup

>> 2009. május 20.


A Windows 7-ben sok hálózati újdonság debütál, többek között a Homegroup (Otthoni csoport) szolgáltatás is. A régebbi Windows-okban is lehetőség volt a fájlok megosztására (Munkacsoport), de az új Homegroup ezt teszi még könnyebbé. A Homegroup csak Windows 7 alatt használható, így a régebbi rendszerrel rendelkezőek nem érthetik el a Homegroup által nyújtott szolgáltatásokat, hiába tagja a hálózatnak egy Windows 7-el rendelkező gép.

A Homegroup létrehozása, illetve egy létező Homegroup-ba való belépés igen egyszerű. Ha belépünk egy hálózatba, akkor a Windows 7 automatikusan felderíti a hálózatot, és megvizsgálja hogy van-e már aktív Homegroup a hálózaton. Ha van, akkor lehetőségünk van hozzá csatlakozni, feltéve hogy tudjuk a hálózatba lépéshez szükséges jelszót. A jelszót mindig a Homegroupot létrehozó Windows 7 határozza meg.
Ha még nincs a hálózatban aktív Homegroup, akkor magunk hozhatunk létre egyet. A létrehozás menete a következő:

Írjuk be a Start menü keresőjébe a Homegroup szót (magyar 7-es esetén Otthoni csoport), és nyissuk meg a varázslót.

A Homegroup létrehozásához menjünk az "Otthoni csoport létrehozása" opcióra.


(A Homegroup varázslója)

A következő lépésben azt adjuk meg, hogy miket is szeretnénk megosztani a hálózaton. Lehetőség van a Libraries-ben lévő Zene, Film, Kép, Dokumentumok mappa, illetve a nyomtató megosztására. A későbbiekben ezek a megosztások módosíthatóak, illetve bővíthetőek.


(Itt tudjuk kiválasztani a megosztásokat)

Ha kijelöltük, hogy mit szeretnénk megosztani, akkor a Windows 7 generál nekünk egy véletlen jelszót a Homegroup-hoz. A későbbiekben ez természetesen módosítható, illetve utólag megnézhető a gazdagépen. Ezt a jelszót ismerve tud majd bárki belépni a Homegroupba, ezért kellően ügyeljünk a biztonságára.


(A Homegroup generál számunkra egy jelszót)

Ezzel végére is értünk a Homegroup létrehozásának, de nézzük meg még milyen lehetőségeket tartogat.

Az egyik mód a bővítésre, ha a megosztani kívánt fájlt (vagy könyvtárat) beletesszük a Libraries-be. A Libraries nem tárolja "fizikailag" az új fájlokat, csupán az elérési utat tárolja a fájlhoz.


(A fájlra, könyvtárra való kattintás után ilyen egyszerű elhelyezni őket a Librariesben)

A másik lehetőség a fájlok közvetlen megosztása. Ez úgy lehetséges, ha rámegyünk az adott fájlra (vagy könyvtárra), és a "Megosztás ezzel" (Share with) menüben kiválasztjuk hogy kivel, és hogyan szeretnénk megosztani. Lehetőség van a fájl (könyvtár) elrejtésére a Homegroupban (Senki (Nobody) opció), csak olvasásra való megosztára, olvasás/írás-ra való megosztára, és a felhasználó szerinti megosztásra.

(A megosztás sem nehezebb)

A felhasználó szerinti megosztással lehetőség van, hogy ne lássa mindenki Homegroupban az adott fájlt, hanem csak bizonyos személyek, és azok hozzáférési joga is megadható.


(Csak válasszuk ki kivel szeretnénk megosztani, és hogy milyen jogai legyenek az adott fájlra, könyvtárra)

A megosztások elérése a Homegroupban lévő gépek számára az Intézőből lehetséges.
Láthatjuk hogy a Homegroup megvalósítása nem feltétlen felesleges, hiszen az egymás közötti fájlmegosztás jelentősen leegyszerűsödik. A Homegroup egyszerűbb kezelőfelületen valósítja meg a régebbi Windowsok Munkacsoportos (Vállalati környezetben tartományi) megosztásait. Természetesen ha nem nyeri el a tetszésünket, akkor egyszerűen megszüntethető a Homegroup, vagy ha nem mi hoztuk létre, akkor kiléphetünk belőle.

7 megjegyzés:

Ironhide,  2009. augusztus 3. 13:24  

Kérdésem volna,ha már felvetődött ez a téma.
Asztali gép,és 1 laptop,mindkettő win 7,a laptop wi-fi-n keresztül csatlakozik a routerhez.
Net van,az asztali már látja a laptopot,minden beállítás ugyanaz,van otthoni csoport is,és az asztalit mégsem látja a laptop.
Mi problémája lehet.
Szinte totál ugyan az van feltéve program ügyileg.
Win tűzfal kikapcsolva,és Eset Smart Security 4 fut rajtuk.
Vmi ötlet?

Blue@X 2009. augusztus 3. 17:06  

A laptopon megosztottál valamit már (a gép részére)? Ugyanabban az otthoni csoportban vannak?

Ironhide,  2009. augusztus 4. 19:23  

Mindkét gépen vannak megosztott mappák.
Pingelésre reagál mindkét gép.
Mindkettő Otthoni csoportban van,és a csatlakozva szó van kiírva.
Tehát vmit lát.

Blue@X 2009. augusztus 5. 14:59  

Hát ha az Otthoni csoportban vannak megosztva a megfelelő csoport részére, és minden felhasználó számára, akkor mennie kell. Ha nem megy, akkor tudom ajánlani a régi egy munkacsoportba való kapcsolást, így biztos megy bármilyen megosztás.

Misik Isván 2009. augusztus 15. 14:58  

Sziasztok! Nekem is lenne egy kérdésem a cikkel kapcsolatba. Valamiért nem tudom csatlakoztatni a két gépem, ezt a szöveget írja ki."Otthoni csoport létrehozásához vagy ilyenhez való csatlakozáshoz a hálózati kapcsolaton engedélyezni kell az IPv6 protokollt. Ezt az Otthoni csoport hibaelhárítóval teheti meg." Megtettem és semmi.
Az egyik gép egy asztali számítógép a másik egy laptop (Toshiba), az asztalin win 7 a laptopon jogtiszta windows xp van. Hogy lehet engedélyezni ez az IPv6 protokollt?

Blue@X 2009. augusztus 15. 16:19  

Az IPv6 protokollt az alábbi módon tudod engedélyezni:
Bemész az alábbi helyre: Vezérlőpult\Hálózat és internet\Hálózati kapcsolatok majd a kívánt hálózati eszközre jobb-egérrel kattintva kiválasztod a tulajdonságok menüpontot, és ha ott nem látod az IPv6 protokollt, akkor feltelepíted.
Az alábbi képen látszok hogy fel van telepítve:
KÉP

Yamakawa 2011. április 13. 22:48  

Sziasztok. Ubuntu Linux-os gépet szeretnék becsatlakoztatni a Homegroup alá. A Linuxos gép látja, a Win7-es gépemet, fordítva nem működik. A hálózati lokátor be van kapcsolva a Windowsban. Mit tegyek ?
Előre is köszönöm.

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE