Office 2010 BETA áttekintés

>> 2009. november 21.


Mint már arról korábban írtunk, megkezdődött az Office legújabb változatának tesztelési fázisa, és letölthetővé vált az Office 2010 Professional Plus BETA. Hogy milyen újdonságokkal kecsegtet az előd 2007-es verzióhoz képest, azt megtudhatjátok a tovább gombra kattintva.

A PDC 2009-es eseményén a Microsoft bejelentette, hogy elérhetővé vált az Office 2010 Profession Plus BETA verziója, így kezdetét veszi egy széleskörű BETA teszt. Letöltéshez csupán egy Microsoft LiveID szükségeltetik, ennek megadása után egy űrlapot kitöltve juthatunk hozzá az Office 2010 kulcsához, illetve magához a letöltéshez. Itt jön az első újdonság, hiszen mindkét platformra megjelent az új Office, így 32/64bites rendszereken is használható lesz. Eddig is használhattuk 64bites rendszeren a 32bites változatot, de most már valós 64bites alkalmazást kapunk.


A programcsomag feltelepítése után a felhasználói visszajelzések küldésére, hibák bejelentésére is van lehetőség, mint minden BETA tesztnél. Ezt a Microsoft igen ötletesre és látványosra oldotta meg. A telepítés után az értesítése területen két ikon foglal helyet: a Send a Smile, amivel jó értékelést küldhetünk a Microsoftnak, és a Send a Frown, amivel hibát jelenthetünk be.


A visszajelzésben szöveges értékelést írhatunk (természetesen angolul), illetve egy képernyőmentést is mellékelhetünk hozzá.


A visszajelzés küldésének ablaka

Az első szembetűnő változás, az az Office megújult logója és a programösszetevők ikonjai. Az ikonok maguk letisztultak lettek, a hangsúlyos és meghatározó szín a programcsomagban a narancssárga lett, ami számos helyen visszaköszön majd a használat során (pl.: Office logó).


A megújult logó és ikonok


Az Office 2010 leghasznosabb és legújabb szolgáltatásainak kihasználáshoz szükség van az új SharePoint 2010 és Exchange 2010-re, ami fordítva is igaz, hiszen a SharePoint és Exchange 2010 újdonságainak legtöbbjéhez elengedhetetlen az Office 2010. A legújabb Office-ban már testreszabható ribbon menü (szalagmenü), így új fülek hozhatóak létre, és az azon megjelenő elemek is konfigurálhatóak. Megújult és kibővült a képszerkesztői funkció is: lehetőség van egy intelligens eszközzel a kép hátterének eltüntetésére, kibővült kép és színkorrekciós lehetőségek, a képek effektezése tovább bővült, és még számos változtatás történt.


A 2007-es változat alatt megszokott bal felső sarokban lévő Office logó kicserélődött egy új, kisebb ikonra, és kapott a szalagmenü egy új - amit már régóta hiányoltak - File fület. A File fülre kattintva érhetjük el a backstage-t, a dokumentumra vonatkozó tulajdonságokat. Itt lehet megtekinteni a fájl összes jellemzőjét, a szerző módosítása és új társszerző felvétele is innen lehetséges, vagy éppen módosíthatjuk a dokumentum jelenlegi helyét és akár feltölthetjük a SkyDrive, SharePoint tárhelyünkre is. A nyomtatási menü is változtatáson esett át, az aktuális módosítások a nyomtatási képen egyből frissítésre kerül.


A Office 2010 összefoglaló videója


Ezek mindegyik összetevőt érintik, viszont akkor nézzük az egyes programrészek legfontosabb újdonságait külön-külön:

Word 2010:


Felül a Word 2007, alul a 2010

A Word-el kapcsolatban az egyik bemutatott újdonság a "Paste Preview" funkció. Az új funkció lényege, hogy az eddig megszokott vágólapos beillesztési metódus átalakításra került, melynek hatására a beillesztett szöveg vagy kép beillesztése előtt látható lesz már az eredmény. Továbbá lehetőség van csak a szöveget beilleszteni a vágólapra, illetve a beillesztett szöveg azonnali szöveghez való formázására. A szöveg effektezésére is van lehetőség már a 2010-es verzió alatt. A keresés is átesett egy átalakításon, amelynek hatására állítólag jobb lett mint az elődökben alkalmazott.

Excel 2010:


Felül az Excel 2007, alul a 2010-es változat

Az Excelbe is érkeztek új funkciók, ilyen a "sparkline" és a "slicer". A "sparkline" funkció segítségével egyetlen cellában elférő kis grafikonok szúrhatóak be. A "slicer" segítségével a pivot táblák használatát teszik egyszerűvé. A pivot táblák a PowerPivot (korábban Gemini kódneven futott) névre keresztelt fejlesztésben találhatóak meg, amelyről azt érdemes tudni, hogy segítségével különféle lekérdezést lehet végrehajtani a táblákon, akár hatalmas adattömegeken is. A PowerPivot képességének demózására a Microsoft szakembere egy több mint 100 millió! soros táblázaton hajtott végre lekérdezést, és nem egy izomgépen, hanem egy netbookon, amin Windows 7 futott. A PowerPivot nem csak az Excel 2010 része, hanem a SharePoint 2010 alatt is elérhetőek a benne létrehozott "alkalmazások".

PowerPoint 2010:


Az Office 2010 programcsomag prezentációs programja is megkapta a maga fejlesztéseit. Ilyen a PowerPointba beszúrt videók szerkesztési lehetősége, tehát a videó átszínezése, vágása, fényerő és kontraszt beállítása, a videó átkódolása a kisebb méret érdekében, akár YouTube-s videók beágyazása a prezentációba, illetve még egyéb nyalánkságok. Kapott még a prezentáció feldobásához további 3D-s effekteket is a PowerPoint 2010.


PowerPoint 2010

Az elkészített prezentációkat a SharePoint 2010 segítségével akár az interneten is közzétehetjük majd, a program legenerálja a prezentáció eléréséhez szükséges URL-t, és ezen keresztül tekinthetjük majd meg.

Outlook 2010:


Az Outlook 2010 felhasználói felülete

A fontosabb fejlesztések zöme az Exchange Server 2010-es változatához köthető, de enélkül is tartogat számunkra újdonságokat. Ilyen újdonság a Conversation, amellyel a levelezés beszélgetésekbe (thread) rendezhető, így a levelezés kezelése, és áttekintése is egyszerűvé válik. Hasznos újítás a „Clean conversation” névre keresztelt fejlesztés, melynek segítségével a levélből a felesleges, redundáns rész szűrhető ki. Az új verzió tartalmazni fogja a "Quick Step" funkciót is, amely segítségével a kezelőfelületről vagy billentyűkombinációról egyszerűen érhetőek el a fontosabb műveletek, amelyeket a felhasználók gyakran végeznek a levelekkel (pl.: válasz írása). A felhasználók maguk is létrehozhatnak ilyen műveleteket ("makrókat"), amelyekben megadhatják, hogy pontosan mi történjen az adott levéllel, majd a makróhoz saját nevet és billentyűparancsot is rendelhetnek. A levelek közötti keresés is felgyorsult, illetve további szűrési feltételek is elérhetőek az Outlook 2010 alatt.

Természetesen az Office 2010 programcsomagban még további programösszetevők is megtalálhatóak, viszont a cikk csak a fontosabb összetevők újdonságait szerette volna részletezni. Az Office 2010 elérhető webes felületen és mobil eszközökre is, bár ezek funkcionalitásában nem veszi fel a versenyt a desktop verzióval szemben.

Office 2010 BETA letöltése

4 megjegyzés:

Blue@X 2009. november 21. 19:57  

És még hozzátenném, hogy érzésem szerint a program gyorsabban is fut az elődnél...

pzstm 2009. november 22. 13:00  

A 64 bites lényegesen gyorsabban...ezt én is tapasztaltam.

Misi 2009. november 22. 20:45  

A webes felület hol érhető el?

Névtelen,  2009. november 23. 11:50  

http://officebeta.microsoft.com/en-us/webapps/start-using-your-office-web-apps-in-windows-live-HA101674925.aspx

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE