Ubuntu telepítés - A szükséges beállítások és alkalmazások

>> 2009. október 8.


Nemrégiben telepítettem valakinek Ubuntu Linuxot, és a telepítés közben azon gondolkodtam, hogy milyen jó is lenne, ha össze lenne írva az összes kezdők számára nehezen telepíthető alkalmazás. Hát íme a teendők, ha Ubi-t telepítesz.


A telepítés alanya az Ubuntu 8.04.3 LTS, vagyis a hosszú távon támogatott Hardy Heron legfrissebb változata, ahol a stabilitás van előtérbe helyezve az újdonságokkal szemben.

Legelőször is telepítsük fel a rendszert, az itt leírtak szerint, majd miután a telepítés befejeződött elkezdhetjük felrakni azokat a dolgokat, amire egy átlagfelhasználónak szüksége lehet.

Minden beállítást Terminálból fogunk elvégezni az egyszerűség kedvéért, mert oda csak be kell másolni a parancsokat (jobb klikk -> másolás). A Terminál az Alkalmazások/Kellékek/Terminál útvonalon érhető el.

Az első lépés, hogy felrakjuk a Medibuntu tárolót, amiben többek között megtalálhatjuk azon szoftvereket, amik nem tudtak belekerülni az Ubuntuba alapból, mert különböző jogokat sértettek volna. Ilyenek pédául a különböző kodek-ek, DVD lejátszásához szükséges fájlok, Skype, Adobe Reader és satöbbi.

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/`lsb_release -cs`.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list && sudo apt-get -q update && sudo apt-get --yes -q --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring && sudo apt-get -q update


Amikor a Terminál kéri, adjuk meg jelszavunkat, és ha kérdezi, hogy folytathatja e tovább a telepítést, nyomjuk meg a megfelelő betűt. (i/n, y/n)
Ezzel a tárolót hozzá is adtuk az operációs rendszerünkhöz.

Most feltelepítjük azokat a programokat amikre szükségünk lehet:
(vagy katt a csomag nevén a linkre, vagy pedig másoljuk be a teljes szöveget a terminálba)

DVD lejátszáshoz:
sudo aptitude install libdvdcss2


Teljes non-free kodek támogatás:
sudo aptitude install w32codecs


ffmpeg multimédia encoder (mp3,mp4,h264,amr támogatás)
sudo aptitude install ffmpeg


Adobe Reader:
sudo aptitude install acroread


Skype:
sudo aptitude install skype


Torrent program (Azureus/Vuze):
sudo aptitude install azureus


Mozilla Thunderbird levelező program:
sudo aptitude install thunderbird


Amarok zenelejátszó:
sudo aptitude install amarok


VLC videólejátszó:
sudo aptitude install vlc


NTFS tools NTFS partíciók formázásához:
sudo aptitude install ntfsprogs


Partícionáló program:
sudo aptitude install gparted


A telepítésnek ennyi elég is lesz dióhéjban, természetesen mindenki a saját igényei szerint telepít, remélem sikerült lefedni az átlag igényeit, ha nem, hozzászólásban jelezheted, és frissítem a listát.

Következő lépésként pedig távolítsuk el azokat a programokat, amikre nem lesz már szükségünk.
Ezt 2 módon tehetjük meg, a Synaptic csomagkezelőböl, ami a Rendszer/Adminisztráció menüpont alatt érhető el, vagy a Hozzáadás/Eltávolítás menüponttal ami az Alkalmazások menüpont legalján található meg.
Synapticban keressünk rá az eltávolítandó csomag nevére, kattintsunk rá, majd jelöljük be az Eltávolítás funkciót.
A Hozzáadás/Eltávolítás menüpontnál pedig a megjelenítési opciónál jelöljük be, hogy csak a feltelepített alkalmazásokat mutassa nekünk, majd a törléshez, pipáljuk ki az alkalmazás neve előtti kockát.

Különböző műveletekhez az alapértelmezett programokat a Rendszer/Beállítások/Preferred Applications menüpont alatt állíthatjuk be.

Ha pedig fájltípusokhoz (pld: mp3-hoz) akarunk beállítani alapértelmezett programot, akkor menjünk egy fájlra (pld egy tetszőleges mp3 fájlra) és ott jobb gombbal kattintsunk a fájlra, válasszuk ki a Tulajdonságok menüpontot, majd a Megnyitás ezzel.../Open with... menüpontot, végül itt válasszuk ki a listából a kívánt alkalmazást.

Firefox beállítása:
AdBlock Plus

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE