Heti Windows - 6. rész

>> 2010. március 15.


A mostani részben szó lesz többek között a Windows Phone 7 előnyéről, a Microsoft iPad riválisáról, egy temetésről, a Windows 7 SP1-ről, és egy szomorú hírről is. Akinek az érdeklődését felkeltettük, olvasson tovább.


A Windows Phone 7 nem fogja futtatni az előd rendszerekre írt programokat, figyelmeztet a Microsoft. Az új rendszer változásokat és újításokat hozott, így csak nehezen lehetne portolni az eddigi alkalmazásokat a Windows Phone 7-re. A március 15-én kezdődő MIX10 rendezvény során a gyártó bemutatja majd az új felületben rejlő lehetőségeket, illetve a .NET, Silverlight, XNA és Web 2.0 technológiákban rejlő előnyöket is.

A Microsoft a TechEd Middle East alkalmával bemutatott egy játékot, mely 90%-ban azonos kódbázist használva futtatható volt hagyományos billentyűzetet használó Windows 7 alapú számítógépen, Xbox 360 játékkonzolon és egy ASUS által gyártott Windows Phone 7 mobitelefonon. A TechEd során bemutatott Indiana Jones játék további érdekessége, hogy bármely platformon ugyanonnan lehetett folytatni a játékmenetet, ahol az előző használatkor befejeződött, bármely eszközön is játszott korábban a felhasználó. A jövő Xbox Live játékai tehát bármely platformon játszhatóak lesznek és a játék állapota automatikusan szinkronizálásra kerül majd az egységes felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Steve Ballmer egy konferencia során meglepően pozitívan nyilatkozott az Apple alkalmazásboltjáról, elismerve, hogy az App Store rendkívül sokat segített a fejlesztők számára, hogy azok pénzre válthassák szellemi tulajdonaikat. Az online bolt, a minőségi fejlesztőkészlet és az iPhone-hoz tartozó kötelező adatcsomag-előfizetés egy olyan infrastruktúrát teremtett, mely felett nem lehet elsiklani és ezt a Microsoft első embere is nagyon jól tudja.

Elkészül a nagyobb platformokra az Adobe Flash 10.1-es változata, köztük Windows Phone 7-re is. Az új Flash 10.1 lejátszó használata jelentősen lerövidítheti majd a készülékek üzemidejét, bár az Adobe a chipgyártókkal karöltve dolgozik az integrált grafikus magok hardveres gyorsításra történő felhasználásán.

A pletykák szerint a Microsoft készíti az Apple iPad riválisát, mellyel bekíván törni az ebook olvasók világába. Az ő koncepciójuk az elektronikus újságok és médiumok megjelenítésére teszi hangsúlyt, ezzel is a nyomtatott média végére utalva. Az eszközről egy koncepció videó már megtekinthető, pontosabb információk egyelőre nincsenek, azon kívül hogy valószínűleg Tegra 2 alapú lesz a rendszer, és Zune-hoz hasonló felhasználói felülettel bír majd.


Március 4-én "eltemették" az Internet Explorer 6 böngészőt, melyen közel 100 ember vett részt, illetve számos virágot is küldtek a temetésre, köztük az Internet Explorer fejlesztőcsapata is, az alábbi kártyával: „Köszönet az együtt töltött szép évekért, IE 6. Találkozunk a MIX-en, ahol megmutatjuk az IE-mennyország egy kis darabját.” A "temetést" az Aten Design Group szervezte, akik külön weboldalt is létrehoztak az eseménynek: [link]. A weboldalon szereplő búcsúztató szerint az „Internet Explorer Hat” 2010. március elsején halálozott el egy, a Google főhadiszállásán elszenvedett „munkahelyi baleset” következtében, s „fia, az Internet Explorer Hét, valamint unokája, az Internet Explorer Nyolc” gyászolják. A Google szerepe ebben annyi volt, hogy nem támogatja tovább az IE 6-ot a Google Dokumentumok és a Google Sites oldalain március elsejétől, illetve március 13-ától a YouTube is megszünteti a támogatást. Nyugodj békében Internet Explorer 6!


Áprilisra elkészül az Office 2010 irodai programcsomag végleges változata, május 12-től teszik a nagyvállatoknak elérhetővé, a kiskereskedelemben (az átlag ember) pedig júnuis folyamán érheti majd el. Március 5-én elindult a Microsoft Office 2010 Technology Guarantee program, mely keretén belül az Office 2010 piacra kerülését megelőző időszakban a kifutóban lévő Office 2007-es pakkot megvásárló felhasználók ingyenesen frissíthessenek az új verzióra, amikor az elérhetővé válik. A csereprogram szeptember 30-án fejeződik be, és azok vehetnek részt benne, akik ebben az időszakban új PC-vel vagy anélkül vásárolnak egy cserére jogosító Office 2007 változatot.


A Microsoft böngészőválasztójába új algoritmus került, így a múlt heti részben említett panasz végre valahára már orvosolva van. A tesztek szerint az új algoritmus most már teljesen jól és az elvárásoknak megfelelően működik, így nincs részlehajlás sem.

A TechARP információi szerint a Windwos első javítócsomagja, az SP1 valószínűsíthetően az év vége fele fog megérkezni. Konkrét dátumot egyelőre nem tudnak, de állításuk szerint az októberrel kezdődő utolsó negyedévben várható a megjelenése. Az első javítócsomag várhatóan hibajavításokat és frissítéseket fog tartalmazni, jelentős újdonságok nem kerülnek bele.

A Microsoft megmutatta a világnak a szebbik orcáját, hiszen bebizonyította azt, amit mindenki kétkedve hisz csak el. Ha egy szoftvervállalat egy rivális technológiát vásárol fel, akkor sok esetben azt a projektet kukázva, a nagyvilág elől elzártan tartják, hiszen mindig a saját munkájukat preferálják. Ezt cáfolta meg a Microsoft, melyről Székely Iván rántotta le a leplet. 2 évvel ezelőtt a Microsoft felvásárolta a Credentica elnevezésű cégét az összes szabadalmával együtt. Itt mindenki azt hitte hogy csak az elhallgattatás volt a cél, de 2 évre rá a Microsoft bejelentette az U-Prove elnevezésű technológiáját, amely nem más, mint Credentica rendszerének implementálása. Az új technológia a felhasználóknak maximális rendelkezést biztosít adataik felett, minimalizálja a szolgáltatások igénybevételéhez szükséges azonosító adatok mennyiségét, azonosítás nélküli autentikációt tesz lehetővé, szabadon hozzáférhető és felhasználható, forráskódját pedig nyilvánosságra hozta a Microsoft.

Ellenzik a Microsoft internetadóját, amelyet Scott Charney, a Microsoft Trustworthy Computing csoportját vezető alelnöke vetett fel. Múlt heti nyilatkozatában úgy fogalmazott, a vírusok, kémprogramok, zombihálózatok elleni harc, és a fertőzött számítógépek megtisztítása ma már nem elsősorban technikai, mint inkább financiális kérdés, "de nincs senki, aki hajlandó lenne rendezni a számlát". Szerinte az egyik megoldás az internethasználókra kivetett adó lehetne. "Az online biztonság mára már közösségi problémává vált, amelyet egy központosított adórendszer segítségével könnyen megoldhatnánk". Sokak szerint ez az ötlet borzalmas, és reméljük hogy egy jó ideig nem is valósul meg.


És a végére pedig egy szomorú hír maradt, mégpedig Bill Gates-ről. Újfent nem ő a világ leggazdagabb embere az amerikai Forbes magazin minden évben összeállított, a világ legvagyonosabb embereinek a listája szerint. Az élre a tavalyi harmadik Carlos Slim Helú került, akinek egy év alatt 35 milliárd dollárról 53,5 milliárd dollárra sikerült növelnie a vagyonát. A győztes befektetési szakember Mexikó telekommunikációs szektorában alapozta meg gazdagságát (a Wall Street Journal szerint az ország ipari termelésének 7 százalékáért cégei felelősek). A tavalyi győztes Bill Gates is gazdagodott (vagyona 40 milliárd dollárról 53 milliárd dollárra nőtt), de az idei elsőséghez hiányzott legalább fél milliárd dollár.

Az IT szektor prominens személyiségeinek listája a következőképpen alakult:

2 - Bill Gates (Microsoft) 53 milliárd dollár
6 - Lawrence Ellison (Oracle) 28 milliárd dollár
24 - Sergey Brin (Google) 17,5 milliárd dollár
24 - Larry Page (Google) 17,5 milliárd dollár
33 - Steve Ballmer (Microsoft) 14,5 milliárd dollár
37 - Paul Allen (Microsoft) 13,5 milliárd dollár
37 - Michael Dell (Dell) 13,5 milliárd dollár
43 - Jeff Bezos (Amazon) 12,3 milliárd dollár
117 - Eric Schmidt (Google) 6,3 milliárd dollár
136 - Steve Jobs (Apple) 5,5 milliárd dollár
212 - Mark Zuckerberg (Facebook) 4 milliárd dollár

Előző rész: Heti Windows - 5. rész

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE