Heti Windows - 2. rész

>> 2010. február 14.


Amit múlt héten elkezdtünk, azt a héten folytatjuk, és ismét szemrevételezzük azokat a főbb Microsofttal összeköthető eseményeket, amik nem jelentek meg a héten az oldalon. Nézzük akkor hát, mi is történt február második hetében Windows fronton.

Elérhetővé vált a Windows-os Silverlight 3 Linux rendszerekre szánt alternatívája, a Novell által szponzorált Moonlight 3 előzetes változata. Ebben az "alfa" változatban a Silverlight 3 alap funkcióinak támogatását készítik elő. Az új verzióban megjelenő újdonságok: MP4-demu(ltiple)xer támogatás, UI-virtualizáció, a Moonlight-motort az ablakkezelő/grafikus rendszerektől függetlenítő platform abstraction réteg és a pixel shader támogatás. A kipróbálása nem ajánlott éles rendszeren, mivel még csak egy előzetes változatról beszélünk, de erre a Novell felhívja a figyelmet a letöltési oldalon is. A mostani változat 32/64 bites Linux rendszereken használható, kizárólag Firefox böngészővel. A végleges változat előreláthatólag 2010 harmadik negyedévében várható. Moonlight 3 előzetes letöltése

A Microsoft felhívta a figyelmet, hogy nemsokára több termékének is véget ér a támogatási ideje, így azokhoz nem lesz elérhető javítás. Az alap Windows Vista (javítócsomag nélküli, 2007-ben megjelent változat) támogatása április 14-én ér véget, de természetesen a javítócsomaggal rendelkező változatok továbbra is támogatottak lesznek. A Windows XP SP2 használók támogatási ideje júniusban fut ki, így érdemes lesz az ezen rendszert használók számára az SP3-s javítócsomag feltelepítése. A Windows 2000 operációs rendszert használók számára a nyár jelenti a véget, innen kezdve a Microsoft már nem támogatja ezen rendszer használóit.


Érdekes statisztikát közölt a Microsoft a Messenger szolgáltatásukról, melyet havonta több mint 300 millióan használnak 76 országból, 48 nyelven. Havonta a felhasználók 163 milliárd percet használják a Messenger-t összesen, ez az interneten töltött teljes idő 9,4 százaléka. A felhasználók több mint 40 százaléka nap mint nap bejelentkezik – ez 130 millió felhasználót jelent naponta. Egy átlagos napon 1,5 milliárd beszélgetés indul, 9 milliárd üzenet cserél gazdát és csúcsidőben egyszerre több mint 40 millió felhasználó van bejelentkezve a hálózatba. Brazíliában a legnagyobb a felhasználók aránya az internetezők körében, ami 65 százalékot jelent. Jól szerepel még Kanada és Spanyolország (48-48 százalék) valamint Franciaország is (47 százalék).


A Microsoft Bing Maps új szolgáltatással bővült, mely segítségével utcaszintű nézetnél a régebben készített képek segítségével "időutazhatunk". A szolgáltatás lényege, hogyha utca szintű nézetbe váltunk, akkor a FlickR vagy TwitPic szolgáltatásra feltöltött, geotaggel ellátott képeket a PhotoSynth szolgáltatás segítségével rátudjuk úgymond húzni a jelenlegi képre (egyelőre csak a San Francisco és Seattle térképnél aktiválták). A szolgáltatás igen izgalmas, várjuk a további bővítését.

A Microsoft gyerekbarát böngészőt indított, mellyel a kiskorúakat kívánja megóvni a rájuk veszélyes tartalmaktól és felhasználóktól. A „Click Clever, Click Safe” nevű böngészővel akár jelentheti is a felhasználó azon oldalakat az üzemeltetők felé, amelyek ártóak lehetnek a kiskorúak számára. Aki már rendelkezik Internet Explorer 8-al, annak csak egy toolbart és egy keresőt kell telepítenie. Letöltés itt.

Az új Windowsról is új információk láttak napvilágot. Egy Microsoft alkalmazott blogbejegyzéséből kiderül, hogy még a Windows 8 elnevezés se biztos, egyelőre csak Windows.Next-ként hivatkoznak az új rendszerre a fejlesztés alatt. Továbbá teljesen más lesz az új rendszer mint azt eddig megszokhattuk, sokkal komolyabban veszik a fejlesztésnél a felhasználók visszajelzéseit.

És a végére pedig két Windows 7-es témát tartogatunk számotokra. Az egyik a már régóta várt Magyarország téma, mely 6db nagyfelbontású képet tartalmaz Magyarorszgáról, köztük a Lánchídról és Budapestről is.
A másik a nemrég kezdődött Vancouver-i téli olimpia témacsomagja Windows 7-re.
Windows 7 Magyarország téma letöltése
Samsung Winter Sports téma letöltése

Jövő héten újra jelentkezünk a Heti Windows-al, úgyhogy érdemes lesz megint ellátogatni az oldalra.

Előző rész: Heti Windows 1. rész

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE