A Windows Live Hotmail története

>> 2010. március 2.


A Microsoft Windows Live Hotmail rendszerét jelenleg több mint 350 millió felhasználó használja a világon nap mint nap, így az egyik legnépszerűbb webes levelezőrendszer jelenleg. Egy korábbi írásban már ismertettük a levelezőszolgáltatás mögötti infrastruktúrát, most a rövid történetét szeretnénk áttekinteni. Akit érdekel, az olvasson tovább.

Már korábban írtunk a Windows Live Hotmail rendszerről, akkor a mögötte álló infrastruktúrát néztük át, amit itt olvashattok el: Windows Live Hotmail. Most a Hotmail rendszer történetét tekintjük át a kezdetektől, mely rendszer hamarosan 14 éves lesz. Története 1996. július 4-én kezdődött a Szilícium-völgyben, ahol Sabeer Bhatia és Jack Smith megalapította a HoTMaiL-t, mely egy ingyenes webes alapú levelezőszolgáltatás volt, és az elsők között jött létre. Az írásmódja nem véletlenül ilyen, hiszen ezzel is hangsúlyozni próbálták a HoTMaiL szóban lévő HTML szót, mely utalt a webes elérhetőségre. 1997-re igen népszerűvé vált a webes levelezőrendszer, mely akkora már milliós felhasználótáborral rendelkezett. Ez természetesen a Microsoft érdeklődését is felkeltette, így még 1997-ben a szintén webes alapú naptárszolgáltatás - a Jump - mellett a HoTMaiL-t is megvette a szoftveróriás. A következő években a népszerűsége folyamatosan növekedett a Hotmail rendszernek (már normálisan írva), így hamar elérte a tízmilliós felhasználói tábort. Manapság már több mint egy milliárd fiókot szolgál ki a rendszer, ahogy az előző részben már említettük.


A Hotmail logójának és írásmódjának fejlődése az évek alatt

Az 1996-s kezdéstől számos fejlesztésen és változtatáson eset át a rendszer, nem csak a logó és az írásmód tekintetében. Kezdetekben a rendszer 2MB-os fiókot biztosított ingyenesen a felhasználóknak. Aztán az idő múlásával ez a szám megnövekedett 2GB-ra, majd 5GB-re, és ma már odáig jutott a rendszer, hogy a Google GMail szolgáltatásához hasonlóan folyamatosan növeli az elérhető tárhelyet, így nem kell aggódni a normál felhasználóknak a helyhiánytól. A rendszert használók között akadnak olyan felhasználók is, akik már 10GB méretű fiókkal rendelkezik, de az átlag ennél jóval alacsonyabb. Természetesen a kinézet terén is fejlődött a rendszer folyamatosan, mindig az aktuális trendhez igazították azt. A szolgáltatások bevezetésében is úttörő szerepet vállalt a Hotmail, hiszen itt volt elsőként elérhető a csatolmányok vírusellenőrzése, mely a biztonság fokozását szolgálta. Természetesen több funkcióval is bővült a szolgáltatások köre, ilyen a naptár integrálása, beépített olvasó ablak, szabályok hozzáadásának lehetősége, helyesírás-ellenőrzés, keresés és még sok más szolgáltatás. Természetesen a felhasználó által láthatatlan változások is történtek, új technológiák kerültek bevezetésre, így tartva mindig naprakészen a rendszert szoftveres tekintetben.
2004-ben a fejlesztők a Backend rendszerben hajtottak végre változtatásokat. Az egész rendszer alá betolták a Windows Server és Windows SQL Server-t, így az eddigiekhez képest könnyebbé vált a karbantarthatóság, és a bővíthetőség is, és számos előny származott még ebből. Mára ott tartanak e tekintetben a mérnökök, hogy sikerült kiépíteniük a világ legnagyobb kiterjedésű Windows SQL Server rendszerüket a Hotmail alá. Természetesen ez nem ment mindig zökkenőmentesen és gyorsan, több mint 1 évet vett igénybe a teljes rendszer átállítása.


2005 a Frontend éve volt, az eddig hibátlanul üzemelő rendszer C++ és Perl nyelven volt megírva, de a fejlesztők egy új, jobban menedzselhető, modern nyelven írt rendszerben gondolkoztak. Mivel a régi rendszer foltozgatása és modernizálása nehezebb lett volna, így az egész rendszert újraírták az alapoktól C# és ASP.Net környezetben, így a mai kor elvárásainak megfelelő, modern technológiákat alkalmazó rendszerré vált a Hotmail. A jövőben is megkívánja tartani a Hotmail népszerűségét a Microsoft, így mindig a legjobbat próbálják meg nyújtani új szolgáltatások bevezetésével, a teljesítmény és a rendelkezésre állás növelésével. A Windows Live rendszerekkel való integrálódás is igen hangsúlyos a cégnél, így ezen téren is még szorosabb integráció várható.

Forrás: The Windows Blog

1 megjegyzés:

Névtelen,  2010. július 30. 8:26  

Nevem : elfelejtettem@hotmail.com !!!
KÉRDÉSEM :::
2010 julius a HOTMAIL- ból eltűntek a régi szép színek, helyette fehér háttér van. mintha sokkal lassabb is lenne egyúttal... tévednék???

Megjegyzés küldése

Kapcsolat

In4Sane™ Blog © 2013 - http://i4s.hu

Ha kérdésed, problémád, vagy egyéb észrevételed akadna, akkor írj bátran oldalunk email címére, és amint tudunk válaszolunk.

Jelentkezés

Az i4s csapat folyamatosan várja vállalkozó kedvű BLOGGERek jelentkezését az oldal e-mail címén. Ha csak egy kicsit is érdekel a lehetőség, ne habozz, küldj nekünk üzenetet és mi tájékoztatunk a követelményekről és az egyéb részletekről.

i4s infó

Ha a főoldal nem működne, vagy egyéb háttérinformációkra vagy kíváncsi, látogasd meg Twitter csatornánkat az i4s Twitter linkre kattintva. Oldalunkat "lájkolhatod" Facebook-on, valamint "+-olhatod" a Google Plus-on is.
Az oldalon közölt screencastok, illetve videók megtekinthetőek az oldal YouTube csatornáján: i4s YouTube.
A közelgő fontos eseményekre az i4s naptárjából készülhetsz fel.

  © Webnolia - Blogger --> i4s.hu - In4Sane™ Blog © 2008-2015

Vissza a lap TETEJÉRE