Rainmeter 1.0

>> 2009. október 16.


A Rainmeter program neve sokakat megtéveszthet, hiszen nem csak egy időjárás jelentős programról van szó, hanem annál sokkal többről. Segítségével a hardveres információkon át, az RSS-ig bármit megjeleníthetünk az asztalunkon, hasonlóan a Vista/7 gadgeteihez. Akit érdekel eme remek program, és a különböző modulok konfigurációja, az kattintson a tovább gombra.

A Rainmeter legfrissebb változata jelenleg az 1.0-s verzió, így a leírtak főként arra vonatkoznak (hátha a jövőben egyszerűsödik a használata, bár így se egetrengető az). Az alkalmazás futtatásához Windows 32/64bites rendszerre van szükség, azok szépítésére szolgál. A program az .ini fájlok-ra épül, az azokban tárolt információk alapján hozza létre a kívánt modult, így azok a rendszer lelke, és ott tudjuk konfigurálni azt. Számtalan modul érhető el hozzá, ilyen a teljeskörű rendszerinformációs lehetőségek (CPU, RAM, HDD, stb.), az aktuális tartózkodási helyre vonatkozó időjárás jelentés (csodálkoznánk is ha a neve után nem tudna ilyet), RSS, ATOM, Twitter és egyéb népszerű olvasók, illetve még megannyi modul. A program feltelepítése után, az első induláskor az Enigma felület fogad minket, és annak a beállítási panelje. Itt a népszerű modulok azonnali elhelyezése, illetve a fontosabb modulok konfigurációs beállításai adhatóak meg (alul a keresztbe tett kalapács és villáskulcs). A program az értesítési területen is elhelyezi az ikonját, így onnan bármikor konfigurálható (új modul hozzáadása, illetve a meglévők szerkesztése).


Az Enigma kezdőképernyője

Az egyes modulok mélyebb konfigurációja már egy kicsi jártasságot igényel, de az alábbiakban leírom a legfontosabb tudnivalókat hozzá. A modulok elhelyezése az asztalon a fogd és vidd módszerrel történik, ehhez szerencsére nem kell konfigurálni a modulhoz tartozó .ini fájlt. Viszont ha szerkeszteni szeretnénk azokat, akkor kattintsunk az adott modulra, majd Skin menu helyen lévő Edit skin... opcióra menjünk.


A modulok szerkesztése a jegyzettömb segítségével történik

Két példán keresztül nézzük a konfigurálását ezen moduloknak. Az első modul az alapértelmezetten elhelyezett Tray System modul, amin a CPU, RAM, HDD aktuális terheltségét tekinthetjük meg. Nézzük meg a CPU-ra vonatkozó konfiguráció-t (hasonló a RAM, HDD esetében is).

; ENIGMA TRAY SYSTEMS

[Rainmeter]

Author=Kaelri.LCD@gmail.com -> A készítő elérhetősége
Update=1000 -> Frissítési időintervallum

[Variables] -> Itt deklarálja a készítő az adott változókat
FontColor=255, 255, 255 -> Az adott modulban lévő szöveg színkódja
FontColor2=255, 255, 255, 160 -> Szintén színkód
FontName=Calibri -> Betűstílus
FontHeight1=13 -> Betűméret
FontHeight2=13 -> Szintén betűméret

[MeasureCPU]
Measure=CPU
-> A modul honnan vegye az információt (ezt a program biztosítja neki), jelenleg a CPU információra van szükség. A HDD esetén az alábbi módon néz ki ez:

[MeasureHD]
Measure=FreeDiskSpace
-> A modul a szabad hely alapján jelzi ki az információt
Drive=C: -> A figyelni kívánt meghajtó betűjele.

[Label CPU]
Meter=STRING
-> Karakterlánc típusú az aktuális modul
X=0 -> Ha elképzeljük az adott modult egy koordináta rendszerként, akkor az abban vett X koordinátája (vízszintes helye). Az értékek pixelekben értendőek, így a növelés is pixelenként történik.
Y=5 -> Y (függőleges koordinátája)
FontColor=#FontColor2# -> A fenn deklarált változó értéket veszi alapul (# jelek között van), így az lesz a betűszíne, amit fenn megadtunk.
FontFace=#FontName# -> Betűtípus
FontSize=#FontHeight2# -> Betűméret
StringAlign=LEFT -> Karakterlánc elhelyezkedése
StringEffect=SHADOW -> Karakterlánc árnyékkal való effektelése
StringStyle=NORMAL Karakterstílus jelen esetben NORMAL
Text="CPU |" A modulban megjelenő első karakterlánc rész (jelen esetben a modulban megjelenő név, ami állandó), az " jelek közötti értéket veszi alapul, és írja ki

[CPU]
Meter=STRING
MeasureName=MeasureCPU
X=45r
Y=0r
-> Ismét a koordináták, ez már az aktuális értékre vonatkozik, amit a program frissít nekünk.
FontColor=#FontColor#
FontFace=#FontName#
FontSize=#FontHeight1#
StringAlign=LEFT
StringEffect=SHADOW
StringStyle=NORMAL
-> A betűkre vonatkozó beállítások, a fentebb vázolt módon
AntiAlias=1
Text="%1 %"
-> Alapértelmezetten a " jelek között csak a %1 érték van, de a szóköz és a plusz % jel hatására a kiírt érték után lesz egy százalék jel. Ha ezt így mentjük, akkor a kapott modul ezt fogja kiírni: CPU | X %
Fontos tudni hogy ha egy sor előtt megtalálható a ; , akkor az adott sor kommentnek tekinthető. A változókra azért van szükség, mert így egyszer kell csak deklarálni a készítőnek az adott értéket a változónak, és később a nevére hivatkozva bármikor használható az. Bármelyik érték módosítható, így állítható be az adott modul kinézete és forrása. Egy másik népszerű modul az időjárás jelentő modul, aminek most nézzük meg a fontosabb beállításait:

WeatherCode=EUR|HU|HU011|MOR -> Ez a sor a legfontosabb, innen tudja meg a program, hogy hol lakunk, és az alapján szedi le nekünk az aktuális időjárási információkat. Hogy megtudjuk a saját kódunkat, ahhoz látogassunk el ide, és írjuk be a lakóhelyünk nevét.

[MeasureWeatherDate1Alt]
Measure=TIME
Format="%#w"
Substitute="0":"Vasárnap","1":"Hétfő","2":"Kedd","3":"Szerda", stb.
-> Alapértelmezetten a napok neve angolul vannak megadva, de ez átírható magyarra, így a modul is magyarul írja ki a napok neveit.


A Rainmeter működés közben nálam

A programhoz még számtalan skin található többek között [itt]. Az írás keretein belül ennyi információt szerettem volna megosztani veletek, de ha igény van rá (kommentben jelezzétek), akkor további modulok bemutatása, és azok konfigurációjának taglalása lehetséges a későbbiekben. Remélem sokak számára egy hasznos alkalmazás került bemutatásra, és rájöhettünk arra, hogy konfigurációja igen egyszerű, csak némi türelmet igényel.

Rainmeter 1.0 32bit letöltése
Rainmeter 1.0 64bit letöltése

7 megjegyzés:

Makói Krisztián 2009. október 16. 16:45  

Király! Ha lenne windowsom, biztos kipróbálnám, érdekesnek hangzik.

Unknown 2009. október 29. 21:19  

Nálam azt jelzi, hogy nem kompatibilis a Win7-tel.

Blue@X 2009. október 30. 6:35  

Pedig 100% hogy kompatibilis vele...

Névtelen,  2009. november 2. 16:52  

A notes-ról nem írnál valami hasonló tájékoztatót, hogy ott milyen fajta konfiguráció vannak? Előre is köszi.

Blue@X 2009. november 2. 18:52  

Ha erre gondolsz, akkor szívesen megnézem azt is: http://customize.org/rainmeter/skins/48618

Unknown 2010. június 21. 21:55  

hali, elküldenéd ezt a hátteret nekem?*.* nagyon bejön:D
e-mail címem: speedway@totalcar.hu
előre is köszi;)

Unknown 2010. július 17. 23:50  
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE